Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Το όνειρο που γίνεται πραγματικότητα: Στις 5 Αυγούστου τα αποκαλυπτήρια της Δόξας των Ψαρών

Έπειτα από πολλά χρόνια, το όνειρο των Ψαριανών έγινε πραγματικότητα, αφού στους πρόποδες της Μαύρης Ράχη τοποθετήθηκε το άγαλμα της Δόξας των Ψαρών, τιμώντας τους ήρωες πεσόντες από την καταστροφή των Ψαρών.

Όπως δήλωσε αποκλειστικά στο xiakoslaos.gr, ο Δήμαρχος Ηρωικής Νήσου Ψαρών, κ. Κώστας Βρατσάνος τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος πρόκειται να πραγματοποιηθούν στις 5 Αυγούστου. Μάλιστα, όπως μας ενημέρωσε, θα αποσταλεί πρόσκληση και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Το άγαλμα έχει ύψος συνολικά 6 μέτρα. Ειδικότερα, το άγαλμα φτάνει τα 4 μέτρα και το βάθρο έχει περίπου 2 μέτρα ύψος.

Το βάθρο μάλιστα, πρόκειται να ντυθεί από τους στίχους του Διονύσιου Σολωμού, που γράφτηκαν το 1825, με αφορμή το ιστορικό γεγονός της καταστροφής των Ψαρών από τους Τούρκους:

“Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη
Περπατώντας η Δόξα μονάχη
Μελετά τα λαμπρά παλικάρια
Και στην κόμη στεφάνι φορεί
Γεναμένο από λίγα χορτάρια
Που είχαν μείνει στην έρημη γη.”

Η φωτογραφία ανήκει στον αρχιτέκτονα, κ. Μανώλη Βουρνού

Το έργο αποτελεί δωρεά της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου ΑΙΓΕΑΣ, του εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνου. Καλλιτέχνης του έργου είναι ο κ. Νίκος Γεωργίου, ενώ το συντονισμό του έργου και την επιμέλεια της αρχιτεκτονικής μελέτης του περιβάλλοντος χώρου έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο «Μανωλιάδη – Βουρνούς Αρχιτέκτονες».

Όπως δηλώνει στο xiakoslaos.gr, ο Δήμαρχος της Ηρωικής Νήσου Ψαρών, κ. Κώστας Βρατσάνος για τον καλλιτέχνη του έργου, κ. Νίκο Γεωργίου: «το άγαλμα της Δόξας αποτέλεσε πρόκληση για τον ίδιο τον καλλιτέχνη, ο οποίος ξεπέρασε τις προσδοκίες μας, καθώς έδωσε την ψυχή του, χαρίζοντας στο νησί και όλους τους Ψαριανούς ρίγη συγκίνησης».

Ο κ. Βρατσάνος τόνισε ότι η μεταφορά του αγάλματος αποτέλεσε μία ακόμα πρόκληση, ώστε να φτάσει με ασφάλεια στο νησί. Ευχαρίστησε, επίσης , το δωρητή του έργου, ενώ παράλληλα τόνισε ότι οι εργασίες για την εναρμόνιση του περιβάλλοντα χώρου, θα έχουν ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών.

Η φωτογραφία ανήκει στον Δήμαρχο Ηρωικής Νήσου Ψαρών, κ. Κώστα Βρατσάνο

 

Την ημέρα της τοποθέτησης της Δόξας των Ψαρών, το Σάββατο 17 Ιουλίου, ο Δήμαρχος δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

«Μια ιστορική μέρα για το νησί μας η σημερινή. Το άγαλμα της Δόξας των Ψαρών στους πρόποδες της Μαύρης Ράχης!

Ένα όνειρο δεκαετιών όλων των Ψαριανών έγινε πραγματικότητα. Ένα εκπληκτικό γλυπτό του κυρίου Νίκου Γεωργίου έρχεται να συμπληρώσει το επικό επίγραμμα του εθνικού μου ποιητή Διονύσιου Σολωμού και τον εξαίρετο πίνακα του Νικόλαου Γύζη. Ποίηση, ζωγραφική και γλυπτική συναντιούνται με επίκεντρο τη ΔΟΞΑ ΤΩΝ ΨΑΡΩΝ.

Πλημμυρισμένος από πολύ έντονα συναισθήματα συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Toyota Hellas είναι ο επίσημος συνεργάτης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, αλλά και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για την πραγματοποίηση της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας στους...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ενσαρκώνοντας τη δέσμευση της Honda για μηδενικά τροχαία ατυχήματα με οχήματα Honda μέχρι το 2050, η έκτη γενιά του δημοφιλούς SUV, CR-V, διαθέτει μια...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μετά τα αλλεπάλληλα sold out, η Ευρυδίκη επιστρέφει στη σκηνή του Half Note Jazz Club, με την ιδιαίτερη παράσταση που ξεχώρισε και αγαπήθηκε από τους φίλους του γαλλόφωνου τραγουδιού “La Bohème”, από Παρασκευή...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σημαντικές εμπειρίες αλλά και σκέψεις που τον συνόδευσαν σε διάφορα στάδια της ζωής του μοιράστηκε σε μία αποκαλυπτική συνέντευξη στην ΕΡΤ και την εκπομπή...

Advertisement