Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Το 5ο Μουσικό Φεστιβάλ «EVOLUTION» στη Χίο

Η  Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου- Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού σε συνεργασία με το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου παρουσιάζουν το 5ο Μουσικό Φεστιβάλ Χίου «EVOLUTION».

Το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου επιστρέφει, για 5η συνεχή χρονιά, από 1 έως 13 Αυγούστου και παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα με διεθνείς παραγωγές και συνεργασίες, σε διαφορετικές τοποθεσίες της Χίου και στο γειτονικό νησί των Οινουσσών.

Ένα πολυσυλλεκτικό φεστιβάλ, σταθερό σημείο αναφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού, που παρουσιάζει πρωτότυπα μουσικά έργα, εγκαινιάζει νέες συνεργασίες, σχεδιάζει ποικίλες δράσεις για παιδιά και προσκαλεί καλλιτέχνες διεθνούς βεληνεκούς από τον χώρο της world, jazz, κλασικής και σύγχρονης μουσικής.

Μεταξύ άλλων, το φεστιβάλ παρουσιάζει το διεθνές project «Outernational», μια σειρά συναυλιών, που εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο η παραδοσιακή μουσική από όλο τον κόσμο βρίσκει τη θέση της στο σήμερα (7 & 8 Αυγούστου) και υποδέχεται διεθνούς φήμης σολίστ και διακεκριμένα σχήματα κλασικής μουσικής, όπως το μοναδικό στο είδος του, χάρη στην ιδιαίτερη σύνθεσή του, Ensemble 4.1 («The Easy-Riders of Viennese Classic», 2 Αυγούστου) και το Κουαρτέτο Sebun (3 Αυγούστου) που θα ταξιδέψει το κοινό σε επτά διαφορετικές χώρες, από την Αρμενία ως την Ιαπωνία κι από τη Γερμανία ως τη Ρωσία.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ υπογράφουν οι Olga Holdorff – Μυριαγκού και ο Λευτέρης Βενιάδης.

Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί σε εξωτερικούς χώρους, τηρώντας τα επίσημα πρωτόκολλα για τη δημόσια υγεία.

Ακολουθεί το πρόγραμμα:

Δευτέρα 2 Αυγούστου | Αύλειος χώρος Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου

Ensemble 4.1 «The Easy-Riders of Viennese Classic»

Συναυλία κλασικής μουσικής με έργα Beethoven, Brahms, Poulenc, Mahler κ.ά.

Εκτός από τις διθυραμβικές κριτικές και τις διεθνείς διακρίσεις, μεταξύ των οποίων και η υποψηφιότητα για το βραβείο OPUS KLASSIK 2019, το ensemble 4.1 είναι περήφανο για έναν ακόμα λόγο: την καινοτομία του, αφού δεν υπάρχει σχήμα μουσικής δωματίου με αντίστοιχη σύσταση. Επιπλέον, η ατμόσφαιρα που δημιουργούν και ο τρόπος που αλληλοεπιδρούν με το κοινό οι τέσσερις μουσικοί, τρεις σολίστ ξύλινων πνευστών και ένας πιανίστας, ο Thomas Hoppe, καθιστά κάθε εμφάνισή τους μοναδική κι αξέχαστη. Στο ρεπερτόριό τους εντάσσουν πάντα μεγαλειώδη έργα των Wolfgang Amadeus Mozart και Ludwig van Beethoven, ενώ έχουν θέσει ως στόχο να αναδεικνύουν και έργα των αρχών του 19ου αιώνα που ερμηνεύονται σπάνια, συνθετών όπως ο Walter Gieseking, ο Theodor Verhey, ο Heinrich von Herzogenberg και ο David Stephen.

Συντελεστές:

Thomas Hoppe, πιάνο

Jörg Schneider, όμποε

Alexander Glücksmann, κλαρινέτο

Christoph Knitt, φαγκότο

 

Τρίτη 3 Αυγούστου | Αύλειος χώρος Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου, Μεστά Χίου

Κουαρτέτο Sebun «Seven Seas» | Συναυλία μουσικής δωματίου

Πρόκειται για ένα πολυπολιτισμικό κουαρτέτο που ιδρύθηκε το 2019, από διακεκριμένους μουσικούς που, έχοντας συμπράξει για χρόνια σε διαφορετικά σύνολα, διαπίστωσαν πως έχουν κοινούς στόχους σε ό,τι αφορά την καλλιτεχνική τους έκφραση. Το όνομα του κουαρτέτου, «Sebun» είναι στα ιαπωνικά ο αριθμός επτά και παραπέμπει στην καταγωγή των μουσικών, αφού η Olga Holdorff-Μυριαγκού (βιολί) κατάγεται από Ελλάδα και Γερμανία, ο Artiom Ordiyants (βιολί) από Αρμενία και Ρωσία, η Dilhan Kantas (βιόλα) από την Τουρκία και η Junko Fujii (τσέλο) από Κίνα και Ιαπωνία. Για τη συναυλία τους στο Μουσικό Φεστιβάλ Χίου έχουν επιλέξει μουσική από τις χώρες καταγωγής τους και το ρεπερτόριο που θα παρουσιάσουν περιλαμβάνει κλασική, σύγχρονη και παραδοσιακή μουσική.

Συντελεστές:

Όλγα Holdorff-Μυριαγκού, βιολί

Artiom Ordiyants, βιολί

Dilhan Kantas, βιόλα

Junko Fujii, τσέλο

 

Σάββατο 7 Αυγούστου | Ανοιχτό Θέατρο Βίγλα Παχύ στο Τηγάνι Σιδηρούντας

Κυριακή 8 Αυγούστου | Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στην περιοχή Καστρομηνά

OUTERNATIONAL – «Isles & Rivers»

Συντελεστές:

Σωκράτης Σινόπουλος, λύρα

Keyvan Chemirani, ζαρμπ, κρουστά

Bijan Chemirani, ζαρμπ, σάζι, κρουστά

Γιάννης Κυριακίδης, live electronics

Outernational Κουιντέτο Εγχόρδων:

David-Maria Gramse, βιολί

Rebecca Beyer, βιολί

Liam Byrne, βιόλα ντα γκάμπα

Kit Scotney, μπάσο

Josep Maria Martí Duran, θεόρβη

Elisa Erkelenz, επιμέλεια και δραματουργία

Το «Outernational» είναι ένα διεθνές καλλιτεχνικό project που εξερευνά τον τρόπο με τον οποίο διαφορετικές μουσικές παραδόσεις από όλο τον κόσμο βρίσκουν τη θέση τους στο σήμερα. Το νέο project της σειράς με τίτλο «Isles & Rivers» θα κάνει πρεμιέρα στο Μουσικό Φεστιβάλ Χίου και θα συνεχίσει το ταξίδι του στο Βερολίνο και τη Φιλαρμονική του Λουξεμβούργου. Στη συναυλία θα παρουσιαστεί μια νέα σύνθεση του Γιάννη Κυριακίδη, όπου το μπαρόκ και μουσική από την Περσία ρέουν αρμονικά, σε μια ενορχήστρωση όπου ακούγονται από ελληνική λύρα μέχρι θεόρβη, αυτοσχεδιασμοί και live electronics. Το concept της συναυλίας είναι εμπνευσμένο από τον φιλόσοφο Μητρόδωρο της Χίου: «Κανείς μας δε γνωρίζει τίποτα, ούτε καν αν γνωρίζουμε ή δε γνωρίζουμε, ούτε γνωρίζουμε αν το να γνωρίζεις και να μη γνωρίζεις υπάρχει, ούτε γενικά αν υπάρχει κάτι ή όχι».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Στις 30 και 31 Μαρτίου 2024 θα παρουσιαστεί στο Ομήρειο και ώρα 20:30 η καινούργια παραγωγή της θεατρικής ομάδας της «Βοκαριάς Νενήτων» με το έργο «Ο...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την δέσμευση ότι ο Δήμος Χίου θα συμβάλει επικουρικά όπου μπορεί για να ολοκληρωθούν τα έργα που υλοποιούνται στο νησί μας από το Υπουργείο...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τό ἀπόγευμα τοῦ Σαββάτου 30ῆς Μαρτίου 2024 καί ὥρα 17.30, στόν Ἱ. Ναό Ἁγίων Ἀναργύρων Ἐγκρεμοῦ θά τελεσθεῖ Ἀρχιερατικός Ἑσπερινός, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Με αφορμή την επίσκεψη του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Νίκου Ταχιάου στο Φράγμα «Κόρης Γεφυρι» θέλησε να τοποθετηθεί ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Παντελής...

Advertisement