Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αντιπροσωπεύουν το δουλεμπόριο τα σήματα των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μάντσεστερ Σίτι; Η απάντηση ενός Iστορικού

Αρκετοί είναι αυτοί που αντέδρασαν στις εκκλήσεις να αφαιρεθεί το πλοίο από τα σήματα των δύο ομάδων του Μάντσεστερ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μάντσεστερ Σίτι, λόγω των υποτιθέμενων δεσμών τους με το δουλεμπόριο.

Τα σήματα κατηγορήθηκαν πως δεν είχαν καμία σχέση με το ποδόσφαιρο, αλλά αντιθέτως αντιπροσωπεύουν το εμπόριο βαμβακιού που διεξαγόταν τον 19ο αιώνα, το οποίο απέφερε αρκετά μεγάλα έσοδα στη πόλη του Μάντσεστερ.

Οι δύο ομάδες «δανείστηκαν» το σχέδιο από το οικόσημο της πόλης, το οποίο περιλαμβάνει επίσης ένα εμπορικό πλοίο το οποίο απεικονίζει την βιομηχανική κληρονομιά της πόλης και τους δεσμούς της με ολόκληρο τον κόσμο.

Οι ισχυρισμοί πως τα σήματα αποτελούν εμβλήματα εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας έφεραν αρκετές αντιδράσεις από πολλές προσωπικότητες που συνδέονται με τους συλλόγους και την ίδια την πόλη. Μάλιστα, επισήμαναν πως το Μάντσεστερ ήταν μία από τις πρώτες πόλεις που έκαναν κίνημα κατά της δουλείας.

Μια από αυτές είναι και ο ιστορικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ίαν Μακάρτνεϊ, ο οποίος έδωσε την δική του απάντηση στο αν πράγματι τα δύο σήματα αντιπροσωπεύουν το δουλεμπόριο:

«Όλα αυτά είναι σαν να «πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό».

Φυσικά και το πλοίο υπάρχει στα σήματα λόγω της κληρονομιάς του Μάντσεστερ και ναι, το εμπόριο βαμβακιού συνέβαλε πάρα πολύ στο να γίνει το Μάντσεστερ αυτό που είναι μέχρι και σήμερα. Και φυσικά, το βαμβάκι συνδέεται σαφώς με τη δουλεία.

Η δουλεία ήταν ένα σκληρό πράγμα, με αμέτρητους αριθμούς ανθρώπων να υποφέρουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, αλλά το κομμάτι αυτό πρέπει πλέον να ανήκει στο παρελθόν.

Είναι μια περασμένη εποχή, ο κόσμος τότε ήταν εντελώς διαφορετικός. Οι άνθρωποι έκαναν τεράστιες περιουσίες από την δουλεία, πουλώντας βαμβάκι, ζάχαρη κ.λπ. Νομίζω ότι αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο σκέψης πολλών όσο και την ίδια την δουλεία.

Θα πρέπει όμως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Μάντσεστερ Σίτι αλλά και η ίδια η πόλη να αλλάξουν τα σήματά τους για να ευχαριστήσουν μερικούς; Νομίζω πως όχι.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που υποστηρίζει μία από τις δύο ομάδες, ο οποίος να θεώρησε τα σήματα ως αντιπροσωπευτικά της δουλείας και να αρνήθηκε να αγοράσει ή να φορέσει ο,τιδήποτε που να φέρει τα σήματα.

Ούτε κανένας ποδοσφαιριστής έχει αρνηθεί να υπογράψει για μία εκ των δύο ομάδων, λόγω του σήματός της και των δεσμών της με τη δουλεία.

Κανείς δεν θα το σκεφτόταν αυτό, πόσο μάλλον θα το γνώριζε.

Το σήμα είναι αυτό που είναι. Η αφαίρεσή του, όπως και το γκρέμισμα αγαλμάτων, η μετονομασία δρόμων και κτιρίων δεν θα αλλάξει τίποτα από όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν. Γιατί η Ιστορία είναι αυτό που είναι.

Ο κόσμος είναι σίγουρα καλύτερα χωρίς την ύπαρξη του ρατσισμού. Καλύτερο θα ήταν λοιπόν να κάνουμε κάτι για να αντιμετωπιστεί αυτός, αντί να ανησυχούμε για ένα πλοίο που κανείς δεν ξέρει που πήγε ή τι φορτίο μετέφερε».

Πηγή: Dailymail

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσιάστηκε η νέα πεζοπορική διαδρομή της Χίου «Λιθί-Αγιάσματα», μία διαδρομή 92 χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται πλέον στη φάση της οριστικής της ολοκλήρωσης. Δημοσιογράφοι από το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Piaggio Style Center δημιούργησε ένα μοντέλο στο οποίο οι συλλέκτες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους επειδή θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό για...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το δεύτερο μοντέλο που κατασκευάζεται στην πλατφόρμα Large Architecture της Mazda μετά το CX-60, το νέο CX-80 είναι το πιο ευρύχωρο αυτοκίνητο που διαθέτει...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kosmocar- Volkswagen παρουσιάζει τα “Volkswagen Deals” και καθιστά την απόκτηση κάθε ετοιμοπαράδοτου μοντέλου Volkswagen πιο εύκολη από ποτέ. Με το πρόγραμμα “Volkswagen Deals”,...

Advertisement