Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Χάος στη Βραζιλία: Στο στόχαστρο μαχητές του UFC που στηρίζουν Μπολσονάρο

Στις 8 Ιανουαρίου 2023, μια λαοθάλασσα ντυμένη στα κιτρινοπράσινα που συμβολίζει τη σημαία της Βραζιλίας κατέβηκε στη Μπραζίλια, την πρωτεύουσα του έθνους, για να απαιτήσει από τον στρατό να ανατρέψει τις προεδρικές εκλογές.

Κατά τη διάρκεια τεσσάρων ωρών, χιλιάδες ακροδεξιοί υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο εισέβαλαν και στα τρία σκέλη της κυβέρνησης της χώρας – Κογκρέσο, Ανώτατο Δικαστήριο και προεδρικό μέγαρο – και προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές σε όλη την εμβληματική μοντερνιστική αρχιτεκτονική των κτιρίων.
Οι χαοτικές σκηνές θύμιζαν την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, καθώς τα πλήθη που τροφοδοτούνταν από ψευδείς ισχυρισμούς για εκλογική νοθεία λεηλάτησαν κτίρια, επιτέθηκαν σε αστυνομικούς και φώναζαν συνθήματα υπέρ του Μπολσονάρο ενώ απαιτούσαν την απομάκρυνση του πρόσφατα εκλεγμένου προέδρου Λούλα.
Εκτός από τους ταραχοποιούς που κατέκλυσαν τα ομοσπονδιακά ιδρύματα της χώρας, μαχητές των μικτών πολεμικών τεχνών ήταν μεταξύ εκείνων που πανηγύρισαν δημόσια τον Μπολσονάρο και την απόπειρα πραξικοπήματος, συμπεριλαμβανομένου ενός που διαγωνίστηκε στο pay-per-view σόου του περασμένου Σαββατοκύριακου στη Βραζιλία.

Ο Deiveson Figueiredo, ένας πρώην πρωταθλητής UFC που έχασε τον τίτλο του στο flyweight μετά από μια ήττα TKO στο co-main event του UFC 283 το Σάββατο, ήταν μεταξύ εκείνων που ζήτησαν στρατιωτικό πραξικόπημα κατά της εκλεγμένης κυβέρνησης της Βραζιλίας. Μια πρόσφατη έρευνα από το BloodyElbow.com αποκάλυψε ότι ο Figueiredo μοιράστηκε μια σειρά από αναρτήσεις υπέρ του Bolsonaro στο WhatsApp, συμπεριλαμβανομένης μιας φωτογραφίας που έλεγε ότι ήρθε η ώρα να «εισβάλει στη Μπραζίλια».

«Ή παραμένει μια ελεύθερη χώρα ή [εμείς] πεθάνουμε για τη Βραζιλία», έγραφε η ανάρτηση.

Μια δεύτερη ανάρτηση που κοινοποιήθηκε από τον Figueiredo ενθάρρυνε τους ταραχοποιούς να «στρατοπεδεύσουν μέσα στο Κογκρέσο», ενώ μια τρίτη έδειξε τον Μπολσονάρο να χαιρετίζεται από στρατηγούς μαζί με μια λεζάντα που καλεί τον στρατό να ξεκινήσει πραξικόπημα κατά της υφιστάμενης κυβέρνησης.

Η ένθερμη υποστήριξη του Figueiredo προς τον αμφιλεγόμενο πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας έχει τη συγκατάβαση μιας πληθώρας Βραζιλιάνων αθλητών, μεταξύ των οποίων τοπικοί αστέρες jiu-jitsu και μαχητές του UFC. Τα τελευταία χρόνια, ο ακροδεξιός λαϊκιστής έλαβε εγκρίσεις από πρωταθλητές του UFC, όπως ο Άντερσον Σίλβα, ο Ραφαέλ ντος Άντζος, ο Ρονάλντο «Τζακάρε» Σόουζα, ο Μαουρίσιο «Σόγκουν» Ρούα, ο Κρις Σάιμποργκ και ο Φαμπρίτσιο Βέρντουμ. Υποστηρίχτηκε επίσης από την οικογένεια Gracie, μια εξέχουσα φυλή πολεμικών τεχνών που πιστώθηκε για τη δημιουργία του Brazilian jiu-jitsu.
Ο Μπολσονάρο, ο οποίος υπηρέτησε ως πρόεδρος της Βραζιλίας από το 2019 έως το 2022, τακτικά είχε στενές επαφές με μαχητές του UFC και μάλιστα ανέβασε ορισμένους σε εξέχουσες πολιτικές θέσεις. Ο πρώην μαχητής του UFC και πρωταθλητής jiu-jitsu, Renzo Gracie, χρίστηκε Πρέσβης Διεθνούς Τουρισμού υπό το Embratur, κλάδο του Υπουργείου Τουρισμού της Βραζιλίας το 2019. Τον επόμενο μήνα, η Gracie δημοσίευσε ένα βίντεο που απειλούσε να πνίξει τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν!

Τρία χρόνια αργότερα, η οικογένεια Gracie ενεπλάκη σε ένα σκάνδαλο όπου λάμβαναν κρατικές επιδοτήσεις από ένα ταμείο που προοριζόταν για τις φτωχότερες οικογένειες της Βραζιλίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Παρά τις επιδοκιμασίες των διασημοτήτων, ο Μπολσονάρο έχασε τον δεύτερο γύρο των εκλογών από τον πρώην πρόεδρο Λούλα τον Οκτώβριο του 2022. Έφυγε από τη Βραζιλία λίγες μέρες πριν από την ορκωμοσία του αντιπάλου του και προσγειώθηκε στο Ορλάντο της Φλόριντα, όπου έμεινε σε ένα εξοχικό που ανήκε στον πρώην πρωταθλητή του UFC, Χοσέ Άλντο. Ο πρώην πρόεδρος φέρεται να βρισκόταν εκεί κατά τη διάρκεια των ταραχών στις 8 Ιανουαρίου.

Ο Άλντο αργότερα υπερασπίστηκε την απόφασή του να φιλοξενήσει τον Μπολσονάρο στο σπίτι του, ισχυριζόμενος ότι ήταν απλώς μια επιχειρηματική ευκαιρία.
«Η χώρα είναι διχασμένη. Όλοι από την άλλη πλευρά θα με επικρίνουν», είπε ο Aldo στο podcast Flow, ένα από τα πιο δημοφιλή podcast στη Βραζιλία. «Δεν το σκεφτόμουν, όμως. Υπάρχει μια καλή και μια κακή πλευρά σε οτιδήποτε κάνεις στη ζωή σου. Έχω λάβει τόσα πολλά μηνύματα από ανθρώπους που θέλουν να μείνουν στο σπίτι. Λυπάμαι, αλλά κάποιοι σκέφτονται απλά. Δεν έχουν μυαλό για δουλειές».
Ο πρώην πρωταθλητής του UFC, ο οποίος επίσης φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο με κυβερνητικά φυλλάδια, τώρα σχεδιάζει να βάλει μια πλακέτα στο σπίτι του που θα γράφει: Ο πρόεδρος της Βραζιλίας έμεινε εδώ.
Η υποστήριξη του ΜΜΑ από τον Μπολσονάρο είναι μέρος μιας συνεχιζόμενης τάσης δεξιών πολιτικών και αυταρχικών ηγετών να ενισχύουν το άθλημα για πολιτικό όφελος. Αρκετοί μαχητές MMA, συμπεριλαμβανομένου του θρυλικού βαρέων βαρών Fedor Emelianenko, έχουν κάνει εκστρατεία υπέρ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ άλλοι Ρώσοι μαχητές (συμπεριλαμβανομένης μιας χούφτας στο UFC) έχουν υποστηρίξει δημόσια την εισβολή της χώρας τους στην Ουκρανία.

