Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΠΟΨΕΙΣ

Habeas corpus

Γράφει η Λεμονιά Μορόμαλου

«Η πρόσβαση σε ασφαλείς υπηρεσίες αμβλώσεων είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους για τα  ανθρώπινα δικαιώματα, ο καθένας έχει δικαίωμα στη ζωή, δικαίωμα στην υγεία και δικαίωμα να είναι απαλλαγμένος από  βία, διακρίσεις και βασανιστήρια ή σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

Η νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα ορίζει ξεκάθαρα ότι οι αποφάσεις για το σώμα σας είναι αποκλειστικά δικές σας – και  αυτό  είναι γνωστό ως σωματική αυτονομία.

Αναγκάζοντας κάποιον να συνεχίσει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή αναγκάζοντάς τον να αναζητήσει μια μη ασφαλή άμβλωση, αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων στην ιδιωτική ζωή και σωματική αυτονομία.

Σε πολλές περιπτώσεις, εκείνοι που δεν έχουν άλλη επιλογή από το να καταφύγουν σε μη ασφαλείς αμβλώσεις αντιμετωπίζουν επίσης τον κίνδυνο δίωξης και τιμωρίας συμπεριλαμβανομένης της φυλάκισης, και μπορεί να αντιμετωπίσουν  σκληρή,

απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση  διακρίσεις καθώς και  αποκλεισμό από τη ζωτικής σημασίας υγειονομική περίθαλψη μετά την έκτρωση.

Επομένως, η πρόσβαση στην άμβλωση συνδέεται θεμελιωδώς με την προστασία και τη διατήρηση των ανθρώπινων δικαιώματων των γυναικών, των κοριτσιών και άλλων που μπορούν να μείνουν έγκυοι, και επομένως με την επίτευξη κοινωνικής δικαιοσύνης και δικαιοσύνης των φύλων.

Η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ότι ο καθένας πρέπει να είναι ελεύθερος να ορίζει τη σωματική  του αυτονομία και να λαμβάνει τις δικές του αποφάσεις  για την αναπαραγωγική του ζωή, συμπεριλαμβανομένου του ΠΟΤΕ  και ΑΝ  τεκνοποιήσει. 

 Είναι σημαντικό οι νόμοι που σχετίζονται με τις αμβλώσεις να σέβονται, να προστατεύουν και να υποστηρίζουν  τα ανθρώπινα δικαιώματα  των εγκύων ατόμων και να μην τα αναγκάζει να αναζητήσουν ανασφαλείς λύσεις». 

Τα παραπάνω μεταφράσαμε από   ιστοσελίδα της Διεθνούς Αμνηστίας. Είναι περιττό να σχολιάσομε τα αυτονόητα αλλά δεν είναι καθόλου περιττό να προσθέσομε ότι  στις ΗΠΑ τουλάχιστον πλήττονται οι γυναίκες χαμηλών εισοδημάτων, χαμηλών οικονομικών τάξεων ( κυρίως μειονοτήτων) ότι πολλές δεν θα καταφέρουν ποτέ να τελειώσουν το σχολείο ή να εργασθούν και πολλές θα χάσουν τη δουλειά τους.

Η απαγόρευση των αμβλώσεων θα περιορίσει το κόστος των ασφαλιστικών υπηρεσιών είτε δημόσιων είτε ιδιωτικών. Από την άλλη, πολλοί οικονομολόγοι  διατείνονται ότι αυτή η απαγόρευση θα αποτελέσει τεράστιο πλήγμα για την αμερικανική οικονομία καθώς, και ότι οι λόγοι για την απαγόρευση των αμβλώσεων είναι θρησκευτικο-πολιτικοί και όχι οικονομικοί.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement