Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Τη Δευτέρα η κορύφωση των επετειακών εκδηλώσεων του Δήμου Χίου – Αναλυτικά το πρόγραμμα

Σειρά εκδηλώσεων διοργανώνει ο Δήμος Χίου, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Κορύφωση των επετειακών εκδηλώσεων θα αποτελέσει η Δευτέρα 2 Αυγούστου, με την αναπαράσταση της πυρπόλησης της ναυαρχίδας του Καρά Αλή από τον Κωνσταντίνο Κανάρη, στο Λιμάνι της Χίου.

Όπως τονίζει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Επετειακών Εκδηλώσεων «ΧΙΟΣ 2021», κ. Παύλος Καλογεράκης, «οι εκδηλώσεις της Δευτέρας, 2 Αυγούστου 2021, αποτελούν μία από τις κορυφαίες εκδηλώσεις του Δήμου Χίου δια της Επιτροπής Επετειακών Εκδηλώσεων «ΧΙΟΣ 2021», για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία».
Ειδικότερα, πρόκειται για εκδηλώσεις «Μνήμης και Τιμής στον Ήρωα Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Κανάρη και στους πυρπολητές συμπολεμιστές του». Οι εκδηλώσεις είναι τρεις, συνεχόμενες και αλληλοσυνδεόμενες, και ξεκινούν από το απόγευμα της Δευτέρας 2/8.

Πιο συγκεκριμένα, στις 7.30 έχει προγραμματιστεί η Αρχιερατική Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό. Μέλη των χορευτικών Τμημάτων των πολιτιστικών Συλλόγων με τις τοπικές φορεσιές τους, με τα Λάβαρα και τις Σημαίες τους θα παραταχθούν μέσα και έξω από τον Ναό, ενώ στην Δοξολογία θα συμμετέχει όλος ο Σύλλογος Ιεροψαλτών.
Στην συνέχεια, στις 8 μ.μ. θα ακολουθήσει η εκδήλωση στον ανδριάντα του Κανάρη μέσα στον Δημοτικό Κήπο. Μέλη των πολιτιστικών Σωματείων θα έχουν πλαισιώσει τον χώρο και δάδες θα ανάβουν στον ανδριάντα κοντά. Μετά την αρχιερατική επιμνημόσυνη Δέηση θα ακολουθήσει ανάγνωση μικρού σχετικού κειμένου και κατάθεση στεφάνων. Η εκδήλωση θα κλείσει με τον Εθνικό Ύμνο τον οποίο θα παιανίζει η Φιλαρμονική.

Το τρίτο μέρος των εκδηλώσεων, στον νότιο λιμενοβραχίονα, θα συνδεθεί με την παρέλαση της Φιλαρμονικής του Δήμου Χίου, η οποία παιανίζοντας θα κινηθεί σε όλο το μήκος του λιμανιού μέχρι το κόκκινο φαναράκι. Εκεί με χρόνο έναρξη περίπου στις 9 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί το τρίτο μέρος των εκδηλώσεων, όπως προβλέπει το πρόγραμμα, του οποίου την έναρξη θα κάνει η συμπατριώτισσά μας κ. Υρώ Μανέ.

Στο τμήμα αυτών των εκδηλώσεων θα τιμηθεί και ο κος Michel Marbo, απόγονος του Κανάρη, ο οποίος έρχεται στην Χίο για αυτόν το σκοπό. Ταυτόχρονα με τις ομιλίες και τους χορούς στον λιμενοβραχίονα θα γίνεται και λαμπαδηφορία με βάρκες μέσα στο λιμάνι.

Η εκδήλωση θα κλείσει με την πυρπόληση της ναυαρχίδας και πυροτεχνήματα. Σε όλους τους συμμετέχοντες, οι οποίοι είναι περίπου 250 θα δοθούν αναμνηστικά.

Όπως επισημαίνει ο κ. Καλογεράκης, «βασικός στόχος και επιδίωξη της Επιτροπής είναι πάντα η μέγιστη δυνατή συμμετοχή των συμπολιτών μας στις εκδηλώσεις. Θα τηρηθούν ΟΛΑ τα προβλεπόμενα μέτρα για να μένουμε ασφαλείς ως προς την πανδημία. Ειδικότερα σε όλους τους χώρους των εκδηλώσεων θα επιτραπεί να συμμετάσχουν ΜΟΝΟ όσοι έχουν κάνει εμβόλιο ή έχουν κάνει TEST στην πλατεία την Παρασκευή πριν την εκδήλωση. Ειδικά, για τον χώρο του λιμενοβραχίονα θα υπάρχει έλεγχος εισόδου. Το ίδιο και με αυστηρότερους κανόνες ισχύει για τους χορευτές».

Με τη σειρά του, ο Δήμαρχος Χίου, κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, δήλωσε ότι «υπό δύσκολες συνθήκες, μέσα από αντάξιες εκδηλώσεις, τιμούμε την ιστορική μνήμη των μαρτύρων και των ηρώων, οι οποίοι μας χάρισαν την πολυπόθητη λευτεριά 200 χρόνια μετά. Υπό δύσκολες συνθήκες, διότι η πανδημία μας έχει δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα, και επειδή μέλημα μας είναι η δημόσια υγεία, αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν δυσκολίες σε όλο αυτό το εγχείρημα που γίνεται. Η Χίος στενά δεμένη, με τον πυρπολητή Κωνσταντίνο Κανάρη, δεν μπορούσε να μην αποδώσει την πρέπουσα και τη δέουσα τιμή. Γινόμαστε σοφότεροι από τα διδάγματα του παρελθόντος, για να πορευτούμε στο παρόν και το ελπιδοφόρο μέλλον, με δύναμη αυτοπεποίθηση και κουράγιο. Νομίζω ότι οι οιωνοί είναι πολύ καλοί, έχοντας μια γενιά νέων, πολλή δυνατή, που είναι η ελπίδα, είναι τα αύριο, που μπορούμε τελικά να τους καθοδηγήσουμε για να μπορούν να πορευτούν και οι ίδιοι, αντάξιοι της κληρονομιάς, αντάξιοι των προγόνων μας».

Πρόσκληση Εκδήλωσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement