Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Εκλογές Βραζιλίας: Πώς πολιτικοποιήθηκε η περίφημη κίτρινη ποδοσφαιρική φανέλα

Όταν η πολυαναμενόμενη φανέλα του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 κυκλοφόρησε τον Αύγουστο, ο Βραζιλιάνος μαθητής João Vitor Gonçalves de Oliveira έσπευσε να προμηθευτεί την εμφάνιση της εθνικής του ομάδας. Ο 20χρονος πήγε στο πλησιέστερο κατάστημα, άρπαξε το περίφημο κιτρινοπράσινο σετ και το πήγε στο ταμείο, όπου τον συνάντησε ένα ενθουσιασμένο χαμόγελο.

«Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος υπέθεσε ότι υποστηρίζω την τρέχουσα κυβέρνηση επειδή αγόραζα την κιτρινοπράσινη φανέλα και άρχισε να θυμώνει εναντίον του αριστερού υποψηφίου Λούλα», λέει ο Ζοάο στο BBC. Ο Ζοάο δεν υποστηρίζει την κυβέρνηση του Μπολσονάρου, ο οποίος θα διεκδικήσει επανεκλογή την Κυριακή.

Αλλά η αγορά της κίτρινης φανέλας συνειδητοποίησε στο κατάστημα ότι θα μπορούσε να κάνει τον κόσμο να πιστεύει ότι το έκανε. Προκειμένου να αποφευχθεί η σύγκρουση, ο João προσποιήθηκε ότι ήταν υποστηρικτής του Bolsonaro. Ήταν άλλο ένα σημάδι ότι η κιτρινοπράσινη φανέλα -που έγινε διάσημη από τον Πελέ, τον Ρονάλντο και πολλούς άλλους- έχει γίνει σύμβολο ενός διχασμένου έθνους.

«Η κίτρινη φανέλα έχει ταυτισθεί με πολιτικές πεποιθήσεις από το 2014», λέει ο Mateus Gamba Torres, καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Μπραζίλια.

Πριν από οκτώ χρόνια, εκατομμύρια Βραζιλιάνοι βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της τότε Προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ, ντυμένοι στα χρώματα της σημαίας, καθώς ζητούσαν την παραπομπή της.
Στη συνέχεια, το 2018, τα χρώματα χρησιμοποιήθηκαν ξανά από τον σημερινό πρόεδρο – ακροδεξιό Jair Bolsonaro.

Και φέτος, το πράσινο, το κίτρινο και το μπλε είναι τα βασικά χρώματα στις συγκεντρώσεις του κ. Μπολσονάρο, με τον κόσμο να φοράει μπλουζάκια, την εθνική σημαία και αξεσουάρ.

«Το πράσινο και το κίτρινο πουκάμισο έχει γίνει σύμβολο όσων σχετίζονται με την κυβέρνηση Μπολσονάρο», λέει ο κ. Γκάμπα Τόρες, «πράγμα που σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν ταυτίζεται πλέον με αυτό».

Η συνάντηση του João με τον ιδιοκτήτη του καταστήματος δεν είναι ο μόνος λόγος που τώρα διστάζει να μιλήσει για πολιτική. Στη Βραζιλία, οι πολιτικές διαμάχες μπορεί φαινομενικά να γίνουν θανατηφόρες.

Τον Ιούλιο, ο Marcelo Aloizio de Arruda – υποστηρικτής του πρώην προέδρου και αριστερού υποψηφίου Luiz Inácio Lula da Silva – πυροβολήθηκε στο πάρτι των 50ων γενεθλίων του, φερόμενος ότι ένας αστυνομικός φώναζε υπέρ του δεξιού προέδρου Bolsonaro.

Πριν πεθάνει, ο κ. Arruda αντεπιτέθηκε και πυροβόλησε τον φερόμενο ως επιτιθέμενο – ο οποίος πέρασε αρκετό καιρό στο νοσοκομείο πριν οδηγηθεί στη φυλακή, όπου περιμένει τη δίκη του.

Και στις 9 Σεπτεμβρίου, ο 44χρονος Benedito Cardoso dos Santos φέρεται να δολοφονήθηκε από έναν συνάδελφό του, μετά από μια έντονη πολιτική συζήτηση μεταξύ των δύο. Ο 22χρονος ύποπτος παραμένει υπό κράτηση.

