Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΠΟΨΕΙΣ

Βιβλιοταξίδια: Λογοτεχνία για παιδιά και εφήβους (27o Mέρος) – Η φαντασία και η περιπέτεια στην Παιδική Λογοτεχνία

ΒΙΒΛΙΟΤΑΞΙΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙ ΕΦΗΒΟΥΣ

Γράφει και επιμελείται η δρ Αγγελική Μαστρομιχαλάκη, Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας

 

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙ ΕΦΗΒΟΥΣ… Λίγα λόγια 

Η φαντασία και η περιπέτεια στην Παιδική Λογοτεχνία

Η Παιδική Λογοτεχνία έχει γνωρίσει σημαντική ανάπτυξη τις τελευταίες δεκαετίες και έχει αποδειχθεί επιστημονικά η ύψιστη αξία της στην ολόπλευρη καλλιέργεια και ενδυνάμωση της προσωπικότητας του παιδιού καθώς και στη συναισθηματική του ανάπτυξη. 

Η Λογοτεχνία του φανταστικού και η Λογοτεχνία της περιπέτειας είναι δύο είδη της Παιδικής Λογοτεχνίας που συχνά συναντώνται ταυτόχρονα και συνυπάρχουν αρμονικά. Παρατηρείται λοιπόν ότι ο συναισθηματικός κόσμος των παιδιών είναι επιρρεπής στις επιδράσεις που ασκεί ένα τέτοιο λογοτεχνικό βιβλίο. Μέσα από την περιπέτεια τα παιδιά ταυτίζονται με την αγωνία και τα προβλήματα των ηρώων μπαίνουν στη θέση τους και συμπάσχουν. Μέσω της φαντασίας διεγείρεται η περιέργεια τους, ξεφεύγουν από έναν ρεαλιστικό κόσμο και μεταφέρονται σε κόσμους φανταστικούς που είναι τόσο ορθά δομημένοι που βιώνουν τους νέους κανόνες και συνθήκες με φυσικότητα. Μακριά από ηθικοδιδακτικά κείμενα, τα παιδιά επηρεάζονται, ταυτίζονται, εμπλέκονται, προβληματίζονται, αναρωτιούνται, παρηγοριούνται, ανακουφίζονται, συγκρίνουν, εφευρίσκουν λύσεις για τα δικά τους προβλήματα, αλλάζει η οπτική τους και απολαμβάνουν την ανάγνωση σε βαθμό που πλέον αναζητούν και μόνα τους τα κατάλληλα για εκείνα κείμενα.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Κώστας Στοφόρος

Ο Κώστας Στοφόρος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών στην τηλεόραση. Συνεργάζεται με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, και γράφει στο διαδίκτυο, σε εφημερίδες και περιοδικά κυρίως για θέματα βιβλίου και πολιτισμού.

Έχει γράψει τη σειρά βιβλίων «Ημερολόγιο ενός πατέρα», παραμύθια και ιστορίες για παιδιά και νέους, αλλά και βιβλία για ενηλίκους. Συμμετέχει με κείμενά του σε συλλογικά έργα, ενώ έχει μεταφράσει, σε συνεργασία με τη Χριστίνα Μαρκουλάκη, το παραμύθι του Hans Christian Andersen Το σπαρματσέτο, εκδόσεις Open Book, 2013. Έχει δημιουργήσει την «Παραμυθοκουζίνα» σε συνεργασία με τη ζωγράφο Στεφανία Βελδεμίρη. Φτιάχνει παραμύθια μαζί με τα παιδιά με τη «Μαγική Τράπουλα» και εκπονεί εκπαιδευτικά προγράμματα.

Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, του PenGreece και της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ).

Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορούν τα βιβλία του Ο Κώδικας της Λέρου – Περιπέτεια στο νησί της Άρτεμης (2016), Η Πέμπτη πόλη των Δωριέων – Περιπέτεια στην Γκιώνα (2017), Στα ίχνη του Ομήρου – Περιπέτεια στη Χίο (2018), H Σπηλιά του Δράκου – Περιπέτεια στην Καστοριά (2019), Το ελάφι της Ρόδου – Περιπέτεια στα Δωδεκάνησα (2020), Στον ιστό της Αράχνης – Από τη Ρώμη στην Κατάνια και στην Κεφαλονιά (2021) και Η Πηνελόπη στη Χίο (2022).

Πηγή: BIBLIONET.

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: Η Πηνελόπη στη Χίο εκδ. Κέδρος 

Η δωδεκάχρονη Πηνελόπη φτάνει για πρώτη φορά στη Χίο με λαχτάρα και δέος, μιας και έχει ακούσει τόσα για το νησί των παππούδων της. Γνωρίζει από κοντά τις ομορφιές του τόπου, τα ήθη και τα έθιμα των ανθρώπων του, ανακαλύπτει τους λαλάδες και τα χιώτικα μανταρίνια, μαθαίνει για την καλλιέργεια της μαστίχας και… ερωτεύεται.

Το βιβλίο, αν και προϊόν μυθοπλασίας, αναφέρεται σε ένα πραγματικό ταξίδι της Πηνελόπης Δέλτα στη Χίο το καλοκαίρι του 1886. Μέσα από τις σελίδες του γνωρίζουμε πτυχές της προσωπικότητας της μεγάλης μας συγγραφέα, καθώς πολλά στοιχεία έχουν αντληθεί από το έργο της. Μαθαίνουμε επίσης για τη μεγάλη σφαγή και την καταστροφή του νησιού το 1822, με αφορμή τα 200 χρόνια από το τραγικό γεγονός που ενέπνευσε τον Γάλλο ζωγράφο Ευγένιο Ντελακρουά να δημιουργήσει τον πίνακα «Η σφαγή της Χίου» και ξεσήκωσε φιλελληνικό κίνημα σε όλη την Ευρώπη.

Οι αναμνήσεις μιας ζωής … οι τουλίπες που θα άνθιζαν κάθε Άνοιξη στην Αλεξάνδρεια και κατόπιν στην Κηφισιά…. Και θα απολάμβαναν όλοι παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα από 2 βολβούς που της είχε χαρίσει εκείνο το μακρινό καλοκαίρι.

Άνθισαν κατακόκκινες και τον σκληρό Απρίλη του 1941, που μπήκαν στην Αθήνα οι Γερμανοί. Άνθισαν ακόμη και πέρα από τη «ΣΙΩΠΗ», τη χαραγμένη λέξη στην πλάκα που σκέπασε για πάντα όλες τις αναμνήσεις και τις τύλιξε στη λήθη.

Θαυμάσιο για πολλαπλές αναγνώσεις για παιδιά ηλικίας  από 11 ετών αλλά και για ενήλικες. 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kosmocar Α.Ε., επίσημος εισαγωγέας των αυτοκινήτων Volkswagen, Audi, Skoda & Volkswagen Επαγγελματικά Οχήματα συνεχίζει να επενδύει στο Δίκτυο των Εξουσιοδοτημένων Εμπόρων & Συνεργατών...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Πραγματοποιήθηκε στην Αμβέρσα του Βελγίου η ετήσια συνάντηση της Ορθόδοξης Νεολαίας της Μπενελούξ την Πέμπτη 9 Μαΐου 2024, ημέρα αργίας λόγω της εορτής της...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Την Θεολογική Σχολή της Χάλκης επισκέφθηκε την Παρασκευή της Διακαινησίμου, 10 Μαΐου 2024, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Κυπριανός Κουντούρης, Διευθυντής της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο τελικός του φετινού Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, το βράδυ του Σαββάτου, είχε και τις περίεργες εμφανίσεις του. Μία από αυτές ήταν και της...

Advertisement