Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Το όνειρο που γίνεται πραγματικότητα: Στις 5 Αυγούστου τα αποκαλυπτήρια της Δόξας των Ψαρών

Έπειτα από πολλά χρόνια, το όνειρο των Ψαριανών έγινε πραγματικότητα, αφού στους πρόποδες της Μαύρης Ράχη τοποθετήθηκε το άγαλμα της Δόξας των Ψαρών, τιμώντας τους ήρωες πεσόντες από την καταστροφή των Ψαρών.

Όπως δήλωσε αποκλειστικά στο xiakoslaos.gr, ο Δήμαρχος Ηρωικής Νήσου Ψαρών, κ. Κώστας Βρατσάνος τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος πρόκειται να πραγματοποιηθούν στις 5 Αυγούστου. Μάλιστα, όπως μας ενημέρωσε, θα αποσταλεί πρόσκληση και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Το άγαλμα έχει ύψος συνολικά 6 μέτρα. Ειδικότερα, το άγαλμα φτάνει τα 4 μέτρα και το βάθρο έχει περίπου 2 μέτρα ύψος.

Το βάθρο μάλιστα, πρόκειται να ντυθεί από τους στίχους του Διονύσιου Σολωμού, που γράφτηκαν το 1825, με αφορμή το ιστορικό γεγονός της καταστροφής των Ψαρών από τους Τούρκους:

“Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη
Περπατώντας η Δόξα μονάχη
Μελετά τα λαμπρά παλικάρια
Και στην κόμη στεφάνι φορεί
Γεναμένο από λίγα χορτάρια
Που είχαν μείνει στην έρημη γη.”

Η φωτογραφία ανήκει στον αρχιτέκτονα, κ. Μανώλη Βουρνού

Το έργο αποτελεί δωρεά της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου ΑΙΓΕΑΣ, του εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνου. Καλλιτέχνης του έργου είναι ο κ. Νίκος Γεωργίου, ενώ το συντονισμό του έργου και την επιμέλεια της αρχιτεκτονικής μελέτης του περιβάλλοντος χώρου έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο «Μανωλιάδη – Βουρνούς Αρχιτέκτονες».

Όπως δηλώνει στο xiakoslaos.gr, ο Δήμαρχος της Ηρωικής Νήσου Ψαρών, κ. Κώστας Βρατσάνος για τον καλλιτέχνη του έργου, κ. Νίκο Γεωργίου: «το άγαλμα της Δόξας αποτέλεσε πρόκληση για τον ίδιο τον καλλιτέχνη, ο οποίος ξεπέρασε τις προσδοκίες μας, καθώς έδωσε την ψυχή του, χαρίζοντας στο νησί και όλους τους Ψαριανούς ρίγη συγκίνησης».

Ο κ. Βρατσάνος τόνισε ότι η μεταφορά του αγάλματος αποτέλεσε μία ακόμα πρόκληση, ώστε να φτάσει με ασφάλεια στο νησί. Ευχαρίστησε, επίσης , το δωρητή του έργου, ενώ παράλληλα τόνισε ότι οι εργασίες για την εναρμόνιση του περιβάλλοντα χώρου, θα έχουν ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Η φωτογραφία ανήκει στον Δήμαρχο Ηρωικής Νήσου Ψαρών, κ. Κώστα Βρατσάνο

 

Την ημέρα της τοποθέτησης της Δόξας των Ψαρών, το Σάββατο 17 Ιουλίου, ο Δήμαρχος δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

«Μια ιστορική μέρα για το νησί μας η σημερινή. Το άγαλμα της Δόξας των Ψαρών στους πρόποδες της Μαύρης Ράχης!

Ένα όνειρο δεκαετιών όλων των Ψαριανών έγινε πραγματικότητα. Ένα εκπληκτικό γλυπτό του κυρίου Νίκου Γεωργίου έρχεται να συμπληρώσει το επικό επίγραμμα του εθνικού μου ποιητή Διονύσιου Σολωμού και τον εξαίρετο πίνακα του Νικόλαου Γύζη. Ποίηση, ζωγραφική και γλυπτική συναντιούνται με επίκεντρο τη ΔΟΞΑ ΤΩΝ ΨΑΡΩΝ.

Πλημμυρισμένος από πολύ έντονα συναισθήματα συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας.»

Advertisement. Scroll to continue reading.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Αναγνωρίζοντας τη δύναμη που χαρίζουν σε κάθε γυναίκα τα μαλλιά της και με κύριο στόχο το μήνυμα του Οκτωβρίου, μήνα για την πρόληψη του...

ΧΙΟΣ

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Χίου, κ. Κωνσταντίνος Βεζέρης, αναφέρθηκε στη συνάντηση που έλαβε χώρα λίγες μέρες πριν με τον Δήμαρχο Χίου, κ. Σταμάτη Κάρμαντζη. Ειδικότερα,...

ΧΙΟΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Χίου ενημερώνει τα μέλη του ότι θα προχωρήσει σε αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου καθώς η...

ΧΙΟΣ

Ρεπορτάζ: Ραφαέλα Βατάκη  Η 1η αγωνιστική της Γ’ Εθνικής Μπάσκετ στη Χίο ανάμεσα στις ομάδες ΦΟΒ- ΒΑΟΛ έλαβε χώρα το απόγευμα της Κυριακής (24/10) στο Κλειστό...