Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ολοκλήρωση πρώτου εξαμήνου: Ποιες οι επετειακές δράσεις της Επιτροπής «ΧΙΟΣ 2021»

Καθώς ολοκληρώνεται το πρώτο εξάμηνο του επετειακού έτους 2021, για τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία, θεωρείται επιβεβλημένο να γίνει μία δημόσια ενημέρωση με καταγραφή των πραγματοποιηθεισών δράσεων μέχρι σήμερα, καθώς και των προγραμματιζόμενων για το εγγύς μέλλον. Να σημειωθεί ότι παρά το μεγάλο εμπόδιο της ύπαρξης της πανδημίας, καταβλήθηκε προσπάθεια να πραγματοποιηθούν αρκετά επιτρεπόμενα έργα και δράσεις και μάλιστα εκείνα τα οποία, όπως παρακάτω παρουσιάζονται, αφήνουν χαρακτηριστικό επετειακό αποτύπωμα και ταυτόχρονα αφορούν και επιδρούν στο μεγαλύτερο , κατά το δυνατόν, μέρος της κοινωνίας και με μικρό κόστος.
Παραθέτουμε, παρακάτω, εντελώς συνοπτικά, τις βασικές δράσεις και έργα της Επιτροπής:
Α. Έχουν υλοποιηθεί:
1. Ορίστηκε το λογότυπο των επετειακών δράσεων (προσφορά συμπολίτη μας)
2. Δημιουργήθηκε το εισαγωγικό ολιγόλεπτο επετειακό video το οποίο κυκλοφορεί στο you tube και έχει αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του Δήμου στην οποία δημιουργήσαμε ειδικό επετειακό χώρο «Η Χίος τιμά το ΄21»
3. Παραγγέλθηκαν και τυπώθηκαν οι επετειακές σημαίες οι οποίες ανεμίζουν στους ιστούς όλων των Δημοτικών διαμερισμάτων.
4. Παραγγέλθηκαν, τυπώθηκαν και διανεμήθηκαν τα μικρά επετειακά σημαιάκια. Προσφέρθηκαν και σε Υπηρεσίες του Νησιού.
5. Τον περασμένο Μάρτιο και ειδικότερα την Δευτέρα 22 Μαρτίου σε μια λυτή εκδήλωση, λόγω της πανδημίας, με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου και των Αρχών του Τόπου και προκειμένου να τιμηθεί η 25η Μαρτίου, έγινε η έπαρση της επετειακής σημαίας στην κεντρική πλατεία, τρισάγιο στον ανδριάντα του Κανάρη και τα εγκαίνια της έκθεσης.
6. Δημιουργήθηκε και παρουσιάστηκε η υπαίθρια έκθεση «Η Ιστορία έχει όνομα…» στο Δημοτικό Κήπο με προσωπογραφίες ηρώων της Επανάστασης και κείμενα.
7. Φωταγωγήθηκε η πρόσοψη του Δημαρχείου με τα εθνικά χρώματα το τριήμερο της 25 ης Μαρτίου
8. Δημιουργήθηκε ένα ιστορικό – επετειακό ντοκιμαντέρ με χιώτες συντελεστές, με τίτλο «Από ηρωικό παρελθόν στο ελπιδοφόρο μέλλον», με ιδιαίτερη ιστορική και κοινωνική ευαισθησία, το οποίο έχει αναρτηθεί στο you tube και στην ιστοσελίδα του Δήμου.

