Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

«Ντίξι» Ντιν: Ο κάτοχος του ρεκόρ στο σκοράρισμα που δεν «έσπασε» ο Έρλινγκ Χάαλαντ

Έξω από το γήπεδο της Έβερτον, το «Γκούντισον Παρκ» υπάρχει ένα άγαλμα το οποίο τιμά τον πιο παραγωγικό σκόρερ στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Ο Γούιλιαμ Ραλφ Ντιν γνωστός ως «Ντίξι» είναι ο άνθρωπος που έχει πετύχει τα περισσότερα γκολ σε μια χρονιά στο αγγλικό πρωτάθλημα, καθώς έχει πετύχει 60 γκολ την σεζόν 1927-28 σε μόλις 39 παιχνίδια, δηλαδή 25 περισσότερα από τα γκολ που έχει πετύχει ο Έρλινγκ Χάαλαντ της Μάντσεστερ Σίτι σε 31 παιχνίδια την φετινή σεζόν.

Ο Γούιλιαμ Ραλφ Ντιν γεννήθηκε στο Μπίρκενχεντ της Αγγλίας στις 22 Ιανουαρίου του 1907. Έμεινε γνωστός λόγω του παρατσουκλιού του, «Ντίξι» το οποίο όμως ο ίδιος απεχθανόταν και όποιος τολμούσε να τον αποκαλέσει με αυτό έπαιρνε πάντα την ίδια απάντηση, πως τον λένε Μπιλ.

Το παρατσούκλι του δόθηκε εξαιτίας ενός παιχνιδιού του δρόμου το οποίο έπαιζε μικρός στο οποίο χρειαζόταν να «σκάψει» την γροθιά του στην πλάτη ενός άλλου παίκτη. Η λέξη “dig” στα ελληνικά μεταφράζεται «σκάβω» και το παρατσούκλι “Digsy” του δόθηκε από τα άλλα παιδιά με τα οποία έπαιζε μαζί.

Όταν άρχισε να παίζει στην ομάδα ποδοσφαίρου της εταιρείας σιδηροδρόμων “Wirral” στην εφηβική του ηλικία, απέκτησε την φήμη ενός παιδιού-«θαύματος» στο σκοράρισμα. Οι τοπικές εφημερίδες όμως τον ανέφεραν ως “Dixie” και όχι “Digsy” και αυτό το παρατσούκλι ήταν αυτό με το οποίο έγινε γνωστός.

Ο Ντιν υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με την Τρανμίν Ρόβερς το 1923, με το ντεμπούτο του να πραγματοποιείται ενάντια στην Ρόδεραμ Γιουνάιτεντ, όμως η τότε ομάδα του ηττήθηκε με 5-1. Έναν μήνα μετά, η καριέρα του Ντιν παραλίγο να τελειώσει πριν καν αρχίσει. Τον Φεβρουάριο του 1924 σε έναν αγώνα ενάντια στην Άλτρινχαμ για το Κύπελλο του Τσεσάιρ ο Ντιν είχε σκοράρει δύο γκολ. Ο αμυντικός Ντέιβι Περκς, που είχε αναλάβει να μαρκάρει τον Ντιν, έδωσε μια κλωτσιά ανάμεσα στα πόδια του επιθετικού ως μια προειδοποίηση να μην βάλει άλλο γκολ. Ο πόνος που ένιωσε ο τότε 17χρονος Ντιν ήταν αφόρητος ενώ οδήγησε στο να χάσει έναν όρχι και την καριέρα του να τεθεί σε κίνδυνο.

Χρόνια αργότερα ο Ντιν βρισκόταν σε ένα μπαρ στο Τσέστερ, όταν ένας άνδρας προσφέρθηκε να τον κεράσει ένα ποτό. Ο Ντιν αναγνώρισε τον άνδρα ως τον άνθρωπο που παραλίγο να του κοστίσει την καριέρα και του επιτέθηκε με γροθιά αφότου του διηγήθηκε την ιστορία. Η εκδίκηση ήταν γλυκιά, όμως αποδείχθηκε πως ο Ντιν είχε επιτεθεί σε λάθος άτομο.

Παρά τον σοβαρό τραυματισμό του, ο Ντιν έγινε τακτικός παίκτης της Τρανμίρ Ρόβερς κατά την διάρκεια της σεζόν 1924-25, βάζοντας 27 γκολ σε ισάριθμα παιχνίδια. Αρκετοί «μεγάλοι» αγγλικοί σύλλογοι παρακολουθούσαν τον νεαρό τότε ποδοσφαιριστή, ο οποίος όμως είχε αποφασίσει σε ποια ομάδα θα συνέχιζε την καριέρα του. Στην Έβερτον.

Στις 16 Μαρτίου του 1925, η Έβερτον τον υπέγραψε έναντι 3.000 λιρών, το υψηλότερο ποσό που είχε δοθεί για την απόκτηση ενός 18χρονου ποδοσφαιριστή την τότε εποχή. Έκανε το ντεμπούτο του για την ομάδα ενάντια στην Άρσεναλ το επόμενο Σάββατο και σημείωσε το πρώτο του γκολ για την Έβερτον στο Γκούντισον Παρκ ενάντια στην Άστον Βίλα μια βδομάδα μετά.

