Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα ΑμεΑ και οι οικογένειές μας, βάζουμε τις ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους με ισχυρό ΚΚΕ!

Του Νέστορα Ξυλά, στελέχους του ΚΚΕ

Πάλι μάρτυρες νέων εγκλημάτων, αυτή τη φορά με ελλείψεις προσωπικού σε ασθενοφόρα που στοίχησαν ζωές στη χώρα μας και μας γύρισαν «πίσω» στο 2022 στη Χίο, με δυο θύματα σε 6 μήνες, λόγω της υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ. Οι άνθρωποι με αναπηρίες βιώνουν με μεγάλο άγχος αυτή την κατάσταση.

Κοστίζει η στελέχωση των ασθενοφόρων. Κοστίζουν οι ασθενείς και η υγεία,  η αναπηρία για τα κόμματά τους, τις κυβερνήσεις τους και το κράτος τους. Αυτό το καθεστώς έχτισαν, νόμο το νόμο, κυβέρνηση την κυβέρνηση με την πολιτική τους όλα αυτά τα χρόνια η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνήσεις ή ως αντιπολιτεύσεις. Σε αυτό το δρόμο δεσμεύονται και σήμερα.

Στις “περιορισμένες δυνατότητες” που υπάρχουν στα κοινά κοστολογημένα προγράμματά τους, δεν περισσεύουν χρήματα για την υγεία μας. Τα “πεπραγμένα” του ΣΥΡΙΖΑ στην υγεία, του “θα λογαριαστούμε μετά” στην πανδημία, είναι ότι άφησε άθικτη όλη αυτή τη “συνταγή” της υποβάθμισης και της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην Υγεία  και στη Χίο. Μαζί τσάκισαν τους προϋπολογισμούς. Ύστερα, εγκαινίασε το πρώτο Νοσοκομείο ΑΕ στη Σαντορίνη, που εντάχθηκε στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας, αντί για το ΕΣΥ. Στρώνουν διαχρονικά το δρόμο στη ΝΔ, για τη μετατροπή των Νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

Στοιχεία κόλαφος για τα ΑμεΑ σύμφωνα με το «Παρατηρητήριο θεμάτων αναπηρίας»

Από τη στιγμή που η αναπηρία χτυπά την πόρτα της λαϊκής οικογένειας ένας γολγοθάς ξεκινά! Η αναπηρία αποτελεί ατομική και οικογενειακή ευθύνη, αναγκάζει τον καθένα “ρωτώντας να πηγαίνει στην πόλη”, να αγωνιά για να ανακαλύψει κατάλληλους γιατρούς, διαγνώσεις, θεραπείες, υποδομές. Αυτό το εχθρικό περιβάλλον, είναι η προϋπόθεση για να θησαυρίζει ο ιδιωτικός τομέας και να λειτουργεί με κριτήρια αγοράς και ο δημόσιος, για όσους έχουν φυσικά να πληρώνουν. 

Το 40,5% των νέων με σοβαρή αναπηρία ηλικίας 16-24 ετών και το 64,4% ηλικίας 25-34 ετών, ζουν σε συνθήκες φτώχειας ή/και κοινωνικού αποκλεισμού.

Για τον καπιταλισμό, τα ΑμεΑ θεωρούνται «αντιπαραγωγικά», γι’ αυτό μόνο το 10% των νέων με σοβαρή αναπηρία είναι ενταγμένοι στην εργασία ενώ το 71,4% των νέων 25-34 ετών δεν έχει εργαστεί ποτέ!

Το 46% των νέων με σοβαρή αναπηρία ως 34 ετών δεν έχει ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση ενώ μόνο το 13% των νέων με σοβαρή αναπηρία 30 έως 34 ετών είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. 

“Παρερμηνείες” και πραγματικότητα

“Μπερδεύουν τα λόγια τους” τάχα μετά τις ανατριχιαστικές δηλώσεις, πρόσφατα του βουλευτή της ΝΔ και γιατρού, Σπ. Πνευματικού για τους καρκινοπαθείς που έκανε λόγο για “διαλογή των ασθενών” με βάση το “κόστος – όφελος”. Δεν “συμφέρει” να ασχοληθούμε με τους καρκινοπαθείς τελικού σταδίου, μας είπε σε ελεύθερη μετάφραση!

Η τοποθέτηση αυτή, είναι η κυνική εξειδίκευση των προγραμμάτων όλων των αστικών κομμάτων στην υγεία για τη χώρα μας. Δεν είναι καθόλου προσωπική, ούτε κάποια “παρεξήγηση”. Πρόκειται για την ίδια τη φύση των “κοστολογημένων προγραμμάτων” τους που κυνικά εφαρμόζουν στην υγεία του λαού. Είναι η παγκόσμια πρακτική όπου στην οικονομία της αγοράς κοστολογείται η ανθρώπινη ζωή, και μάλιστα πολύ χαμηλά.