Ο προγραμματιστής τεχνολογίας Ruy Araujo Souza Júnior, 43 ετών, λέει στο BBC News ότι θα φοράει τη φανέλα μόνο στο σπίτι, για να μην τον μπερδέψουν με έναν υποστηρικτή του Bolsonaro.
Εάν ο πρώην πρόεδρος Λούλα κερδίσει τις εκλογές, ελπίζει ότι το πουκάμισο «θα μας ενώσει για άλλη μια φορά και θα συμβολίσει την αληθινή αγάπη για τη χώρα μας, όχι ένα πολιτικό κόμμα».
Ο αριστερός υποψήφιος Λούλα έχει επικεντρωθεί στην «ανάκτηση» της σημαίας. Αρκετοί από τους υποστηρικτές του, όπως η τραγουδίστρια Ludmilla, η διεθνής σταρ Anitta και ο ράπερ Djonga, έχουν αποφασιστεί να φορούν το πουκάμισο κατά τις εμφανίσεις τους.

Ο Τζόνγκα, ο οποίος συμμετείχε στην επίσημη καμπάνια της Nike για τη φανέλα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Βραζιλίας, είπε σε πλήθος σε μια συναυλία ότι το να φορέσει τη φανέλα δημόσια ήταν πράξη διαμαρτυρίας.
«Αυτοί [οι υποστηρικτές του Μπολσονάρο] πιστεύουν ότι όλα είναι δικά τους, οικειοποιούνται την έννοια της οικογένειας, οικειοποιούνται τον εθνικό μας ύμνο, οικειοποιούνται τα πάντα», είπε. «Αλλά εδώ είναι η αλήθεια: όλα είναι δικά μας, τίποτα δεν είναι δικό τους».

Αλλά δεν είναι μόνο οι αντίπαλοι του κ. Μπολσονάρο που είναι επιφυλακτικοί στο να φορέσουν τη φανέλα. “Είμαι πατριώτης και συντηρητική. Θέλω πολύ να ψηφίσω φορώντας το κίτρινο πουκάμισό μου”, λέει η 41χρονη υποστηρικτής του Μπολσονάρο, Αλεσάντρα Πάσος. Αλλά λόγω του τεταμένου περιβάλλοντος μεταξύ των ψηφοφόρων, λέει, «φοβάται να το φορέσει την ημέρα της ψηφοφορίας».

Τι πιστεύουν όμως οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές που η φανέλα γίνεται πολιτικό σύμβολο; Ο επιθετικός της Βραζιλίας και της Τότεναμ Ριτσάρλισον λέει ότι οι συνειρμοί αποσυνδέουν τους Βραζιλιάνους από τη φανέλα και τη σημαία, αφαιρώντας μέρος της κοινής ταυτότητας της χώρας. “Ως οπαδός, παίκτης και Βραζιλιάνος, κάνω ό,τι μπορώ για να διαδώσω την ταύτιση που έχουμε μαζί τους σε ολόκληρο τον κόσμο. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι είμαστε όλοι Βραζιλιάνοι και έχουμε βραζιλιάνικο αίμα [πάνω από οτιδήποτε άλλο].”

Και η διαφημιστική καμπάνια της Nike για το νέο πουκάμισο παρουσιάζει προσωπικότητες από διαφορετικές πλευρές του πολιτικού φάσματος – εστιάζοντας στην ενότητα ως κύριο θέμα της. Η φανέλα, λέει η Nike, είναι “συλλογική. Αντιπροσωπεύει περισσότερους από 210 εκατομμύρια Βραζιλιάνους. Είναι δικό μας”.

Η εταιρία απαγόρευσε επίσης την προσαρμογή των πουκάμισων με πολιτικές αναφορές ή θρησκευτικούς όρους. Ωστόσο, πολλοί Βραζιλιάνοι εξακολουθούν να επέλεξαν να αγοράσουν τη μπλε εκτός έδρας φανέλα, η οποία εξαντλήθηκε λίγες ώρες μετά την κυκλοφορία της.

Ο προπονητής του ποδοσφαίρου σάλας (μια μορφή ποδοσφαίρου κλειστού χώρου, δημοφιλής στη Βραζιλία) Ματέους Ρότσα, 28 ετών, λέει στο BBC News ότι αποφάσισε να φορέσει τη μπλε φανέλα φέτος. «Δεν νιώθω καμία επιθυμία να φορέσω την κίτρινη φανέλα», λέει. “Στην πραγματικότητα, η ιδέα να το φορέσω με απωθεί, ούτε τα παλιά μου τα βγάζω από το συρτάρι μου. Είναι κρίμα, γιατί το πουκάμισο από μόνο του είναι υπέροχο.” Λέει ότι το ίδιο συναίσθημα μοιράστηκε μεταξύ φίλων και των συναδέλφων του. «RIP κίτρινη φανέλα», λέει. «Και ελπίζω η Βραζιλία να κερδίσει τον έκτο της Παγκόσμιο Κύπελλο στα μπλε για τον κόσμο».

