Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ανησυχητική και ραγδαία αύξηση ρατσιστικών διακρίσεων στο ποδόσφαιρο σύμφωνα με έρευνα

Η οργάνωση κατά των διακρίσεων “Kick It Out” δήλωσε ότι έλαβε αριθμό ρεκόρ αναφορών για συμπεριφορές διακρίσεων κατά τη διάρκεια της ποδοσφαιρικής περιόδου 2022/23.

Οι 1.007 αναφορές αντιπροσωπεύουν αύξηση 65,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και περιλαμβάνουν περιστατικά διακρίσεων στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το Baseball.

Εν τω μεταξύ, οι αναφορές διακρίσεων στο επαγγελματικό παιχνίδι – συμπεριλαμβανομένων των αναφορών από την Premier League, την αγγλική Football League, τα εγχώρια κύπελλα, τις ευρωπαϊκές και διεθνείς διοργανώσεις, τη γυναικεία Super League και το γυναικείο πρωτάθλημα – αυξήθηκαν κατά 27,4% σε 484, πρόσθεσε ο οργανισμός.

Η Kick It Out ιδρύθηκε αρχικά το 1993 ως φορέας κατά του ρατσισμού στον αθλητισμό, προτού επεκτείνει την αρμοδιότητά της ώστε να συμπεριλάβει όλες τις μορφές διακρίσεων το 1997. Στα στοιχεία που δόθηκαν την Τετάρτη στη δημοσιότητα, η Kick It Out αποκάλυψε ότι ο ρατσισμός αντιπροσώπευε το 49,3% όλων των αναφορών κατά την περίοδο αυτή.

Κατά την περίοδο αναφοράς σημειώθηκε αύξηση 400% στις αναφορές σεξισμού και μισογυνισμού από 16 σε 80, η οποία, σύμφωνα με την οργάνωση, “ενισχύθηκε από μια μαζική έξαρση της διαδικτυακής κακοποίησης απέναντι σε γυναίκες παίκτες και οπαδούς”.

Οι ισλαμοφοβικές αναφορές αυξήθηκαν κατά 300% – αν και στο σύνολό τους υπήρξε μικρή μείωση των αναφορών για διακρίσεις λόγω πίστης.

Η κατάχρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυξήθηκε κατά 279% σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο και αποτέλεσε το 28% των συνολικών αναφορών – αύξηση 15,9% σε σύγκριση με την περίοδο 2021/22.

Σε επίπεδο grassroots, το 43,4% των αναφορών προήλθε από αγώνες που αφορούσαν παιδιά κάτω των 18 ετών ή νεότερα – με τον ρατσισμό να αντιπροσωπεύει πάνω από το ήμισυ των αναφορών αυτών.

Ένας εκπρόσωπος της Premier League δήλωσε σε δήλωσή του: “Οι διακρίσεις και οι ρατσιστικές καταχρήσεις δεν έχουν θέση στο ποδόσφαιρο ή στην κοινωνία και η Premier League έχει δεσμευτεί να τις καταπολεμήσει σε όλα τα τμήματα του παιχνιδιού, ωστόσο συνειδητοποιούμε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν.

“Η Premier League εργάζεται ενεργά για την απομάκρυνση καταχρηστικών αναρτήσεων στο διαδίκτυο και παρέχει υποστήριξη σε παίκτες, μάνατζερ, αξιωματούχους αγώνων, προσωπικό συλλόγων και τις οικογένειές τους που έχουν πληγεί.

Εκπρόσωπος της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας χαρακτήρισε την αύξηση των περιπτώσεων διακρίσεων και μισογυνισμού “πολύ απογοητευτική”.

“Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας σε όλο το αγγλικό ποδόσφαιρο για να εξαλείψουμε συλλογικά αυτό το κοινωνικό ζήτημα και είναι ζωτικής σημασίας να αναφέρονται περιστατικά αυτού του είδους στις αρμόδιες αρχές, ώστε να μπορούν να ληφθούν μέτρα κατά των δραστών”, ανέφερε ο εκπρόσωπος σε δήλωση που έστειλε στο CNN.

Η Kick It Out σημείωσε ότι το ποσοστό αναφορών ανά περιστατικό διακρίσεων ήταν υψηλότερο για τέταρτη συνεχή χρονιά – γεγονός που υποδηλώνει την αυξανόμενη τάση των φιλάθλων να αναφέρουν περιπτώσεις διακρίσεων.

Ο Tony Burnett, διευθύνων σύμβουλος της Kick It Out, δήλωσε: “Η κατάσταση των οπαδών είναι πολύ σοβαρή: “Η σημαντική αύξηση των αναφορών σε όλη τη σεζόν είναι ανησυχητική και ενισχύει την αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε τις διακρίσεις σε όλους τους τομείς του ποδοσφαίρου. Πίσω από κάθε μία από αυτές τις στατιστικές κρύβεται κάποιος που δυστυχώς έχει βιώσει διακρίσεις και η υποστήριξη των θυμάτων κακοποίησης παραμένει ύψιστη προτεραιότητα της Kick It Out.

“Ενώ συνεχίζουμε να εργαζόμαστε ακούραστα για το Kick It Out, καλούμε τους φιλάθλους, τους συλλόγους, τα πρωταθλήματα και τους διοικητικούς φορείς να μας βοηθήσουν σε αυτόν τον αγώνα και μας ενθαρρύνει το γεγονός ότι ο αριθμός των αναφορών ανά περιστατικό συνεχίζει να αυξάνεται, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι γίνονται λιγότερο ανεκτικοί στη συμπεριφορά που δημιουργεί διακρίσεις και είναι πιο πιθανό να αναφέρουν την κακοποίηση όταν τη βλέπουν”.

Ο Burnett σημείωσε ότι οι αριθμοί του Kick It Out αντιπροσωπεύουν μόνο ένα “στιγμιότυπο” της πλήρους κλίμακας των διακρίσεων και επανέλαβε την ανάγκη του ποδοσφαίρου για έναν κεντρικό μηχανισμό αναφοράς διακρίσεων, προκειμένου να “αντιμετωπιστεί με όλη τη δύναμη του αθλήματος”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Automated Shift Assistant βασίζεται σε μια έξυπνη τεχνολογία με δύο ηλεκτρομηχανικούς ενεργοποιητές να αυτοματοποιούν τη λειτουργία του συμπλέκτη και την αλλαγή σχέσεων στο...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Μια τελευταία ρύθμιση στο ζήτημα έκδοσης στοιχείων κυκλοφορίας για χρήση οχημάτων κατηγορίας Ο1 και Ο2 (ρυμουλκούμενα – τρέιλερ), συμπεριλαμβανομένων και των ειδικής χρήσεως ειδικού...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

H κατασκευή μιας μονάδας συναρμολόγησης μπαταριών υψηλής τάσης έχει ξεκινήσει, μαζί με έργα επέκτασης των χώρων κατασκευής αμαξωμάτων, συναρμολόγησης και logistics. Συνολικά 800 εκατομμύρια...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το νέο Cupra Formentor έρχεται με υψηλές φιλοδοξίες, βαδίζοντας στα χνάρια του επιτυχημένου προηγούμενου SUV. Το Cupra Formentor είναι το best seller της εταιρείας...

Advertisement