Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αρντά Γκιουλέρ: Ο “Τούρκος Μέσι” που εντάχθηκε στη Ρεάλ Μαδρίτης

Είχαμε τον “Ιρανό Μέσι”, τον “Γερμανό Μέσι”, τον “Σκωτσέζο Μέσι” και πολλούς άλλους. Τώρα έρχεται στην επιφάνεια αυτός που ονομάστηκε “Τούρκος Μέσι”, ο Άρντα Γκιουλέρ.

Η σύγκριση με τον θρύλο της Αργεντινής Λιονέλ Μέσι είναι πλέον δικαίωμα για κάθε νεαρό επιθετικό παίκτη, ειδικά για όσους έχουν χαμηλό κέντρο βάρους και εξαιρετικές ικανότητες ντρίμπλας, τα οποία διαθέτει και τα δύο ο 18χρονος από την Altindag.

Μέχρι στιγμής κανένας δεν έχει ανταποκριθεί των προσδοκιών, σίγουρα όχι οι προαναφερθέντες Σαρντάρ Αζμούν, Μάρκο Μάριν και Ράιαν Γκολντ. Κατά πάσα πιθανότητα, κανείς δεν θα το κάνει ποτέ.

Ωστόσο, υπάρχει βάσιμη ελπίδα ότι ο εξωφρενικά ταλαντούχος Γκιουλέρ μπορεί να γίνει ένας από αυτούς που θα χαράξουν τη δική τους πορεία – η οποία τον οδήγησε τώρα στο πρωτάθλημα με το οποίο ο άνθρωπος με τον οποίο συγκρίνεται φανέρωσε θεαματικά μεγάλο μέρος της απαράμιλλης καριέρας του.

Ο Γκιουλέρ σχεδόν από τη πρώτη στιγμή που μπήκε στην πρώτη ομάδα της Φενέρμπαχτσε, έδειξε πόσο μεγάλο είναι το θαυμαστό ταλέντο του. Η πρώην ομάδα του Μέσι, η Μπαρτσελόνα, έδειξε ανοιχτά το ενδιαφέρον της, με τον πρόεδρο Joan Laporta να στέλνει ακόμη και τον αθλητικό διευθυντή Deco για να διαπραγματευτεί μια συμφωνία.

Αυτό που έχει ανοίξει πραγματικά την όρεξη των μνηστήρων του – στους οποίους φέρεται να συμπεριλαμβάνονται επίσης η Μπάγερν Μονάχου, η Μπορούσια Ντόρτμουντ, η Παρί Σεν Ζερμέν και η τριάδα της Premier League Άρσεναλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Νιούκαστλ – είναι η αναφερόμενη ύπαρξη ρήτρας αποδέσμευσης μόλις 17,5 εκατ. ευρώ (15 εκατ. λίρες), η οποία ενεργοποιείται με το να έχει παίξει 1.500 λεπτά στην πρώτη ομάδα.

Σε μια εποχή που οι Κάι Χάβερτζ και Μέισον Μάουντ πωλούνται με αμοιβές περίπου 60 εκατομμυρίων λιρών, μια τιμή που αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο αυτής της τιμής για έναν παίκτη με τόσο υψηλό ταβάνι αποτελεί μια καλή τιμή.

Πρόκειται για έναν νεαρό παίκτη ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του σε ηλικία μόλις 16 ετών, ερχόμενος από τον πάγκο στο 66ο λεπτό, καθώς η Φενέρμπαχτσε νίκησε 1-0 την HJK Ελσίνκι στο πρώτο παιχνίδι των προκριματικών του Europa League στις 19 Αυγούστου 2021.

Έγινε ο νεότερος σκόρερ του συλλόγου του στο πρωτάθλημα, όταν σκόραρε σε μια νίκη με 5-2 στην Αλάνιασπορ στις 13 Μαρτίου 2022, μόλις 16 ημέρες μετά τα 17α γενέθλιά του.

Συνολικά, έχει πλέον επτά γκολ και επτά ασίστ σε μόλις 1.187 λεπτά συμμετοχής στη Super Lig – δηλαδή μια ενέργεια για γκολ κάθε 85 λεπτά.

Το γεγονός ότι του δόθηκε το νούμερο 10 της Φενέρμπαχτσε αυτή τη σεζόν είναι ένα σημάδι του πόσο γρήγορα έχει καθιερώσει τα διαπιστευτήριά του.

Αυτή είναι η φανέλα που στο παρελθόν φορούσαν οι Tuncay Sanli, Robin van Persie και Mesut Ozil, αλλά κυρίως ο Alex – ένας θρύλος του συλλόγου της Κωνσταντινούπολης που πέτυχε 171 γκολ και κατέγραψε 136 ασίστ σε 344 παιχνίδια μεταξύ 2004 και 2012 και έχει ένα άγαλμα προς τιμήν του στο Kadikoy Yogurtcu Park.

Αν ο Γκιουλέρ πρέπει να συγκριθεί με κάποιον, ο πρώην αρχηγός της Βραζιλίας είναι ίσως το καλύτερο ταίρι – ένας παίκτης που ο Τούρκος έφηβος έχει ως είδωλο.

