Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η Σεβίλλη κατέκτησε για 7η φορά το Europa League, 4-1 στα πέναλτι την Ρόμα

Σε έναν τρομερό τελικό στην “Puskás Aréna” της Βουδαπέστης, η ομάδα του Χοσέ Λουίς Μεντίλιμπαρ κατάφερε να λυγίσει την αντίσταση της Ρόμα στα πέναλτι και να κατακτήσει για 7η φορά στην ιστορία της το Europa League.

 

Η πολυνίκης του θεσμού ήταν ανώτερη συνολικά στο χορτάρι, ωστόσο της έλειψε η αποτελεσματικότητα, ενώ την δυσκόλεψε και η σκληράδα των “μαχητών” του Ζοζέ Μουρίνιο. Παρόλα αυτά, έχοντας και την εμπειρία με το μέρος της, επικράτησε στη ρωσική ρουλέτα με σκορ 4:1, διατηρώντας το απόλυτο (7/7) στους τελικούς που έχει δώσει για τον συγκεκριμένο θεσμό.

Ο αγώνας

Το πρώτο δεκάλεπτο είχε… αναγνωριστικό χαρακτήρα, με την κατοχή να είναι σχετικά ισορροπημένη και τη Ρόμα να μη δείχνει διάθεση να μείνει πίσω. Οι τυπικά φιλοξενούμενοι είχαν την πρώτη σπουδαία ευκαιρία, όταν ο Σπινατσόλα βρέθηκε αμαρκάριστος μέσα στην περιοχή μετά από γύρισμα του Τσελίκ, αλλά είδε τον Μπόνο να σταματάει το πλασέ του. Οι Ανδαλουσιανοί θέλησαν να… ελέγξουν το ρυθμό στη συνέχεια, παίρνοντας αρκετά μέτρα στο χορτάρι. Κάποια καλή στιγμή δεν είχαν όμως και εν τέλει το… πλήρωσαν. Στο 35′, ο Κριστάντε έκλεψε τη μπάλα στο χώρο του κέντρου, πάσαρε στον Μαντσίνι και αυτός με μία φανταστική δημιουργία βρήκε τον Ντιμπάλα. Ο Αργεντινός, όντας απέναντι από τον Μπόνο, πλάσαρε εύστοχα και άνοιξε το σκορ. Οι παίκτες του Μεντίλιμπαρ απείλησαν για πρώτη φορά στο 43′, με κεφαλιά του Εν Νεσιρί, η οποία πέρασε οριακά πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Η απροσπέλαστη άμυνα των Ιταλών παραλίγο να παραβιαστεί στο 45’+6′, όταν ο Ράκιτιτς εξαπέλυσε έναν… συρτό κεραυνό, αλλά είδε τη μπάλα να σταματάει στο αριστερό κάθετο δοκάρι του Πατρίσιο.

Η στιγμή που ο Πάολο Ντιμπάλα πλασάρει τον Μπόνο στο 35′ και ανοίγει το σκορ του τελικού. (AP Photo)

Η Σεβίλλη επέστρεψε από τα αποδυτήρια με δύο αλλαγές, οι οποίες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να αλλάξει πλήρως η εικόνα της. Ο Τέλες ήταν ο πρώτος που απείλησε στο 52′. Τρία λεπτά μετά όμως, ήρθε η ισοφάριση. Ο Νάβας σέντραρε από τα δεξιά, ο Μαντσίνι πετάχτηκε για να προλάβει τον Εν Νεσιρί και έστειλε άθελά του την μπάλα στα δίχτυα του Πατρίσιο. Στο 67′ η Ρόμα έκανε την πρώτη σημαντική της φάση στο δεύτερο ημίχρονο, με τον Ιμπάνιεζ να βρίσκεται σε απόσταση βολής από την εστία, να σουτάρει αλλά να νικιέται από την συγκλονιστική επέμβαση του Μπόνο με τα πόδια. Στο 75′ ο διαιτητής Τέιλορ έδωσε πέναλτι στους τυπικά γηπεδούχους, για μαρκάρισμα του Ιμπάνιεζ στον Οκάμπος, όμως ο VAR τον διόρθωσε και η απόφαση άλλαξε. Στο 83′ ο Μπελότι… άγγιξε το γκολ, βγήκε απέναντι από τον Μπόνο αλλά ο Μαροκινός απέκρουσε οριακά, αποσοβώντας το 2:1. Στο 90’+6′, ο Σούσο έπιασε ένα μακρινό σουτ, το οποίο έβγαλε με δυσκολία ο Πατρίσιο. Στη συνέχεια προσπάθησε ο Φερνάντο να στείλει την μπάλα στα δίχτυα, όμως αστόχησε. Αυτή ήταν η τελευταία σχετικά σημαντική στιγμή της κανονικής διάρκειας, με τις δύο ομάδες να οδηγούνται στην παράταση.

Η κούραση δεδομένα επηρέασε τους παίκτες και παρά τις αλλαγές των δύο προπονητών, ο ρυθμός ήταν πολύ χαμηλός. Η κατοχή ήταν ξεκάθαρα υπέρ της Σεβίλλης, αλλά αξιοσημείωτες ευκαιρίες δεν υπήρξαν σε ολόκληρο το πρώτο 15λεπτο. Η εικόνα δεν άλλαξε ιδιαίτερα ούτε στο δεύτερο μισό της έξτρα περιόδου, με τις δύο ομάδες να μην θέλουν να πάρουν κάποιο ρίσκο. Οι τραυματισμοί δεν έλειψαν από αμφότερες τις πλευρές, μιας και η κόπωση έμοιαζε να… νικά κάποιους παίκτες. Οι Ανδαλουσιάνοι είχαν τη στιγμή τους στο 122′, με τον Οκάμπος να πατάει περιοχή και όντας σε επικίνδυνο σημείο να γυρίζει για τον Εν Νεσιρί, όμως η άμυνα της Ρόμα αποσόβησε τον κίνδυνο. Μετά από αρκετές καθυστερήσεις στις… καθυστερήσεις και μία κεφαλιά του Σμόλινγκ που χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι στο 120’+11′, ο Τέιλορ σφύριξε για τελευταία φορά, με τον αγώνα να οδηγείται στη διαδικασία των πέναλτι.

