Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Απάτη με πλαστά ιατρικά έγγραφα πίσω από υποθέσεις ντόπινγκ στην Κένυα

Η Κένυα έχει μια περήφανη παράδοση στον στίβο, αλλά αυτή τη στιγμή η χώρα αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα ντόπινγκ.

Η Μονάδα Ακεραιότητας Στίβου (AIU), η οποία εργάζεται για την καταπολέμηση του ντόπινγκ στον στίβο, λέει ότι βρήκε «εντυπωσιακές ομοιότητες» σε δύο πρόσφατες περιπτώσεις ντόπινγκ, γεγονός που υποδεικνύει μια «ιατρική» επιχείρηση ντόπινγκ στον στίβο της Κένυας.

Τον Ιανουάριο, η μαραθωνοδρόμος Betty Lempus τιμωρήθηκε για πέντε χρόνια λόγω παραβίασης των κανόνων αντιντόπινγκ, ενώ η δρομέας μεσαίων αποστάσεων Eglay Nafula Nalyanya έλαβε οκταετή αποκλεισμό τον Μάρτιο.

Σε δήλωση την Τρίτη, η AIU ανέφερε ότι ένα πειθαρχικό δικαστήριο διαπίστωσε ότι και οι δύο παρήγαγαν «παραποιημένα ιατρικά έγγραφα» τα οποία ισχυρίζονταν ότι είχαν λάβει «ενδομυϊκές ενέσεις» στο ίδιο νοσοκομείο της Κένυας.

Η AIU – σε συνεργασία με την Υπηρεσία Αντιντόπινγκ της Κένυας (ADAK) – είπε ότι ανακάλυψε ότι οι γιατροί που αναφέρονται στα έγγραφα ήταν εικονικοί και ότι «κανένας από τους αθλητές δεν είχε λάβει την αντίστοιχη ένεση».

Ωστόσο, και οι δύο γυναίκες είχαν πάει στο νοσοκομείο τις αντίστοιχες ημέρες, αλλά δεν είναι σαφές για ποιο λόγο.
«Φαίνεται ότι οι επίλεκτοι αθλητές της Κένυας βοηθούνται από ένα άτομο ή άτομα, συμπεριλαμβανομένου κάποιου με σημαντικές ιατρικές γνώσεις, να διαπράξουν εγκληματική συμπεριφορά που περιλαμβάνει απάτες στο AIU, και ότι αυτό δεν περιορίζεται σε μία περίπτωση, αλλά αποδεικνύει ένα μοτίβο συμπεριφοράς», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Πειθαρχική Επιτροπή.

Σε μια δήλωση που εστάλη στο CNN, η Athletics Kenya, το κυβερνών σώμα του στίβου στη χώρα, είπε ότι είχε αναγνωρίσει και εκτιμήσει «το σπουδαίο έργο που έκανε η AIU μέσω του Πειθαρχικού της Δικαστηρίου», λέγοντας ότι «είναι ζωντανή στο τεράστιο πρόβλημα του ντόπινγκ στον στίβο».

Περιέγραψε επίσης τους τρόπους με τους οποίους ενίσχυε τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση του προβλήματος, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της εκπαίδευσης των αθλητών.

Σύμφωνα με την AIU, 66 Κενυάτες αθλητές βρίσκονται επί του παρόντος στην παγκόσμια λίστα μη επιλέξιμων αθλητών για παραβίαση των κανόνων αντιντόπινγκ.

Στη δήλωσή του, η AIU σημείωσε επίσης την υποστήριξη από την κυβέρνηση της Κένυας, ιδίως τη δέσμευση 5 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για τα επόμενα πέντε χρόνια για να βοηθήσει στην καταπολέμηση του ζητήματος.

Σε πρόσφατη ομιλία του, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αθλητισμού της Κένυας, Jonathan Mueke, είπε ότι ελπίζει ότι «το ντόπινγκ θα ανήκει στο παρελθόν».

«Είμαστε δεσμευμένοι ως κυβέρνηση γιατί αυτό είναι ένα ζήτημα εθνικού στρατηγικού ενδιαφέροντος για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι αθλητές μας θα συνεχίσουν να κυματίζουν τη σημαία μας ψηλά σε όλο τον κόσμο τρέχοντας καθαρά», πρόσθεσε.

Το CNN επικοινώνησε με τους πράκτορες της Lempus και της Nalyanya για σχόλια, αλλά δεν έλαβε απάντηση.

Πηγή: CNN

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement