Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΠΟΨΕΙΣ

Βιβλιοταξίδια: Λογοτεχνία για παιδιά και εφήβους (37ο Mέρος)

ΒΙΒΛΙΟΤΑΞΙΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙ ΕΦΗΒΟΥΣ

Γράφει και επιμελείται η δρ Αγγελική Μαστρομιχαλάκη, Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας

 

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙ ΕΦΗΒΟΥΣ… Λίγα λόγια 

Συνεχίζουμε την αναφορά στο ιστορικό πλαίσιο της πορείας των βιβλίων για παιδιά στην Ελλάδα κατά τον 20ο αιώνα. 

Ο ποιητής Νιρβάνας έγραφε: «Είναι  πολύ δύσκολο να αντικρύσει κανείς την αισθητική των παιδιών και να την ικανοποιήσει. Και γι’ αυτό ένας ποιητής, που θα μπορούσε να δώσει στα παιδιά ένα βιβλίο  άξιο να το θαυμάσουν και να το αγαπήσουν, θα μπορούσε να καυχηθεί άλλο τόσο, όσο  κι εάν έγραφε ένα αριστούργημα για τους μεγάλους».

 Από αυτή την άποψη, «Τα Ψηλά Βουνά» του Ζ. Παπαντωνίου, τα «Χελιδόνια» και τα άλλα παιδικά όσο κι αν είναι πιο πολύ διδακτικά βιβλία παρά λογοτεχνήματα, κορυφώνουν την προσφορά τους στο παιδικό λογοτέχνημα κι αποτελούν αληθινό σταθμό στην εξέλιξη του είδους. Κορύφωση όμως ακραιφνέστερη συγκροτούν του Γ. Ξενόπουλου, του αείμνηστου «Φαίδωνος» του περιοδικού «Η Διάπλαση των Παίδων», τα αριστουργηματικά παιδικά μυθιστορήματα. Ακολουθούν επάξια η Π. Δέλτα, ο Σ. Σπεράντσας, ο Μ. Στασινόπουλος, ο Α. Τροπαιάτης, η Σ. Μαυροειδή -Παπαδάκη, ο Κ. Χρυσάνθης, ο Γ. Γεραλής, ο Τ. Λάππας, η Ε. Αλεξίου, η Π. Μαξίμου, ο Γ. μέγας, ο Γ. Βερίτης με τα ποιήματά του. Όλοι προσπαθούν να προσφέρουν στα παιδιά  γνήσια λογοτεχνική τροφή, αληθινά ψυχαγωγική και ευρύτερα παιδαγωγική, πέρα από κάθε άλλη πρακτική σκοπιμότητα. 

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Λιάνα Δενεζάκη

Η Λιάνα Δενεζάκη είναι συγγραφέας και εικονογράφος παιδικών βιβλίων, συνιδρύτρια των εκδόσεων Κίτρινο Πατίνι και μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Έχει γράψει 23 βιβλία για παιδιά και ένα μυθιστόρημα ενηλίκων ενώ έχει εικονογραφήσει περισσότερα από 250. Κάποια παραμύθια της κυκλοφορούν και σε άλλες γλώσσες. Τιμήθηκε με τον Έπαινο Προσχολικής και Πρώτης Σχολικής Ηλικίας του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου «Πηνελόπη Μαξίμου» για το βιβλίο «Ένας Γενναίος Σκύλος», εκδ. Λιβάνη και με το Βραβείο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου Μέσης Σχολικής Ηλικίας «Φανής Αποστολίδου» για το βιβλίο της «Μαρδούκ!», εκδ. Λιβάνη. Ανήκει στη συντακτική ομάδα του «Μαγικού Κόσμου» που το 2013 βραβεύτηκε ως το «Καλύτερο Ηλεκτρονικό Πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας» από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Το βιβλίο της «Μαμά, φτιάξε μου μια μάγισσα» (εικαστικά: Κικι Περιβολάρη), εκδ. Κίτρινο Πατίνι συμπεριλήφθηκε στη Χρυσή Λίστα 2021 του Elniplex.

Το 2015 επιλέχθηκε ως μία από τις 20 επιτυχημένες Ελληνίδες στον τομέα της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας για να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «100 mirrors» που υλοποιήθηκε με τη σύμπραξη πέντε ευρωπαϊκών χωρών, και να παρουσιάσει την πορεία της στον τομέα της συγγραφής και της εικονογράφησης στο Πανεπιστήμιο της Σαραγόσα.

Είναι επιστημονικός συνεργάτης του εγκεκριμένου από το Υπουργείο Παιδείας Εκπαιδευτικού προγράμματος «Ζωο… φιλώντας μαθήματα άδολης αγάπης».