Στη ρωσική ρουλέτα, οι έμπειροι του Μεντιλίμπαρ ήταν αυτοί που επικράτησαν. Ο Οκάμπος ευστόχησε την πρώτη εκτέλεση για τη Σεβίλλη, με τον Κριστάντε να απαντά. Ο Λαμέλα στη συνέχεια έκανε το 2:1, με τον Μαντσίνι όμως να νικιέται από τον Μπόνο και να γίνεται ο… μοιραίος της βραδιάς, έχοντας σκοράρει και το αυτογκόλ νωρίτερα. Ο Ράκιτιτς διατήρησε την ψυχραιμία του και έκανε το 3:1, μεταφέροντας όλο το άγχος στον Ιμπάνιεζ, ο οποίος έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι. Το πέναλτι-τίτλο το ανέλαβε ο Μοντιέλ. Όντας αυτός που έβαλε το τελευταίο χτύπημα στον πρόσφατο τελικό του Μουντιάλ στο Κατάρ, ο Αργεντινός νίκησε τον Πατρίσιο και χάρισε το Europa League στην ομάδα του.

Ο παίκτης που… καθαρίζει τις διαδικασίες των πέναλτι στους μεγάλους τελικούς. Ο λόγος για τον Γκονζάλο Μοντιέλ. Το έκανε πριν 6,5 μήνες στο Κατάρ για την Αργεντινή, χαρίζοντάς της το Μουντιάλ κόντρα στη Γαλλία, το έκανε και απόψε για τη Σεβίλλη κόντρα στη Ρόμα. (AP Photo)

Τα στατιστικά των 120 λεπτών:

ΓΚΟΛ: 55′ Μαντσίνι (αυτ.) – 35′ Ντιμπάλα

Κίτρινες: 36′ Μιρ (εκτός γηπέδου), 66′ Ράκιτιτς, 109′ Λαμέλα, Χορδάν (120’+1′), Μοντιέλ 120’+4′, Οκάμπος 120’+10′ – 21′ Μάτιτς, 45′ Πελεγκρίνι, 48′ Μαντσίνι, 65′ Κριστάντε, 74′ Τσελίκ, 105′ Ζαλέφσκι, 120’+10′ Κάρσντερπ
Κόκκινη: –
Δοκάρι: 45’+6′ Ράκιτιτς – 120’+11′ Σμόλινγκ

Η διαδικασία των πέναλτι:

Σεβίλλη:
1ο: Οκάμπος(✓), 2ο: Λαμέλα(✓), 3ο: Ράκιτιτς(✓), 4ο: Μοντιέλ(✓), 5ο: (-)

Ρόμα:
1ο: Κριστάντε(✓), 2ο: Μαντσίνι(Χ), 3ο: Ιμπάνιεζ(Χ), 4ο: (-), 5ο: (-)

Στατιστικό: Η Σεβίλλη αγωνίστηκε για 7η φορά στην ιστορία της στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ/Europa League. Όλες τις οι συμμετοχές είναι από το 2006 κι έπειτα, ενώ μάλιστα σε καμία εξ αυτών δεν έχει ηττηθεί. – Ο Ζοζέ Μουρίνιο έχασε για πρώτη φορά σε τελικό μίας εκ των τριών μεγάλων ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Σεβίλλη (Χοσέ Λουίς Μεντίλιμπαρ): Μπόνο, Νάβας (95′ Μοντιέλ), Μπαντέ, Γκουντέλι (120’+8′ Μαρκάο), Τέλες (95′ Ρέκικ), Φερνάντο (120’+9′ Χορδάν), Ράκιτιτς, Οκάμπος, Τόρες (46′ Σούσο), Χιλ (46′ Λαμέλα), Εν Νεσιρί

Ρόμα (Ζοζέ Μουρίνιο): Πατρίσιο, Ιμπάνιεζ, Μαντσίνι, Σμόλινγκ, Σπινατσόλα (106′ Γιορέντε), Κριστάντε, Μάτιτς (120′ Μπόβε), Τσελίκ (91′ Ζαλέφσκι), Πελεγκρίνι (106′ Ελ Σαράουι), Έιμπραχαμ (75′ Μπελότι), Ντιμπάλα (68′ Βαϊνάλντουμ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσιάστηκε η νέα πεζοπορική διαδρομή της Χίου «Λιθί-Αγιάσματα», μία διαδρομή 92 χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται πλέον στη φάση της οριστικής της ολοκλήρωσης. Δημοσιογράφοι από το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Piaggio Style Center δημιούργησε ένα μοντέλο στο οποίο οι συλλέκτες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους επειδή θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό για...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το δεύτερο μοντέλο που κατασκευάζεται στην πλατφόρμα Large Architecture της Mazda μετά το CX-60, το νέο CX-80 είναι το πιο ευρύχωρο αυτοκίνητο που διαθέτει...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kosmocar- Volkswagen παρουσιάζει τα “Volkswagen Deals” και καθιστά την απόκτηση κάθε ετοιμοπαράδοτου μοντέλου Volkswagen πιο εύκολη από ποτέ. Με το πρόγραμμα “Volkswagen Deals”,...

Advertisement