Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΠΟΨΕΙΣ

Καλαμωτή: Ένα χωριό, ολόκληρο Μεσαιωνικό Μουσείο

Γράφει ο Μιχάλης Κανάριος

Στα πλαίσια της προσπάθειας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου να αναδείξει το τουριστικό προϊόν των νησιών μας , έφθασε στη Χίο ομάδα δημοσιογράφων των ΜΜΕ με στόχο την προβολή της Χίου.

Το πρόγραμμά τους μεταξύ άλλων περιλαμβάνει, γευσιγνωσία, ξεναγήσεις σε περιοχές όπως το Κάστρο, η Βολισσός, ο Άγιος Γιώργης, η Λαγκάδα, ο Κάμπος, το Πυργί, τα Μεστά, αλλά και γνωριμία με την ιστορία της Χίου. Στην  επίσκεψή τους στα Μεσαιωνικά χωριά έχουν αφήσει εκτός την Καλαμωτή. Είναι κρίμα και άδικο που η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου επέλεξε μόνο μερικά Μεσαιωνικά χωριά και όχι την Καλαμωτή, το μεγαλύτερο Μαστιχοχώρι, με ένδοξη ιστορία από τον Μεσαίωνα.

Τα «Μαστιχοχωρούσικα Νέα» δέχθηκαν δικαιολογημένα παράπονα από κατοίκους της Καλαμωτής για την άδικη μεταχείριση ως προς την προβολή του χωριού και της μαγευτικής παραλίας της Κώμης. Για αιώνες η Καλαμωτή ήταν ένα χωριό που όχι μόνο έσφυζε από ζωή αλλά κατείχε και πολύ ιδιαίτερο και σημαντικό ρόλο για την οικονομία του νησιού. Σταδιακά όμως και εξαιτίας διαφόρων γεγονότων, έχασε την αίγλη και την σημασία της με αποτέλεσμα για δεκαετίες να βιώσει τον απόλυτο μαρασμό και την εγκατάλειψη. Τα τελευταία χρόνια όμως συντελείται ένα μικρό «θαύμα» καθώς το χωριό έχει μετατραπεί σε πόλο έλξης για ανθρώπους από όλη την Ευρώπη.

Σήμερα, παρά τα δεδομένα προβλήματα που συναντά κανείς σε ένα χωριό της επαρχίας, η Καλαμωτή προβάλλεται (δικαίως) ως το απόλυτο success story και είναι παράδειγμα προς μίμηση για το πώς από τα χαλάσματα και τα ερείπια μπορεί να φυτρώσει η ελπίδα για ένα αύριο που θα χωρά όλους. Και αν κάποιος διατηρεί ακόμη επιφυλάξεις, η Χίος είναι αρκετά κοντά για να το διαπιστώσει το καλοκαίρι, τις ομορφιές της Καλαμωτής και της Κώμης.

Εάν θέλει κάποιος να ζήσει για λίγο στη μεσαιωνική εποχή, δεν έχει παρά να επισκεφθεί την Καλαμωτή. Ένα γραφικό χωριό ξεχασμένο στο Μεσαίωνα, τον περιμένει για να τον σαγηνεύει με την παλαιική ομορφιά του. Δε θα χρειαστεί να επισκεφτεί κάποια από τις πιο διάσημες μεσαιωνικές ευρωπαϊκές πόλεις, παρά να πάρει το πλοίο για τη Χίο. Το απόλυτο μεσαιωνικό χωριό είναι ελληνικό και περιμένει να σε μυήσει στη μαγεία του Μεσαίωνα. 

Ο λόγος για την Καλαμωτή, η οποία είναι χτισμένη σε ύψος 45 μέτρων σε μια εύφορη κοιλάδα, 4 χλμ μακριά από την παραλία της Κώμης και δίπλα στον ποταμό Κατράρη. Το μεσαιωνικό χωριό Καλαμωτή είναι διάσημο για την πλούσια ιστορία του, την παράδοση που διατηρεί ακόμα στις ημέρες μας και το ονειρικό τοπίο του. Κατά την περιήγησή σου στη Καλαμωτή θα έχεις την ευκαιρία να δεις παλιές, μεσαιωνικές κατοικίες, που έχουν διατηρηθεί εξωτερικά αλλά και να ταξιδέψεις πίσω στον χρόνο μέσω του εσωτερικού τους με τα παλιά έπιπλα και αντικείμενα των οικογενειών. Τα σοκάκια προκαλούν για βόλτες και οι 500 φιλόξενοι κάτοικοι είναι διατεθειμένοι να σου δώσουν τις απαραίτητες πληροφορίες.

Στο επίνειο της Καλαμωτής, την Κώμη, που απέχει 4 χιλιόμετρα από το χωριό ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα σε μια από τις ομορφότερες παραλίες της Χίου να κάνει το μπάνιο του. Η παραλία είναι αμμώδης και ιδανική για  ηλιοθεραπεία και παιχνίδια. Η θάλασσα είναι καθαρή και τα νερά της ρηχά και ζεστά. Έχει την δυνατότητα να βρει ομπρέλες, ξαπλώστρες, ποδήλατα, κανό και άλλα θαλάσσια παιχνίδια και σπορ. 

Υπάρχουν καταστήματα με εποχιακά είδη, mini market, καφέ μπαρ, ταβέρνες, εστιατόρια, όπου μπορεί να απολαύσει τους λαχταριστούς μεζέδες, φρέσκα ψάρια και Ελληνική κουζίνα. Στην περιοχή υπάρχουν πολλά εξοχικά σπίτια ντόπιων, καθώς και ενοικιαζόμενα δωμάτια που προσφέρουν άνετη διαμονή τόσο στην παραλία όσο και στο χωριό της Καλαμωτής.  

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μήνυμα Δημάρχου Χίου κ. Ιωάννη Μαλαφή για τη Θύελλα Χαλκειούς Θερμά συγχαρητήρια στους παίκτες, τον προπονητή, τον Πρόεδρο και όλα τα μέλη του διοικητικού...

ΕΛΛΑΔΑ

Ενα απίστευτο ατύχημα σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης 16/04 στην Π.Ε.Ο Κορίνθου – Άργους, στην Κόρινθο, όταν γερανός φορτηγού χτύπησε σε γέφυρα, με αποτέλεσμα...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν, κατά το προηγούμενο πενθήμερο σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Μυτιλήνης, του Αστυνομικού Τμήματος Πλωμαρίου, του Τμήματος Τροχαίας Χίου...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσιάστηκε η νέα πεζοπορική διαδρομή της Χίου «Λιθί-Αγιάσματα», μία διαδρομή 92 χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται πλέον στη φάση της οριστικής της ολοκλήρωσης. Δημοσιογράφοι από το...

Advertisement