Αν και πολλοί συμμερίζονται τα συναισθήματα του Matheus, η φανέλα εξακολουθεί να είναι δημοφιλής στους άλλους ποδοσφαιρόφιλους σε όλη τη χώρα.
Η ομάδα υποστηρικτών Movimento Verde e Amarelo (Πράσινο και Κίτρινο κίνημα) πιστεύει ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο θα βοηθήσει τους Βραζιλιάνους να επιστρέψουν πίσω από την κίτρινη φανέλα.
«Δεν συμφωνούμε με εκείνους που επιμένουν ότι η κίτρινη φανέλα της Seleção είναι παρελθόν, είναι απλώς λυπηρό να το βλέπεις να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για πολιτικές συγκρούσεις», λέει ο Luiz Carvalho, ιδρυτικό μέλος της ομάδας.

«Δεν έχει νόημα να πούμε ότι η κίτρινη εμφάνιση δεν αντιπροσωπεύει αυτόν ή τον άλλον πολιτικό όταν η όλη ιδέα πίσω από αυτό είναι ακριβώς το αντίθετο», προσθέτει.

“Όταν η ομάδα μας μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο, το ίδιο ισχύει και για την περηφάνια που έχουμε ως Βραζιλιάνοι. Έτσι, ό,τι κι αν συμβεί στις εκλογές του Οκτωβρίου, η αγάπη που μοιραζόμαστε θα πρέπει να επικρατήσει, όπως γινόταν πάντα”.
Κι όμως, για ορισμένους υποστηρικτές του Μπολσονάρο, το πουκάμισο έχει γίνει ακόμη μεγαλύτερο σύμβολο πατριωτικής αγάπης – παίρνοντας μια νέα ζωή κατά τη διάρκεια της κυβέρνησής του.

«Δεν υπήρχε αίσθηση πατριωτισμού πριν από την κυβέρνηση Μπολσονάρου, γιατί οι αριστερές κυβερνήσεις δεν φορούν τη σημαία μας», λέει στο BBC η Αντριάνα Μοράες ντο Νασιμέντο, 49 ετών.
«Δόξα τω Θεώ ο πρόεδρός μας αγαπά τη Βραζιλία και έχει σώσει αυτές τις αξίες για εμάς».

Στην Αντριάνα, η φανέλα που χρησιμοποιήθηκε αναφέρεται μόνο στο ποδόσφαιρο και τώρα δείχνει αγάπη για τη χώρα.
«Εάν η αριστερά κερδίσει τις εκλογές, η σημαία θα εξαφανιστεί ξανά», λέει. “Έχετε δει ποτέ σημαία στα χέρια τους; Όχι. Αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, καθώς ο πρόεδρος Μπολσονάρο θα κερδίσει”.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι προεδρικές εκλογές της Βραζιλίας είναι τόσο στενά ευθυγραμμισμένες με το Παγκόσμιο Κύπελλο, τόσο στο χρονοδιάγραμμά του όσο και στις κοινωνικές συζητήσεις.
Ο καθηγητής Γκάμπα Τόρες λέει ότι οι Βραζιλιάνοι πρέπει να αποσυνδέσουν τη φανέλα με την πολιτική. «Μια φανέλα είναι απλά μια φανέλα», λέει.
“Φυσικά έχει νόημα, αλλά τελικά δεν αντιπροσωπεύει μια συγκεκριμένη κυβέρνηση. Οι κυβερνήσεις έρχονται και φεύγουν, αλλά η χώρα μας και η ομάδα μας θα υπάρχουν πάντα”.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Ενα απίστευτο ατύχημα σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης 16/04 στην Π.Ε.Ο Κορίνθου – Άργους, στην Κόρινθο, όταν γερανός φορτηγού χτύπησε σε γέφυρα, με αποτέλεσμα...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσιάστηκε η νέα πεζοπορική διαδρομή της Χίου «Λιθί-Αγιάσματα», μία διαδρομή 92 χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται πλέον στη φάση της οριστικής της ολοκλήρωσης. Δημοσιογράφοι από το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το δεύτερο μοντέλο που κατασκευάζεται στην πλατφόρμα Large Architecture της Mazda μετά το CX-60, το νέο CX-80 είναι το πιο ευρύχωρο αυτοκίνητο που διαθέτει...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Piaggio Style Center δημιούργησε ένα μοντέλο στο οποίο οι συλλέκτες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους επειδή θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό για...

Advertisement