Η επόμενη χρονιά, 1925-26, προανήγγειλε μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές στους κανονισμούς του ποδοσφαίρου, όταν ο νόμος για το οφσάιντ τροποποιήθηκε, ώστε να απαιτούνται δύο παίκτες αντί για τρεις για να είναι κάποιος σε «σωστή» θέση. Αυτό ωφέλησε αρκετά τον Ντιν, ο οποίος πέτυχε 32 γκολ σε 38 εμφανίσεις με την Έβερτον.

Το μέλλον του Ντιν φαινόταν «λαμπρό» όμως η μοίρα για ακόμη μία φορά δοκίμασε τον Άγγλο. Τον Ιούνιο του 1926, τρακάρει με την μοτοσικλέτα του στην βόρεια Ουαλία και μένει αναίσθητος για 36 ώρες, έχοντας σπάσει το κρανίο του και το σαγόνι του. Οι γιατροί φοβήθηκαν ότι μπορεί να πεθάνει, όμως ευτυχώς καταφέρνουν να τον κρατήσουν ζωντανό.

Με έναν τρόπο που μόνο ο ίδιος ξέρει, ο Ντιν επιστρέφει τέσσερις μήνες μετά στην ενεργό δράση. Μεταλλικές πλάκες είχαν τοποθετηθεί στο κρανίο του για να βοηθήσουν στην ανάρρωσή του, οι οποίες αφαιρέθηκαν όταν επανήλθαν τα οστά.

Όμως ο «θρύλος» παραμένει, πως ο λόγος που ο Ντιν ήταν τόσο καλός στις κεφαλιές ήταν λόγω αυτών των μεταλλικών πλακών.

Την επόμενη σεζόν ο Ντιν έκανε το «αδύνατο» καθώς έσπασε το ρεκόρ με τα περισσότερα γκολ σε μια αγωνιστική χρονιά στο αγγλικό πρωτάθλημα.

Ξεκινάει την σεζόν σε συγκλονιστική φόρμα, έχοντας 25 γκολ στους πρώτους 14 μόλις αγώνες, έχοντας σκοράρει πέντε γκολ ενάντια στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Τον Φεβρουάριο, ο Ντιν οδηγούσε την Έβερτον στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα του αγγλικού πρωταθλήματος έχοντας σπάσει το ρεκόρ των 43 γκολ που είχε σημειώσει ο Τεντ Χάρπερ δύο σεζόν πριν, καθώς είχε πετύχει χατ-τρικ ενάντια της Λίβερπουλ μες στο Άνφιλντ.

Τώρα στο «στόχαστρο» του ήταν το ρεκόρ που είχε σημειώσει ο Τζορτζ Κάμσελ στην δεύτερη κατηγορία την προηγούμενη σεζόν, αυτό των 59 γκολ. Στις 5 Μαΐου του 1928, ο Ντιν έπρεπε να πετύχει 3 γκολ ενάντια στην Άρσεναλ για να φτάσει τα 60 γκολ σε εκείνη την χρονιά.

Η Άρσεναλ «άνοιξε» το σκορ πολύ νωρίς στον αγώνα, όμως μόλις ένα λεπτό αργότερα ο Ντιν ισοφάρισε για την Έβερτον. Στην συνέχεια του αγώνα κέρδισε πέναλτι για την ομάδα του, το οποίο εκτέλεσε ο ίδιος. Ευστόχησε, φτάνοντας τα 59 γκολ. Η Άρσεναλ κατάφερε να ισοφαρίσει και όλα τα «φώτα» ήταν στραμμένα πάνω στον Ντιν για να πετύχει το εξηκοστό του γκολ.

Καθώς τα λεπτά περνούσαν, όλοι οι παίκτες της Έβερτον προσπαθούσαν να βοηθήσουν τον Ντιν να πετύχει το ρεκόρ. Στο ογδοηκοστό δεύτερο λεπτό, η Έβερτον κέρδισε κόρνερ το οποίο έλαβε να εκτελέσει ο Άλεξ Τρουπ. Ο πλάγιος επιθετικός φυσικά και «σημάδεψε» τον Ντιν ο οποίος έστειλε με κεφαλιά την μπάλα στα δίχτυα, «γνωρίζοντας» την αποθέωση των οπαδών, των συμπαικτών αλλά ακόμα και των αντιπάλων του, καθώς όλοι οι παίκτες της Άρσεναλ του έσφιξαν το χέρι για να τον συγχαρούν.

Η Άρσεναλ κατάφερε να ισοφαρίσει αλλά το αποτέλεσμα του αγώνα δεν ενδιέφερε σχεδόν κανένα πια. Έχοντας πετύχει 22 γκολ στο Κύπελλο Αγγλίας και στους αγώνες της εθνικής Αγγλίας ο Ντιν έφτασε τα 82 γκολ σε εκείνη την χρονιά, στην ηλικία των 22 μόλις ετών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα φοιτητές δημοσιογραφίας από το Πολιτικό ίδρυμα  Konrad – Adenauer Stiftung (KAS) της Γερμανίας, κατόπιν αιτήματος των...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανακοίνωση ΛΑΣ Δήμου Χίου Δεν περιμέναμε τίποτα το διαφορετικό από το δήμαρχο της Χίου στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, προσκαλεσμένος της ομογένειας , από...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ “ΚΑΤΑΡΓΕΙ” 113 ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ...

ΕΘΝΙΚΑ

Τα κλιμάκια της Ελλάδας και της Τουρκίας συνεχίζουν να εργάζονται κεκλεισμένων των θυρών στην αίθουσα Καποδίστριας του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης....

Advertisement