Μια μοναδική ευκαιρία προβολής της Χίου στο κοινό της Βόρειας Ελλάδας προσφέρει η συμμετοχή του νησιού στη γαστρονομική δράση «Ο Δρόμος του Αποστάγματος», που υλοποιείται με πρωτοβουλία του γνωστού μεζεδοπωλείου «Zeme» από τη Θεσσαλονίκη.
Η ομάδα του «Zeme» ταξίδεψε στο Βόρειο Αιγαίο και επισκέφθηκε κατά σειρά Λήμνο, Μυτιλήνη και Χίο, με στόχο την επιστροφή στις γαστρονομικές ρίζες κάθε τόπου και την ανάδειξη της αυθεντικής ελληνικής γεύσης και παράδοσης.
Κατά την παραμονή τους στη Χίο, σε συνεργασία με το Γραφείο Τουρισμού του Δήμου Χίου, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε τοπικούς παραγωγούς και επαγγελματίες της εστίασης, όπου παρουσιάστηκαν τοπικά προϊόντα και παραδοσιακές συνταγές, πάντα με άξονα τη θεματική του αποστάγματος.
Η εμπειρία που αποκόμισαν από τη Χίο θα αποτυπωθεί σε θεματικές εβδομάδες που θα διοργανωθούν στο μεζεδοπωλείο τους στη Θεσσαλονίκη, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τα χιώτικα εδέσματα μέσα από ένα μενού εμπνευσμένο από το νησί.
Παράλληλα, μέσω οπτικοακουστικού υλικού που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, θα προβληθούν σημαντικά αξιοθέατα και περιοχές της Χίου, όπως τα Λεπτόποδα, η Λαγκάδα, το Παντουκειός, το Πιτυός, ο Καταρράκτης, η Βιβλιοθήκη του Κοραή, το Μουσείο Μαστίχας, το Πυργί, τα Μαύρα Βόλια και ο Κάμπος Χίου.
Το Γραφείο Τουρισμού του Δήμου Χίου εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες σε όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση της δράσης, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την τουριστική και γαστρονομική προβολή του νησιού, όχι μόνο στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και ευρύτερα.
