ΒΙΒΛΙΟΤΑΞΙΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙ ΕΦΗΒΟΥΣ

Γράφει και επιμελείται η δρ Αγγελική Μαστρομιχαλάκη, Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙ ΕΦΗΒΟΥΣ… Λίγα λόγια
Η παιδική λογοτεχνία είναι σημαντική τόσο για την ανάπτυξη του παιδιού και του εφήβου, όσο κι επειδή παρέχει στους μαθητές ευκαιρίες να ανταποκριθούν στη λογοτεχνία.
Δίνει στους μαθητές εκτίμηση για τη δική τους πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και για εκείνες των άλλων. Βοηθά τους μαθητές να αναπτύξουν συναισθηματική νοημοσύνη και δημιουργικότητα. Επίσης καλλιεργεί την ανάπτυξη της προσωπικότητας και των κοινωνικών δεξιοτήτων του μαθητή και μεταδίδει σημαντική βιβλιογραφία και θέματα από τη μία γενιά στην άλλη.
Η πρώτη αξία που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η παιδική λογοτεχνία παρέχει στους μαθητές την ευκαιρία να ανταποκριθούν στη λογοτεχνία και να αναπτύξουν τις δικές τους απόψεις σχετικά με το θέμα. Αυτό ενισχύει το γνωστικό αναπτυξιακό πεδίο καθώς ενθαρρύνει τη βαθύτερη σκέψη για τη λογοτεχνία. Η ποιοτική βιβλιογραφία δεν λέει στον αναγνώστη όλα όσα πρέπει να γνωρίζει αλλά επιτρέπει κάποια διαφορά απόψεων. Ένας αναγνώστης μπορεί να πάρει κάτι εντελώς διαφορετικό από ένα κομμάτι της λογοτεχνίας από τον επόμενο αναγνώστη, βάσει των προσωπικών απόψεων και εμπειριών των αναγνωστών. Οι μαθητές μπορούν να μάθουν να αξιολογούν και να αναλύουν τη λογοτεχνία, καθώς και να συνοψίζουν και να υποθέτουν σχετικά με το θέμα. Επίσης θα μπορούσαν να αναλύσουν τις εικόνες και να αναπτύξουν τον δικό τους διάλογο για την ιστορία. Αυτό ενισχύει τις γνωστικές λειτουργίες των μαθητών στο να είναι σε θέση να διαμορφώσουν απόψεις από μόνοι τους και να εκφραστούν μέσω της γλώσσας συνοψίζοντας την πλοκή ενός βιβλίου χωρίς λέξεις.
Δεύτερη αξία, η παιδική βιβλιογραφία παρέχει τη δυνατότητα στους μαθητές να μάθουν για τη δική τους πολιτιστική κληρονομιά και τους πολιτισμούς άλλων ανθρώπων. Τα παιδιά διαβάζοντας μαθαίνουν για τη διαφορετικότητα και αποδέχονται άλλες φυλές σαν όμοιούς τους. Η λογοτεχνία πιστεύω είναι ένας τρόπος να μειωθεί ο ρατσισμός, καθώς αν τα παιδιά εμπεδώσουν την διαφορετικότητα ή τις πολιτιστικές διαφορές και τις αποδεχτούν ως παιδιά, θα γίνουν ενήλικες που αποδέχονται το διαφορετικό. Ωστόσο, θα πρέπει οι δάσκαλοι και οι γονείς να είναι πολύ προσεκτικοί όταν επιλέγουν ποια βιβλία θα προτείνουν σε νέους αναγνώστες.
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ιωάννα Μπαμπέτα– Μπακιρτζή
Η Ιωάννα Μπαμπέτα σπούδασε Κοινωνική Πολιτική και Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ασχολήθηκε με την έρευνα για τη ζωή των ηλικιωμένων στην ελληνική περιφέρεια. Είναι υπεύθυνη του προγράμματος Φιλαναγνωσίας σε μεγάλο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο. Οργανώνει και συντονίζει τις παρουσιάσεις συγγραφέων για το νηπιαγωγείο και όλες τις τάξεις του δημοτικού. Επίσης διατηρεί τη δική της στήλη “Βιβλία από όλο τον κόσμο”, στο ένθετο “Ο Μαγικός Κόσμος του Παιδικού Βιβλίου” της ηλεκτρονικής εφημερίδας Kos Voice (Βραβείο Κυριάκος Παπαδόπουλος για τη χρήση των νέων τεχνολογιών και κυρίως του διαδικτύου για τη Φιλαναγνωσία από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, 2013)
Κάθε μήνα, παρουσιάζει παιδικά βιβλία στην εφημερίδα Ελληνική Γνώμη, που κυκλοφορεί στον Καναδά για τους Έλληνες της διασποράς. Διδάσκει Δημιουργική Γραφή για το παιδικό βιβλίο. Το 2016 ήταν Πρόεδρος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Τα βιβλίο της “Ένα τριαντάφυλλο για τη δασκάλα μου” και “ο Βασιλιάς Λύκος” βρέθηκαν στη βραχεία λίστα για τα κρατικά βραβεία.
Επίσης, “Η Ζωή που περισσεύει…” βρέθηκε στη βραχεία λίστα για τα βραβεία του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και στη βραχεία λίστα για τα κρατικά βραβεία. Το βιβλίο η “Η Νταντά μου” βρέθηκε στη βραχεία λίστα για τα βραβεία του περιοδικού Ο Αναγνώστης. Τα βιβλία της “Μια κιθάρα και πολλές συγγνώμες” (βραχεία λίστα για τα βραβεία του περιοδικού Ο Αναγνώστης) και “Εύκολες ερωτήσεις και δύσκολες απαντήσεις” τιμήθηκαν με το βραβείο μυθιστορήματος από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά. Το βιβλίο “Διακοπές στη βεράντα” βρέθηκε στη βραχεία λίστα για τα βραβεία του Κύκλου του Ελληνικού παιδικού βιβλίου και για τα βραβεία του περιοδικού Ο Αναγνώστης.
Πηγή: ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: Διακοπές στη βεράντα, εκδ. Μεταίχμιο, εικ. Φ. Τίκκου.
Οι διακοπές είναι κάθε χρόνο όνειρο μικρών και μεγάλων. Ο Δημήτρης αυτό το καλοκαίρι δε θα πάει διακοπές. Δεν κατάλαβε αν δε θα πάει επειδή οι γονείς του έχουν πολλή δουλειά ή επειδή δεν έχουν πολλή δουλειά. Αλλά το αποτέλεσμα δεν άλλαζε. Μόνος στην πόλη λοιπόν αφού οι φίλοι του θα λείπουν όλοι. Ωραία! Σ’ ένα σπίτι με τη γιαγιά μέχρι το απόγευμα!
Μοναδική διέξοδος του μικρού Δημήτρη προς τον κόσμο, προς το καλοκαίρι που έχει ήδη έρθει, η μικρή βεράντα του σπιτιού, η οποία αρχίζει να γίνεται ένα μέρος μαγικό. Ένα όμορφο κορίτσι που ζει μάλλον τη ζωή του Δημήτρη σε λίγα μέτρα απόσταση. Ο Δημήτρης γοητεύεται. Το μαλλί του υποδέχεται γενναιόδωρα κάμποσο τζελ, οι πυτζάμες του αντικαθίστανται από καλές μπλούζες και το πρόσωπό του εγκαταλείπει τη μουρτζουφλιά των πρώτων ημερών. Προσπαθεί να της μιλήσει. Φτιάχνει σαΐτες με το όνομά του. Ο δρόμος γεμίζει αποτυχημένο χαρτομάνι που δεν έφτασε ποτέ εκεί που έπρεπε. Έπειτα αποπειράται να ενώσει τα δυο μπαλκόνια με ένα κόκκινο κουβάρι.
Στο τέλος κανονίζουν ραντεβού στον φούρνο της γειτονιάς, στις έξι. Και χέρι χέρι ο καθένας με τη μαμά του, συναντιούνται πάνω από το ψυγείο των παγωτών και κάπου εκεί παγώνει η στιγμή και το καλοκαίρι γίνεται πιο όμορφο κι από δεκαήμερο στις Μπαχάμες.
Η Ιωάννα Μπαμπέτα παρουσιάζει στο αναγνωστικό κοινό ίσως την πιο ρομαντική ιστορία “νεανικής φυλακής” των τελευταίων ετών. Ένα συγκινητικό γαϊτανάκι αγάπης και φιλίας, που θέλει να εξατμίσει τη μοναξιά. Με σύμμαχο τη φαντασία, μια φουρνάρισσα, τις μαμάδες τους και την τύχη.
Ταξιδιάρικη και ονειροπόλα η εικονογράφηση της Φωτεινής Τίκκου.
‘Ένα υπέροχο βιβλίο που αξίζει να διαβάσουν τα παιδιά και να κινητοποιηθεί η φαντασία τους.





















