Σε φάση πλήρους ενεργοποίησης εισέρχεται το έργο της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων στη Χίο, μετά από σειρά επιτόπιων επισκέψεων και συντονιστικών ενεργειών που πραγματοποιήθηκαν από στελέχη της ΔΙΑΝΟΧ και κυβερνητικούς εκπροσώπους. Η νέα υποδομή, που έχει σχεδιαστεί με βάση τις αναβαθμισμένες περιβαλλοντικές απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προχωρά σε σημαντικά στάδια ολοκλήρωσης, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ΔΙΑΝΟΧ, Κλέαρχου Χρύση.
Προχωρημένες εργασίες και νέες θέσεις εργασίας
Η νέα μονάδα, που θα λειτουργεί παράλληλα με την υφιστάμενη εγκατάσταση στον ΧΥΤΑ Χίου, έχει ήδη εισέλθει στη δεύτερη φάση της υλοποίησής της. Αυτή περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό του τεχνολογικού εξοπλισμού, μέσα από την εκπόνηση εξειδικευμένης τεχνικής μελέτης. Όπως έγινε γνωστό, προβλέπεται η δημιουργία τουλάχιστον 20 νέων θέσεων εργασίας, με τις σχετικές διαδικασίες επιλογής προσωπικού να δρομολογούνται εντός του επόμενου διαστήματος.
Ο σχεδιασμός της νέας εγκατάστασης προβλέπει τη λειτουργία της σε διακριτό κτήριο, γεγονός που διασφαλίζει τη συνέχιση των σημερινών εργασιών χωρίς διακοπή, ενώ παράλληλα επιτρέπει τη σταδιακή μετάβαση σε ένα πιο σύγχρονο και αποδοτικό μοντέλο διαχείρισης.
Ανακύκλωση με νέο λειτουργικό μοντέλο
Στον τομέα της ανακύκλωσης, η νέα μονάδα αναμένεται να εισάγει έναν λειτουργικό διαχωρισμό ανάμεσα στην καθαρή ανακύκλωση, που προκύπτει από χωριστή συλλογή υλικών, και στη διαλογή ανακυκλώσιμων από το σύνολο των κοινών απορριμμάτων. Το μοντέλο αυτό έχει ως στόχο την αύξηση του ποσοστού αξιοποίησης των υλικών και τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών διαχείρισης.
Σενάρια ενοποίησης και περιφερειακή συνεργασία
Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο ενοποίησης της ΔΙΑΝΟΧ με αντίστοιχες δομές διαχείρισης αποβλήτων σε επίπεδο Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ, σύμφωνα με τον κ. Χρύση, βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές και διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του δικτύου των ΦΟΔΣΑ (Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων).
Η ενοποίηση θεωρείται ως ενδεχόμενο που μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργική αποτελεσματικότητα και την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων σε περιφερειακό επίπεδο.
Θεσμική αναγνώριση και επόμενα βήματα
Η πρόοδος του έργου στη Χίο έχει ήδη τύχει θεσμικής αναγνώρισης, με τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλη Γραφάκο, να χαρακτηρίζει το νησί ως «το μοναδικό στο Βόρειο Αιγαίο με λειτουργική και τεχνολογικά αναβαθμισμένη μονάδα».
Στο άμεσο μέλλον, έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με στόχο τη διευθέτηση των τεχνικών και οργανωτικών παραμέτρων που θα καθορίσουν τη μετάβαση στην τελική φάση υλοποίησης του έργου.
Η μονάδα στη Χίο φιλοδοξεί να αποτελέσει πρότυπο περιβαλλοντικής διαχείρισης για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, σηματοδοτώντας ένα νέο μοντέλο βιώσιμης διαχείρισης αποβλήτων με κοινωνικό, οικονομικό και οικολογικό αποτύπωμα.
