Με σαφήνεια και αποφασιστικότητα, ο Δήμαρχος Χίου κ. Ιωάννης Μαλαφής, παρουσίασε την πρότασή του για το μέλλον της Βόρειας Χίου και την αποτροπή των εξορύξεων αντιμονίου, κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου που έλαβε χώρα την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου στη Χίο. Ο κ. Μαλαφής αναφέρθηκε στην ανάγκη υιοθέτησης μιας βιώσιμης αναπτυξιακής στρατηγικής για την περιοχή, τονίζοντας την ανάγκη άμεσων και στοχευμένων δράσεων που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων και της φυσικής κληρονομιάς της Αμανής.
Με αφορμή την επίμαχη συζήτηση για τις εξορύξεις, ο Δήμαρχος Χίου υπογράμμισε: “Η περιοχή δεν χρειάζεται εξορυκτικές δραστηριότητες για να αναπτυχθεί. Αντίθετα, η Αμανή αντιμετωπίζει ήδη σημαντικά προβλήματα, τα οποία απαιτούν λύσεις που να βασίζονται στην προστασία του φυσικού πλούτου και στη διατήρηση της κοινωνικής και περιβαλλοντικής συνοχής“.
Αναφερόμενος στις άμεσες ενέργειες που απαιτούνται για την περιοχή, ο κ. Μαλαφής παρουσίασε την πρόταση του Δήμου Χίου για την εκπόνηση ενός ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου για την Αμανή, το οποίο θα στηριχθεί από ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόταση αυτή επιδιώκει να ενισχύσει την περιοχή με έργα που θα την κάνουν πιο βιώσιμη και αναπτυξιακή, χωρίς να καταστρέφουν το φυσικό της κάλλος και την κοινωνική της συνοχή.
“Το Περιφερειακό Συμβούλιο να επικεντρωθεί σε πρακτικές λύσεις και όχι σε αόριστες υποσχέσεις“, ζητώντας μάλιστα να δοθεί η επικαιροποίηση της μελέτης για την δημιουργία ανοιχτού μουσειακού χώρου στην Κέραμο, ενώ παράλληλα ζήτησε την άμεση συνεργασία από την Αρχαιολογία και το Δασαρχείο, για την επίλυση των ζητημάτων που αφορούν την περιοχή.
Σε ένα από τα πιο κρίσιμα σημεία της παρέμβασής του, ο κ. Μαλαφής έθεσε ως κεντρικό ζήτημα την ανάγκη να σταματήσει προσωρινά η διαγωνιστική διαδικασία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης μεταλλευτικών ορυκτών στη Βόρεια Χίο. Ο κ. Μαλαφής εξήγησε ότι η έλλειψη πληροφόρησης προς τους πολίτες και τους τοπικούς φορείς, καθώς και η αδυναμία απάντησης σε κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν τη διαφάνεια και τις συνέπειες των εξορύξεων, δημιουργούν σύγχυση και διχασμό στην κοινωνία, κάτι που μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ενότητα της τοπικής κοινότητας.
Παράλληλα, ανέδειξε την ανάγκη αναθεώρησης των δασικών χαρτών του 2021 και των μελετών που αφορούν το πρόγραμμα «NATURA 2000», καθώς η υπάρχουσα κατάσταση εγκυμονεί κινδύνους για την προστασία του περιβάλλοντος και την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής. Ο Δήμαρχος Χίου υπογράμμισε την ανάγκη επικαιροποίησης αυτών των μελετών, προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη στην Αμανή, η οποία θα σέβεται το φυσικό της περιβάλλον και τις ανάγκες των κατοίκων της.
επεσήμανε την ανάγκη να παγώσει η διαγωνιστική διαδικασία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για την εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης μεταλλευτικών ορυκτών στη Βόρεια Χίο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης και η μη απάντηση σε βασικά ερωτήματα των πολιτών και φορέων δημιουργούν αναστάτωση και ενδέχεται να βλάψουν την κοινωνική συνοχή της περιοχής: “Πολύ σημαντικό να γίνει αναθεώρηση των δασικών χαρτών του 2021 και των μελετών διαβούλευσης του προγράμματος «NATURA 2000», καθώς η υφιστάμενη κατάσταση απειλεί την ανάπτυξη της περιοχής και την προστασία των οικοσυστημάτων της“, τονίζοντας ότι η επαναφορά αυτών των μελετών σε τροχιά εκσυγχρονισμού είναι απαραίτητη για να εξασφαλιστεί μια βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία για την Αμανή.
Κλείνοντας, ο Δήμαρχος Χίου ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του με την πρόταση για εκτεταμένο διάλογο, στον οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της Χίου: “Μόνο μέσα από έναν τέτοιο διάλογο, υποστήριξε, μπορεί να διαμορφωθεί μια στρατηγική ανάπτυξης που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κατοίκων και θα προωθεί την περιοχή ως έναν βιώσιμο και παραγωγικό τόπο, χωρίς να επιβαρύνεται το περιβάλλον ή η κοινωνία“, σημειώνοντας πως η πραγματική ανάπτυξη της Αμανής μπορεί να έρθει μόνο μέσα από βιώσιμες και υπεύθυνες πολιτικές που θα διασφαλίσουν το μέλλον της περιοχής για τις επόμενες γενιές.
