Με έντονο άρωμα Χίου και ξεχωριστές γεύσεις από τη Μυροβόλο, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κ. Κώστας Μουτζούρης, προς τιμήν των Πρέσβεων των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η βραδιά αποτέλεσε κορύφωση μιας ουσιαστικής πρωτοβουλίας εξωστρέφειας για την τουριστική και πολιτιστική ανάδειξη των νησιών του Βορείου Αιγαίου, με επίκεντρο τη Χίο.
Πριν το δείπνο, ο κ. Μουτζούρης είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους διπλωματικούς εκπροσώπους το μείζον ζήτημα του μεταναστευτικού. Όπως δήλωσε, ήταν ξεκάθαρος ως προς τη θέση της Περιφερειακής Αρχής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αυστηρή φύλαξη των συνόρων, ουσιαστική μείωση των μεταναστευτικών ροών και οριστικό κλείσιμο των προσφυγικών δομών στα νησιά. Οι Πρέσβεις, από την πλευρά τους, συμμερίστηκαν τις ανησυχίες του, εκφράζοντας την έκπληξή τους για τη διαφορά ανάμεσα στην εικόνα που έχουν από την Αθήνα για το ζήτημα, μιλώντας για μια «τελείως διαφορετική πραγματικότητα».
Ακολούθησε ένα δείπνο-ωδή στη Χιώτικη παράδοση, με μενού που περιλάμβανε αυθεντικά προϊόντα της Χίου, όπως φασολάδα με Χιώτικο μανταρίνι, ελιές θρούμπες και λικέρ μαστίχας. Την επιμέλεια είχε ο Χιώτης μάγειρας Δημήτρης Μανωλάκης, ενώ η Πρέσβειρα Γαστρονομίας του Βορείου Αιγαίου, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, παρουσίασε τον γαστρονομικό πλούτο του νησιού με ιδιαίτερο πάθος.
Ο κ. Μουτζούρης επισήμανε ότι η Χίος έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να ανατρέψει την παλιά εικόνα της, καθιερώνοντας τη δική της τουριστική ταυτότητα. Το Φεστιβάλ της Χίου, οι στοχευμένες δράσεις προβολής και η συνεχής παρουσία της Περιφέρειας σε σημαντικά διεθνή fora, έχουν μετατρέψει το νησί σε προορισμό πολιτισμού, γαστρονομίας και ποιότητας – με διεθνή μέσα όπως το Vogue να το επιλέγουν για αφιερώματα.
«Δεν μπορούμε παρά να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη ορμή την ανάδειξη του Βορείου Αιγαίου», κατέληξε ο Περιφερειάρχης, στέλνοντας σαφές μήνυμα για τη νέα, δυναμική εικόνα της Χίου και των νησιών της Περιφέρειας.