9. Έγινε ανατύπωση εξαντλημένου βιβλίου εκδόσεως 1950 που αφορά τους μαρτυρήσαντες κληρικούς.
Στον Δημοτικό Κήπο
10. Σε συνεργασία με το Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε μία πολύπλευρη καλλιτεχνική δράση της οποίας τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν σε ειδικό Λεύκωμα που θα παρουσιαστεί το προσεχές Φθινόπωρο σε ειδική εκδήλωση.
11. Δημιουργήθηκαν, σε συνεργασία με κατάστημα της πόλης μας, αναμνηστικές τσάντες με το λογότυπο, από τις οποίες άλλες δόθηκαν σε μαθητές της Δευτεροβάθμιας για να δημιουργήσουν πάνω τους επετειακές ζωγραφιές και άλλες θα χρησιμοποιηθούν ως αναμνηστικά. Ανάλογη δράση θα γίνει και με τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
12. Χρηματοδοτήθηκε η αγορά ενός ικανού αριθμού αντιτύπων ενός βιβλίου των Σφαγών για να δίδεται δώρο στους επίσημους επισκέπτες του Νησιού μας.
13. Χρηματοδοτήθηκε, μόνο ως προς τα υλικά, η κατασκευή graffiti σε τοιχίο στην συνοικία του Κοφινά. Το έργο έγινε με φροντίδα και εργασία μελών του Συλλόγου.
14. Δημιουργήθηκε και παρουσιάστηκε η υπαίθρια Έκθεση στο λιμάνι «Ο Φιλελληνισμός έχει όνομα…», με προσωπογραφίες Φιλελλήνων, ζωγραφικούς πίνακες και κείμενα.
15. Με προτροπή της Επιτροπής έγινε κατάθεση ατομικών ή ομαδικών εργασιών ή κειμένων τα οποία παρουσιάζονται στον ειδικό χώρο της ιστοσελίδας του Δήμου : Α) Ο Φάρος Βαρβασίου συμμετέχοντας στις επετειακές εκδηλώσεις, παρουσίασε ένα video με λαογραφικά ιστορικά τεκμήρια που αφορούν την συμμετοχή των Μικρασιατών στην Εθνική Παλιγγενεσία. Β) Αρκετοί συμπολίτες μας έχουν καταθέσει την δική τους συμμετοχή στους εορτασμούς με άρθρα ή με διάφορα κείμενά τους.
16. Σχεδιάστηκε και παραγγέλθηκε το επετειακό μετάλλιο το οποίο πολύ σύντομα θα παρουσιαστεί στο Κοινό. Το μετάλλιο θα δίδεται ως βραβείο συμμετοχής και επιτυχιών σε Συλλόγους και άτομα, κυρίως δε στους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετέχουν στις επετειακές εκδηλώσεις. Εκείνοι είναι που θα το κρατήσουν ως ανάμνηση κατά τις επόμενες δεκαετίες.
Β. Σε προγραμματισμό με σχετικές εγκεκριμένες αποφάσεις και άμεση υλοποίηση είναι οι παρακάτω
δράσεις:
1. Άμεσα παρουσιάζεται στο βόριο μέρος του λιμανιού και στον βόριο λιμενοβραχίονα η Έκθεση «Οι Έλληνες ζωγραφίζουν την Επανάσταση του 1821».
2. Αρχές Ιουλίου θα παρουσιαστεί στο κοινό το ιστορικό – τουριστικό επετειακό βιβλίο 64 σελίδων «ΧΙΟΣ», το οποίο είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της Επιτροπής και συμπολιτών μας και για ανάλογη διανομή σε κατάλληλα μέρη.
3. Εντός του Ιουλίου θα κυκλοφορήσει το α΄ τεύχος (ΑΝΑΒΑΤΟΣ), μιας τριλογίας μικρών εκδόσεων που αφορούν τους Τόπους μαρτυρίου των Σφαγών: Του Αναβάτου, του Αγίου Μηνά και του Μελανιούς.
4. Την Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021, αργά το απόγευμα, πραγματοποιείται η μεγάλη εκδήλωση του Καλοκαιριού προς ανάμνηση των ηρωικών πράξεων και απόδοσης τιμής στον Κωνσταντίνο Κανάρη και τους ήρωες συμπολεμιστές του. Την όλη εκδήλωση, η οποία πραγματοποιείται σε τρία μέρη, παρουσιάζει ανιδιοτελώς και με ιδιαίτερη αγάπη η συμπολίτισσά μας ηθοποιός κυρία Υρώ Μανέ.
5. Την Δευτέρα 23 Αυγούστου παρουσιάζεται με χρηματοδότηση του Επετειακού Ταμείου στο θέατρο Καστρομηνά, το ιστορικό – κοινωνικό έργο «Ο μύθος του γεφυριού της Άρτας», από το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, Αθηνών. Είσοδος ελεύθερη.

