Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΠΟΨΕΙΣ

Τι σημαίνει η φράση «Ζήσε, Μάη (μου), να φας τριφύλλι»;

Γράφει η Ευγενία Γάλλου

Λέγεται ειρωνικά, για μακρινές ελπίδες ή υποσχέσεις στο απώτερο μέλλον, για κάτι που θα αργήσει πολύ να συμβεί ή είναι αμφίβολο αν θα γίνει ποτέ, για κάτι ουτοπικό ή ανεδαφικό. 

Όλοι γνωρίζουμε τη φράση «Ζήσε, Μάη μου, να φας τριφύλλι»… Αυτό όμως που δεν είναι πολύ γνωστό, είναι το ότι υπάρχουν δύο εκδοχές για την προέλευσή της!

*Η αρχική διατύπωση “Ζήσε, Μαύρε μου,  να φας τριφύλλι” κατά μια εκδοχή αναφερόταν σε ζώο, διότι το  Μαύρο είναι  συνηθισμένο όνομα για υποζύγια. Τον χειμώνα, λόγω κρύου και φτώχειας, δεν είχαν τι να τα ταΐσουν, οπότε τα προέτρεπαν να αντέξουν ως τον Μάη που θα φύτρωναν τα τριφύλλια και θα έτρωγαν. 

**Το επίθετο μαύρος χρησιμοποιείται επίσης μεταφορικά με την έννοια καημένος, άτυχος κ.λπ. Η φράση στο διάβα των αιώνων, με παραφθορά έγινε: «Μαύρε μου – Μάη μου».

***Κατά μια άλλη εκδοχή η φράση αυτή γεννήθηκε προέρχεται από τα ελληνικά γήπεδα και χρονολογείται γύρω στα τέλη της δεκαετίας του 20. Ο Ανέστης Μάης ήταν αμυντικός της ομάδας του Ντροπαλού Ελευσίνας, γνωστός εκτός από την μεγάλη ποδοσφαιρική του αξία και για την πρωτοφανή αγριότητα που τον διέκρινε όταν μάρκαρε τους αντιπάλους του. Κάποιες φορές μετά τον αγώνα έστηνε καρτέρι έξω από τα γήπεδα ή από τα αποδυτήρια των αντίπαλων ομάδων με σκοπό να επιτεθεί είτε σε συγκεκριμένους αντιπάλους ή ακόμα και σε ολόκληρη την αντίπαλη ομάδα. 

Ο Ανέστης Μάης ήταν πολύ μεγαλόσωμος αθλητής, με διαστάσεις γίγαντα αναλογικά με εκείνη την εποχή, αλλά το κύριο όπλο του ήταν η οδοντοστοιχία του, που τη χρησιμοποιούσε για να εκδικηθεί όσους αντιπάλους τον εξόργιζαν.  Κάποτε μάλιστα είχε εξουδετερώσει ολόκληρη την ομάδα του Ατέρμονου Βόλου, δαγκώνοντας προπονητή και παίκτες σε άγριο καβγά μετά το ματς. 

Κάποια στιγμή η ομάδα του Μάη είχε κληρωθεί να παίξει στο κύπελλο Ελλάδος του 1928 με τον Παναθηναϊκό, που ως γνωστό έχει σήμα το τριφύλλι. Ο Μάης όμως ήταν βαριά άρρωστος από μαλάρια εκείνη την περίοδο και διέτρεχε μεγάλο κίνδυνο να πεθάνει. Οι συμπαίκτες του, σε μια επίσκεψή τους στο σπίτι του ετοιμοθάνατου Ανέστη Μάη, αμέσως μετά την κλήρωση του κυπέλλου, προσπαθούσαν να εμψυχώσουν το μεγαλόσωμο αμυντικό με την φράση “Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι”, ώστε να καταφέρει να ξεπεράσει την αρρώστια και να παίξει στον ιστορικό αγώνα, μια που χωρίς αυτόν ήταν σίγουρο ότι δε θα τα κατάφερναν. 

 

Πηγές: 

https://www.lexilogia.gr

http://tisimainei.blogspot.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Μεγαλοπρεπώς, με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, εορτάστηκε τo Σάββατο 20ην Ιουλίου 2024, εις τον Ιερό Ναό Ταξιαρχών Αναβάτου, η Ιερά Σύναξις των εν...

ΕΛΛΑΔΑ

Την αποφασιστικότητα της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην εφαρμογή των μέτρων που λαμβάνονται για την εξάλειψη της πανώλης στα μηρυκαστικά, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας,...

ΧΙΟΣ

Αναφορά σχετικά με τη στήριξη των αλιέων, έπειτα από επιστολή που προωθήθηκε από τον Ενιαίο Αλιευτικό Σύλλογο Επαγγελματιών Αλιέων Δήμου Χίου, κατέθεσε ο Βουλευτής...

ΧΙΟΣ

Σήμερα Τετάρτη 24/07 και ώρα 21:00 στο PERIVOLI η ταίνια: Ο πάγος που καίει – Ran dong Κίνα, Σιγκαπούρη, 2023 Σκηνοθεσία: Αντονι Τσεν Σενάριο:...

Advertisement