Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

H «μπλε κάρτα» της ΕΕ και στη Χίο για την είσοδο-διαμονή εργαζομένων μεταναστών υψηλής ειδίκευσης

Τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Δημήτρη Καιρίδη επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Χίου κ. Γιάννης Μαλαφής, προκειμένου να συζητήσουν το μείζον θέμα του μεταναστευτικού.

Ειδικότερα, ο κ. Μαλαφής συμμετείχε ως προσκεκλημένος στην ενημερωτική ημερίδα του Υπουργείου Μετανάστευσης με θέμα την κοινωνική ένταξη των νόμιμων μεταναστών και προσφύγων που ζουν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Μαλαφή, η κυβέρνηση επιμένει στο κομμάτι της δημιουργίας μίας κλειστής-ελεγχόμενης δομής στη Χίο, με τον ίδιο ωστόσο να ξεκαθαρίζει στον κ. Καιρίδη ότι η τοπική κοινωνία δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, επομένως είναι άσκοπο να συζητούν για το Θόλος: «Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε. Εμείς στεκόμαστε πάντα στην ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που μιλάει για μία δομή καταγραφής και ταυτοποίησης μεταναστών χωρίς μόνιμο χαρακτήρα. Αυτό προέταξα. Πρέπει κάτι να γίνει, όμως όχι στο μέγεθος που έχουν τα υπόλοιπα νησιά», επισημαίνοντας ότι η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ φιλικό κλίμα.

Παράλληλα, ο κ. Μαλαφής απαρίθμησε μία σειρά από επιχειρήματα, αναφέροντας τη μελέτη που υπάρχει με το πλοίο, η οποία είναι αρκετά πιο οικονομική απ’ ότι η δημιουργία μία μεγάλης δομής: «Δεν άφησε πολλά περιθώρια γι’ αυτόν τον διάλογο, καθώς όπως είπε τίθεται θέμα ασφάλειας», σημείωσε.

Αναφορικά με το θέμα της ΒΙΑΛ ο κ. Μαλαφής μετέφερε την εικόνα στον κ. Καιρίδη τονίζοντάς του ότι οι συνθήκες διαβίωσης στο πλαίσιο της καθαριότητας πρέπει οπωσδήποτε να βελτιωθούν, όπως και κάποια θέματα ασφαλείας: «Του ξεκαθάρισα ότι η απόφασή μας για το Θόλος είναι συγκεκριμένη. Είναι μάταιο να συζητάμε κάτι που δεν πρόκειται να γίνει και να χάνεται χρόνος και χρήμα από το ελληνικό δημόσιο. Βέβαια, ο κ. Καιρίδης εκτιμά ότι θα νικήσει το ελληνικό δημόσιο για το θέμα του ιδιοκτησιακού. Ο καθένας λέει τα δικά του. Εμείς ξέρουμε το νησί μας, εμείς έχουμε υποστεί τις επιπτώσεις. Αυτό θα πρέπει κάποιοι να το σεβαστούν», συμπλήρωσε.

Κλείνοντας, ανέφερε ότι έρχεται και στο νησί μας η πρώτη «μπλε κάρτα», η οποία δίνει δικαίωμα διαμονής σε πολίτες τρίτων που επιθυμούν να απασχοληθούν σε μια θέση εργασίας υψηλής ειδίκευσης σε ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Η πρώτη μπλε κάρτα, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Υπουργός, εκδόθηκε στη Χίο αρχές Μαρτίου. Ο Δήμος Χίου δεν έχει υποβάλλει αίτημα για Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταναστών. Έχουν γίνει κάποιες αιτήσεις. Προφανώς κάποιοι επιχειρηματίες ζήτησαν άτομα για εργασία με νόμιμες διαδικασίες ασφάλισης», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ο Ναυτικός Όμιλος Χίου (ΝΟΧ), ένα ναυταθλητικό σωματείο με έδρα την Χίο, ανακοινώνει την έναρξη της διαδικασίας του έργου ανακαίνισης και αναστήλωσης των αθλητικών...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

“Και σήμερα η Εκκλησία ανθεί όπου διώκεται. Εκεί οι μάρτυρες. Εκεί η ευψυχία. Εκεί η θυσία. Εκεί και τα κατορθώματα που υπενθυμίζουν πρωτοχριστιανικές ημέρες....

ΧΙΟΣ

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Παππάς, καθώς και ο κ. Άγγελος Συρίγος, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, επισκέφθηκαν...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το 20ο BMW Art Car παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό, στο Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι. Φιλοτεχνημένο από τη διάσημη σύγχρονη δημιουργό Τζούλι Μεχρετού...

Advertisement