Αλλού, ο Ραμζάν Καντίροφ, ο αδίστακτος δικτάτορας που κατηγορήθηκε για αμέτρητες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της θητείας του στο τιμόνι της Ρωσικής Δημοκρατίας της Τσετσενίας, ίδρυσε τη δική του λέσχη μάχης MMA και τώρα έχει αρκετούς μαχητές που συνδέονται μαζί του να αγωνίζονται στο UFC. Ο Καντίροφ, ο οποίος έχει παρακολουθήσει δύο τουρνουά UFC στο παρελθόν, είναι γνωστό ότι χρησιμοποιεί το γυμναστήριό του ως μια μορφή ξεπλύματος φήμης και ως εργαλείο για να αποσπά την προσοχή από καλά τεκμηριωμένες καταχρήσεις, όπως εξαναγκαστικές εξαφανίσεις, βασανιστήρια και μια συνεχιζόμενη εκκαθάριση των LGBTQ+ ατόμων στην Τσετσενία.

Σε οργανωτικό επίπεδο, το UFC έχει φιλοξενήσει τουρνουά σε συνεργασία με την κυβέρνηση του Άμπου Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μια χώρα με φτωχό ιστορικό ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Εν τω μεταξύ, ο αμφιλεγόμενος πρόεδρος του UFC, Dana White, πέρασε επίσης τα τελευταία χρόνια προωθώντας τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και προσφέροντάς του μια μοναδική πλατφόρμα για να υποστηρίξει την πολιτική του ιδεολογία. Αυτό, με τη σειρά του, έχει ενθαρρύνει άλλους ομοϊδεάτες μαχητές να ρίξουν το βάρος τους πίσω από άλλους αμφιλεγόμενους ηγέτες χωρίς να φοβούνται τις επιπτώσεις.
Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αμέτρητοι μαχητές του UFC έχουν χρησιμοποιήσει δημόσια τα social media για να υποστηρίξουν τον Bolsonaro, καθώς και για να ενθαρρύνουν επιθέσεις σε δημοκρατικούς θεσμούς.
Ωστόσο, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των μαχητών του UFC της Βραζιλίας υποστηρίζει oλόθερμα τον Μπολσονάρο, εξακολουθούν να υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις.
Πριν από δύο χρόνια, ο Βίρνα Τζαντίρομπα χρησιμοποίησε την ομιλία της για τη νίκη μετά τον αγώνα στο UFC για να επαινέσει το παγκόσμιο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Βραζιλίας και να βάλει στο στόχαστρο τον Bolsonaro για την κακή διαχείριση της πανδημίας Covid-19. Ο μαχητής μοιράστηκε επίσης πρόσφατα μια τρομακτική ιστορία για τον παππού του, ο οποίος υπηρέτησε ως συνταγματάρχης κατά τη διάρκεια της διαβόητης στρατιωτικής δικτατορίας της Βραζιλίας και διώχθηκε επειδή εναντιώθηκε στο καθεστώς. Αυτή η εμπειρία με τον φασισμό καθόρισε την αριστερή κοσμοθεωρία του Jandiroba και τον έκανε να κουραστεί από λαϊκίστικες προσωπικότητες όπως ο Bolsonaro.
«Ο Μπολσονάρο προσβάλλει εμένα και τους ανθρώπους μου σε πολλά επίπεδα», είπε ο Τζαντίρομπα κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνέντευξης στο Bloody Elbow. «Μου είναι αδύνατο να τον συμπαθήσω».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσιάστηκε η νέα πεζοπορική διαδρομή της Χίου «Λιθί-Αγιάσματα», μία διαδρομή 92 χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται πλέον στη φάση της οριστικής της ολοκλήρωσης. Δημοσιογράφοι από το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Piaggio Style Center δημιούργησε ένα μοντέλο στο οποίο οι συλλέκτες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους επειδή θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό για...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το δεύτερο μοντέλο που κατασκευάζεται στην πλατφόρμα Large Architecture της Mazda μετά το CX-60, το νέο CX-80 είναι το πιο ευρύχωρο αυτοκίνητο που διαθέτει...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kosmocar- Volkswagen παρουσιάζει τα “Volkswagen Deals” και καθιστά την απόκτηση κάθε ετοιμοπαράδοτου μοντέλου Volkswagen πιο εύκολη από ποτέ. Με το πρόγραμμα “Volkswagen Deals”,...

Advertisement