Άλλωστε την περίφημη “διαλογή ασθενών” στις ΜΕΘ και την επιχειρηματική λειτουργία στην Υγεία, τη ζήσαμε με τα τραγικά γεγονότα στην πανδημία και στην Ελλάδα. Τη ζήσαμε, με τα εκατομμύρια νεκρούς εκτός ΜΕΘ ή εκτός νοσοκομείων, στα αναπτυγμένα καπιταλιστικά κράτη και με τους πάνω από 30.000 νεκρούς στην Ελλάδα. 

ΟΙ «ΣΩΤΗΡΕΣ» ΔΕΝ ΘΑ ΛΥΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ

Απέναντί τους βρίσκεται το ΚΚΕ, κόντρα στην εγκατάλειψη των ΑμεΑ και την εμπορευματοποίηση των αναγκών μας. Αυτό θα συνεχίσει να κάνει πρωτοστατώντας στις διεκδικήσεις του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος στα νησιά του Αιγαίου και σε όλη τη χώρα. 

Το ΚΚΕ δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια. Ήδη σώζει τα σπίτια των αναπήρων, ακόμη και υπερήλικων, που με βάναυσο τρόπο επιχειρούν να αρπάξουν τα κοράκια, με νόμους των κομμάτων τους. Μπαίνει μπροστά, ενάντια στο σφαγείο των ΚΕΠΑ, για τη στήριξη όλων των συναδέλφων, για δουλειά για τους ικανούς προς εργασία αναπήρους, σε αξιοπρεπείς και κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους εργασίας. Για το μέλλον των αποφοίτων των ΕΕΕΕΚ, και για υποδομές πρόσβασης παντού. Για την αληθινή στελέχωση στα Νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στο ΕΚΑΒ, με μέσα και προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Μόνο έτσι θα πάψουμε να ταξιδεύουμε για λόγους υγείας με επιπλέον ταλαιπωρίες και κόστος.

Για ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες φθηνές, ποιοτικές, ασφαλείς και προσβάσιμες. Για δομές αποκατάστασης στα νησιά όπου χρειάζονται, με άμεση αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων. Για αναβαθμισμένη Ειδική Αγωγή και σχολεία, για όλα τα ΑμεΑ που βρίσκονται σήμερα στο σπίτι, με απογραφή των ΑμεΑ, που συνειδητά δεν προχωρούν. Για την απαραίτητη στελέχωση των σχολείων και των νηπιαγωγείων με το κατάλληλο προσωπικό που σήμερα πληρώνουν οι ίδιοι οι γονείς ΑμεΑ σε πολλές περιπτώσεις.

Για να πάψει το φάρμακο να είναι εμπόρευμα με τις πολιτικές ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που πριμοδοτούν το θησαύρισμα των φαρμακοβιομήχανων και φαρμακεμπόρων. Για να καταργηθούν οι «παράλληλες εξαγωγές», που δημιουργούν ελλείψεις και αυξήσεις των τιμών φαρμάκων στην Ελλάδα.  

Κόντρα στη λογική του “μικρότερου κακού”, που οδηγεί διαρκώς στο μεγαλύτερο κακό, στα ψίχουλα που μας πετούν την ώρα που μας καταδικάζουν. Γιατί για το ΚΚΕ, η αναπηρία δεν αποτελεί «κόστος», γιατί οι ανάγκες μας είναι πάνω από τα κέρδη τους στην υγεία. Γιατί για το ΚΚΕ η αναπηρία δεν είναι «ουδέτερη και ανεξάρτητη» από τις πολιτικές που εφαρμόζονται όπως κάποιοι πονηρά λένε για να αφοπλίσουν, και να αφήσουν στο περιθώριο το αναπηρικό κίνημα. 

Ανάπηροι και χρονίως πάσχοντες, δεν είμαστε ούτε θεατές, ούτε «χρονίως πελάτες» τους! Έχουμε φωνή, κοινωνική και πολιτική δράση. Παλεύουμε για να έχουμε ό,τι η σύγχρονη επιστήμη και τεχνολογία μπορεί να μας προσφέρει και μας το στερούν.

Στις 25 Ιούνη, τρία κόκκινα γράμματα θα δυναμώσουν τον αγώνα μας για την ουσιαστική ανακούφιση της καθημερινότητάς μας, για τα σύγχρονα δικαιώματά μας. 100% λαϊκή δυναμική αντιπολίτευση, μπορεί να ασκήσει μόνο το ΚΚΕ απέναντι στο κοινό τους πρόγραμμα στην υγεία. Στο δρόμο για την κοινωνία που έχουμε ανάγκη, μια και μοναδική ψήφος θα μας «επιστραφεί» εμπράκτως στον αγώνα. Η ψήφος στο Κ Κ Ε. Αυτό δεν είναι απλά μια υπόσχεση αλλά η ίδια η εμπειρία μας όλα αυτά τα χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Σήμερα, θα διερευνήσουμε ένα θέμα που αγγίζει τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και του πνεύματος: την Ανάσταση του Κυρίου και...

Advertisement