Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Πέθανε ο Ζιστ Φοντέν, ο άνθρωπος που πέτυχε 13 γκολ στο Παγκόσμιο Κύπελλο 1958

Ο θρύλος του γαλλικού ποδοσφαίρου Ζιστ Φοντέν, απεβίωσε σήμερα, 1 Μαρτίου του 2023. Γεννήθηκε στο Μαρόκο, αλλά σαν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής εκπροσώπησε την Εθνική Γαλλίας, ενώ μάλιστα κατέχει το ρεκόρ με τα περισσότερα γκολ σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο.

Στην καριέρα του αγωνίστηκε στην Καζαμπλάνκα, στην Νις και την Ρενς, πριν αποσυρθεί από το ποδόσφαιρο λόγω τραυματισμών στη νεαρή ηλικία των 28 χρονών.

Ο Φοντέν αγωνίστηκε μόλις σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, αυτό του 1958 στην Σουηδία. Αγωνίστηκε σε μόλις 6 αγώνες και είναι ο μόνος ποδοσφαιριστής στην ιστορία που έχει 2 γκολ μέσο όρο σε κάθε παιχνίδι στο Μουντιάλ, καθώς πέτυχε 13 σε εκείνο του 1958, κάτι που αποτελεί μέχρι και σήμερα ρεκόρ.

Φάση ομίλων Παγκοσμίου Κυπέλλου 1958

Ξεκίνησε τις «θρυλικές» εμφανίσεις του με χατ-τρικ στον πρώτο αγώνα ενάντια στην Παραγουάη που έληξε 7-3 υπέρ της Γαλλίας. Ακολούθησαν τα δύο γκολ που πέτυχε ενάντια στην Γιουγκοσλαβία στην ήττα των Γάλλων με 3-2, ενώ στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων πέτυχε ένα γκολ ενάντια στην Σκωτία, στην νίκη των Γάλλων με 2-1.

Προημιτελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου 1958

Στα προημιτελικά της διοργάνωσης η Γαλλία αντιμετώπισε την Βόρειο Ιρλανδία, την οποία κέρδισε με 4-0, με πρωταγωνιστή φυσικά τον Ζιστ Φοντέν, που σκόραρε δύο φορές, φτάνοντας τα 8 γκολ σε μόλις 4 αγώνες στην διοργάνωση.

Ημιτελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου 1958

Μπορεί η Γαλλία να αποκλείστηκε με 5-2 από την μεγάλη Βραζιλία του τότε 17χρονου Πελέ, ο οποίος μάλιστα πέτυχε και χατ-τρικ στον αγώνα, (ο Πελέ ήταν ο δεύτερος σκόρερ του Παγκοσμίου Κυπέλλου με 7 γκολ) αλλά ο Φοντέν βρήκε τον δρόμο προς τα δίχτυα, πετυχαίνοντας 1 από τα 2 γκολ της εθνικής Γαλλίας στην αναμέτρηση.

Πλέι-οφ τρίτης θέσης Παγκοσμίου Κυπέλλου 1958

Ήταν μακράν η καλύτερη εμφάνιση του Φοντέν, καθώς κατάφερε να βάλει την μπάλα στα δίχτυα 4 φορές, στον αγώνα ενάντια στην Δυτική Γερμανία για τα πλέι-οφ της τρίτης θέσης. Ήταν το δέκατο, το ενδέκατο, το δωδέκατο και το δέκατο τρίτο γκολ του Φοντέν στην διοργάνωση, μόλις στον έκτο του – και τελευταίο του – αγώνα σε Παγκόσμιο Κύπελλο, με το όνομα του να γράφεται για πάντα στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, για τις εκπληκτικές επιδόσεις του.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα στην Περιφέρεια 57 μαθητές και 4 καθηγητές από το 2ο ΓΕΛ Καλυβίων, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ “ΚΑΤΑΡΓΕΙ” 113 ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανακοίνωση ΛΑΣ Δήμου Χίου Δεν περιμέναμε τίποτα το διαφορετικό από το δήμαρχο της Χίου στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, προσκαλεσμένος της ομογένειας , από...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα φοιτητές δημοσιογραφίας από το Πολιτικό ίδρυμα  Konrad – Adenauer Stiftung (KAS) της Γερμανίας, κατόπιν αιτήματος των...

Advertisement