Ιστορική διαδρομή του 48ου υπεραστικού ΚΤΕΛ Χίου - Χιακός Λαός - XiakosLaos.gr
Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ιστορική διαδρομή του 48ου υπεραστικού ΚΤΕΛ Χίου

Γράφει ο Μιχάλης Κανάριος

Το 1952 ιδρύθηκε το 48ο ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ  Ν.ΧΙΟΥ, βάσει του Ν.2119 – περί συστάσεως των ΚΤΕΛ με την υπ΄ αριθμό 143115/ 30-5-1952 απόφαση του Υπουργείου  Μεταφορών.

Τα πρώτα ιδρυτικά μέλη στη Χίο ήταν 16 ιδιοκτήτες Λεωφορείων. Έτσι δημιουργήθηκαν 104 ΚΤΕΛ 59 Υπεραστικά και 45 Αστικά ένα για κάθε Νομό και Νησί.

Το 1968 με απόφαση του Υπουργείου Συγκοινωνιών έγινε η συγχώνευση όλων των ΚΤΕΛ σε 8 οργανισμούς ΚΤΕΛ (Κοινά Ταμεία Εισπράξεων Υπεραστικών Λεωφορείων). Το σύστημα αυτό αποδείχθηκε προβληματικό και με το Ν.Δ.102/73 επανέρχεται το  προηγούμενο καθεστώς.

Το 1984 διαχωρίστηκαν οριστικά τα Αστικά  και Υπεραστικά ΚΤΕΛ.

Το  2001 ΜΜΕ το Νόμο 2963/2001 αλλάζει εκ νέου ο τρόπος λειτουργίας των ΚΤΕΛ για να φθάσουμε το 2003 όπου βάσει νέου Νόμου τα ΚΤΕΛ όλης της χώρας μετατράπηκαν σε Ανώνυμες  εταιρείες.

Σήμερα υπάρχουν 59 ΚΤΕΛ με την μορφή Α.Ε.  και με 4136 Λεωφορεία πανελλαδικά.

Από το έτος 1993 το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Χίου διατηρεί Τουριστικό Γραφείο με δυνατότητα εκτέλεσης  εκδρομών σε κάθε σημείο της Χίου και όχι μόνο.

Το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Χίου με ιστορία 69 χρονών στο τομέα των επιβατικών μεταφορών, προσπαθούσε πάντα να βελτιώνει της υπηρεσίες που προσέφερε, ανανεώνοντας τακτικά τον στόλο των Λεωφορείων, και να στεγαστούν σε σύγχρονο σταθμό επιβίβασης και αποβίβασης επιβατών, επιτελώντας παράλληλα ένα μεγάλο κοινωνικό έργο, έχοντας προσφέρει τα μέγιστα στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Χίου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Φωτιά ξέσπασε σε αμάξι που βρισκόταν σταθμευμένο σε περιοχή της Χίου και συγκεκριμένα πίσω από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στην οδό Ιωάννη Σόδη. Το συμβάν...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Το ενδεχόμενο να υπάρχουν ευθύνες για την καθυστερημένη μεταφορά του μακαριστού Μητροπολίτη Κοσμά στο νοσοκομείο, παρότι νοσούσε βαρύτατα από κορωνοϊό, διερευνάται με εντολή της...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοιχτά θα είναι την Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022 όλα τα εμπορικά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα Ξεκίνησαν τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, οι τακτικές χειμερινές...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Την τελευταία του πνοή άφησε ένας 44χρονος ιερέας από τα Γρεβενά, που νοσούσε με κορονοϊό. Σύμφωνα με το ekklisiaonline.gr, ο 44χρονος ιερέας Χρήστος Τσιοτίκας,...