6. Εντός του Ιουλίου θα κατασκευαστεί το επετειακό graffiti στον τοίχο του περιβόλου του 1 ου – 3 ου Γυμνασίου , απέναντι από την Βιβλιοθήκη Κοραή.
7. Εντός του Καλοκαιριού θα ολοκληρωθεί και θα παρουσιαστεί μία επετειακή ταινία μικρού μήκους με ιστορικές, κοινωνικές και σύγχρονες αναφορές από πρόσωπα της σημερινής Χιακής ζωής.
8. Τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο και σε συνεργασία – συνδιοργάνωση της Επιτροπής μας με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, θα έχουμε:

i. Την μαθητική καλλιτεχνική επετειακή εορτή ( η οποία δεν παρουσιάστηκε μέχρι τώρα λόγω της πανδημίας)
ii. Την παρουσίαση της σχολικής δράσης «σινεμάθεια» με επετειακό περιεχόμενο.
iii. Την παρουσίαση του σχολικού προγράμματος «Νέοι Ομηρίδες» το οποίο θα φέρει από άλλα μέρη πολλούς προσκεκλημένους μαθητές και εκπαιδευτικούς στο Νησί μας και το οποίο με ιδιαίτερη εξωστρέφεια ανοίγει ορίζοντες στους νέους μας.

9. Στον Βροντάδο θα γίνει ένα ακόμα graffiti στο τοιχίο του παραλιακού δρόμου
10. Θα εκδοθεί ένα επετειακό τιμητικό μικρό βιβλίο για την Χιακή Ναυτοσύνη. Ήδη το κείμενο είναι έτοιμο, προσφορά συμπατριώτισσας συγγραφέως και εκδότριας σημαντικών βιβλίων.
11. Μέχρι τέλους του έτους πιστεύουμε ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και οι προβλεπόμενες άδειες και θα έχει μεταφερθεί στην νέα του θέση το Ηρώο των Σφαγών ώστε να αναδεικνύεται με τον τρόπο που αρμόζει στην τεράστια ιστορική του μνήμη.
Όλα τα παραπάνω έχουν συζητηθεί και εγκριθεί και υπάρχουν και πολλά άλλα σε προγραμματισμό. Όλα με πολύ σεβασμό στο δημόσιο χρήμα. Τα ποσά που μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ελάχιστα μπροστά στην σημασία της επετειακής χρονιάς, αλλά και στο χρονικό αποτύπωμα που αυτά τα έργα και οι δράσεις αφήνουν. Να σημειωθεί ότι βασικός μας στόχος και φροντίδα, όπως συζητήθηκε και στις συνεδριάσεις της Επιτροπής, είναι η μέγιστη δυνατή συμμετοχή και αναφορά προς το Χιώτικο κοινό και κυρίως την νεολαία των σχολείων μας. Όπως μάλιστα έχουμε δηλώσει τα πόστερς από τις υπαίθριες εκθέσεις θα διανεμηθούν, μετά τη λήξη τους, στα σχολεία.
Οι επετειακές εκδηλώσεις θα συνεχιστούν και την επόμενη χρονιά, με ιδιαίτερη αναφορά στις Σφαγές και στην Μικρασιατική καταστροφή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μήνυμα Δημάρχου Χίου, κ. Σταμάτη Κάρμαντζη, για τη γιορτή της Παναγίας  Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Δεκαπενταύγουστος είναι αφιερωμένος στη Θεοτόκο, την...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Περισσότεροι από 100 αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία σε ολόκληρη τη χώρα υποδέχονται απόψε το κοινό κάτω από το φως του ολόγιομου...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022 η Εθελοντική Δράση του Δήμου Ηρωικής Νήσου Ψαρών που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του εθελοντή δύτη...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Επτά βρετανικές πόλεις επελέγησαν στη διαδικασία διοργάνωσης του επόμενου διαγωνισμού της Eurovision που φιλοξενεί το Ηνωμένο Βασίλειο για λογαριασμό της Ουκρανίας λόγω της ρωσικής...