Όπως και ο ήρωάς του, ο Guler έχει χαμηλό κέντρο βάρους, εξαιρετικό κοντρόλ και ικανότητα ντρίμπλας. Πάρτε, για παράδειγμα, το στοχευμένο τίναγμα πάνω από το κεφάλι του κάτω από πίεση και την πλέουσα, οδηγητική κούρσα που πέρασε τρεις παίκτες πριν υποπέσει σε φάουλ για πέναλτι εναντίον της Μπεσίκτας τον Απρίλιο – ένα από τα πολλά εντυπωσιακά κλιπ που αποτελούν τις αναπόφευκτες συλλογές στο YouTube που είναι ήδη αφιερωμένες σε αυτό το νεαρό ταλέντο.

Διαθέτει επίσης την πολύτιμη ικανότητα να επιλέγει και να παίζει τη σωστή πάσα. Δείτε την “καταστροφική” ασίστ που έδωσε στη νίκη με 2-0 επί της Αντάλιασπορ, αποφεύγοντας δύο αντιπάλους προτού περάσει μια πάσα από τα δεξιά με ακρίβεια με την εξωτερική πλευρά του ποδιού του μέσα από δύο αμυντικούς και στον βηματισμό του σκόρερ Enner Valencia. Οι περισσότεροι παίκτες δεν το κάνουν αυτό, ειδικά στα 18 τους.

Η ικανότητά του να αλλάζει κατεύθυνση και η αρχική στροφή του ρυθμού του είναι ηλεκτρική. Είναι επίσης αρκετά ευπροσάρμοστος ώστε να λειτουργεί σε πολλούς επιθετικούς ρόλους, αν και προτιμά να κόβει στο αριστερό του πόδι από τα δεξιά, και είναι απειλητικός από στημένες φάσεις – το μέσο με το οποίο έδωσε την πρώτη του ασίστ, από κόρνερ.

Σε αυτό προστίθεται η προθυμία του να πιέσει και, παρά την τρυφερή του ηλικία, να αναμετρηθεί με τα μεγαλύτερα παιδιά.

Τέλος, δεν φοβάται να αυτοσχεδιάσει ή να δοκιμάσει το τολμηρό, όπως έδειξε η λόμπα του από τα 20 μέτρα στο δοκάρι, την οποία ακολούθησε η Βαλένθια για να τελειώσει στο 5-1 επί της Κασίμπασα τον Ιανουάριο.

Έχοντας κάνει το διεθνές ντεμπούτο του σε μια φιλική νίκη επί της Τσεχίας στις 19 Νοεμβρίου 2022, πέτυχε το πρώτο του γκολ φέτος τον Ιούνιο, στην τέταρτη εμφάνισή του.

Το γκολ ήταν μια επίδειξη για το πόσο καταστροφικός μπορεί να γίνει όταν του δοθεί έστω και λίγος χρόνος και χώρος από τα δεξιά, με την άμυνα της Ουαλίας να του δίνει ό,τι χρειάζεται για να κάνει ένα υπέροχο σουτ από τα 20 μέτρα στη μακρινή πάνω γωνία.

Χωρίς να θέλουμε να κάνουμε περαιτέρω σύγκριση, είναι σαφές γιατί η ομάδα της Μπαρτσελόνα που έχασε την υπογραφή του OG Messi αυτό το καλοκαίρι, θα ήθελε τόσο πολύ να προσλάβει έναν νεότερο παίκτη, τον Guler, με τη μακροπρόθεσμη ικανότητα να φέρει κάποιες από τις ιδιότητες που έλειπαν από την ομάδα της από τότε που έφυγε ο Αργεντινός.

Το ερώτημα ήταν πάντα αν ο Γκιουλέρ είδε αυτό το καλοκαίρι ως την κατάλληλη στιγμή για να ανοίξει τα φτερά του και την επόμενη σεζόν ως την ώρα να δοκιμαστεί σε υψηλότερο επίπεδο.

Πηγή: BBC

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, ιεροπρέπεια και σύμφωνα με την μακραίωνη εκκλησιαστική παράδοση και τάξη εορτάσθηκε στο Κέντρο της Ορθοδοξίας η Λαμπροφόρος Ανάσταση του Κυρίου. Η...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

«Η Εκκλησία μάς μαθαίνει πώς να νικούμε τον θάνατο», υπογραμμίζει ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, στο εγκύκλιο μήνυμά του για το Άγιο Πάσχα...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν με την Άννα Παναγιωτοπούλου ή θεωρούν ότι συναντήθηκαν κάπου στο ανάμεσα σκηνής-οθόνης και πανιού, ένοιωσαν την ανάγκη να μοιραστούν κάποιες...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Άννα Παναγιωτοπούλου, γράφοντας κείμενα με τον Σταμάτη Φασουλή και τον Λάκη Λαζόπουλο, χάρισε στην ΕΡΤ και το «θέατρο της Δευτέρας», ίσως τη μοναδική...

Advertisement