Κάθε χρόνο επισκέπτεται σχολεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό για να συντονίσει εργαστήρια μυθοπλασίας και εικονογράφησης μέσα από το πρόγραμμα «Φτιάχνω το δικό μου βιβλίο». Παράλληλα συμμετέχει σε σεμινάρια και βιωματικά εργαστήρια επιμόρφωσης νηπιαγωγών και εκπαιδευτικών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, πάνω στη δημιουργική αξιοποίηση των βιβλίων στην τάξη και τη μυθοπλασία. Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις εικονογράφησης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Πηγή: BIBLIONET

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: «Ποιος θα γίνει Αρχηγός» , εκδ. «Κίτρινο  Πατίνι»

Σήμερα ταξιδεύουμε μέσα από το βιβλίο της Λ. Δενεζάκη στην ιστορία του δάσους της Χαράς ή όπως το έλεγαν παλιά του δάσους της Φοβέρας. Γιατί παλιά, σε αυτό το καταπράσινο δάσος, οι Ασβοί δεν έπαιζαν με τα άλλα ζώα, ο Ελέφαντας κατάβρεχε όποιον περνούσε από μπροστά του, η Μαϊμού πετούσε μπανανόφλουδες στους περαστικούς και κανείς δεν ήταν χαρούμενος! Ο λόγος; Τα μεγαλύτερα ζώα τρόμαζαν και φοβέριζαν τα μικρότερα κι εκείνα με τα σειρά τους τρόμαζαν και φοβέριζαν τα ακόμα πιο μικρά. Φαύλος κύκλος της… Φοβέρας. Ώσπου ένα πρωί, ο Λαγός τούς κάλεσε όλους σε συμβούλιο για να βρουν μια λύση και ως το απόγευμα ήρθαν όλα στο ξέφωτο του δάσους. Σκέτη καταστροφή και το συμβούλιο, ο ένας διέκοπτε τον άλλον, φώναζαν, τσακώνονταν, χαμός! Τα πράγματα χειροτέρεψαν, όταν σ’ ένα νούφαρο στη λίμνη άνθισε ένα… στέμμα. Ένα στέμμα που το ήθελαν -σχεδόν- όλοι. «Σταματήστε» φώναξε τότε η Κουκουβάγια. «Όποιος θέλει να γίνει αρχηγός, να κάνει ένα βήμα εμπρός!» τους είπε. Κι έκαναν όλοι ένα βήμα μπρος. Μα η Κουκουβάγια δεν είχε πει την τελευταία της λέξη.

Η Λ. Δενεζάκη παίρνει ένα θεμελιώδες πρόβλημα στις κοινωνίες των μικρών και των μεγάλων, το τοποθετεί παραμυθικά σε μια τυπική κοινωνία μικρών και μεγάλων όπου ο εκφοβισμός αποτελεί μοναδικό κώδικα επικοινωνίας.

Με ξεχωριστή δεξιοτεχνία η συγγραφέας στήνει το περιβάλλον αυτού του ιδιόμορφου δάσους, όπου οι σκανταλιές των ζώων, η μεταξύ τους ασυνεννοησία και τελικά η αδυναμία συνύπαρξης κάνει τη ζωή τους κουραστική και αφόρητη. Η Λ. Δενεζάκη γνωρίζει πως το εγώ δεν θα βρει τον δρόμο του αν δεν στραφεί πρώτα προς τα μέσα,  και πως η χαρά είναι που φέρνει τη λύση, την ενότητα και την ομόνοια.

Ένα απολαυστικό βιβλίο για παιδικά χαμόγελα που διαρκούν και μικρούς αναγνώστες που χαίρονται να δημιουργούν. Ένα βιβλίο που προάγει την ενσυναίσθηση και την κοινωνική ευαισθησία μέσα από ένα ταξίδι στον ομορφότερο προορισμό: τη γνώση του εαυτού μας! 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18/5) με θέμα «Μουσεία, Εκπαίδευση και Έρευνα», το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει διαδραστικό...

ΧΙΟΣ

Με στόχο να τιμήσει την Ημέρα της Μητέρας, ο Σύλλογος Τριτέκνων Χίου διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 19 Μαΐου 2024 και ώρα 18:30 στην πλατεία...

ΧΙΟΣ

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου ανακοινώνει τα στατιστικά στοιχεία διακίνησης επιβατών και οχημάτων προς το λιμένα Χίου, κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας του έτους...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο τρίτος γύρος του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Αναβάσεων και Ιστορικών Αυτοκίνητων, επιστρέφει και πάλι στη γνωστή διαδρομή από το Λιμάνι μέχρι την πόλη της Κύμης,...

Advertisement