Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΛΑΣ: “Κατασχετήρια από τη Δημοτική Αρχή για το λαό, στο απυρόβλητο οι επιχειρήσεις!”

Ανακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Χίου

Θέλει αρετή και τόλμη η …αλήθεια, για να παραφράσω τη γνωστή ρήση του Κάλβου για την ελευθερία και αναγκάστηκα να το πράξω, ακούγοντας τις δηλώσεις του απερχόμενου δημάρχου Χίου κ. Κάρματζη, ότι για τις δεσμεύσεις των ΑΦΜ και των χρημάτων των δημοτών μας, φταίνε οι υπηρεσιακοί παράγοντες και ειδικότερα η οικονομική υπηρεσία, που έστειλε παραμονή των εκλογών περί τα 600  κατασχετήρια.

Φαίνεται ότι η απερχόμενη δημοτική αρχή, ψάχνοντας τα αίτια της συντριπτικής ήττας που υπέστη, έχει απωλέσει τη μνήμη της.

Δεν θυμάται, για παράδειγμα  ότι η Λαϊκή Συσπείρωση , έχει θέσει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο πάμπολλες φορές, ζητώντας να σταματήσει αυτό το κυνηγητό των δημοτών μας για πενιχρά ποσά , φθάνοντας στο σημείο να δεσμεύουν χρήματα από χήρες, από συνταξιούχους , από νεφροπαθείς, από άνεργους. 

Δεν θυμάται, τη δήλωση του αρμόδιου επί των Οικονομικών αντιδημάρχου στα ΜΜΕ, ότι ο δήμος δεν είναι κοινωνική πρόνοια.

Δεν θυμάται, τι απαντούσε ο ίδιος ο δήμαρχος, ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι , γιατί ο νόμος του δένει τα χέρια και οι υπηρεσίες έχουν την αυτονομία να κινηθούν μόνες τους. 

Δεν θυμάται, ότι μπροστά σε αυτό το υπαρκτό γεγονός, η πρόταση της ΛΑΣ στο δημοτικό συμβούλιο όλες τις φορές ήταν,  να δώσει ο ίδιος ο δήμαρχος «εντέλλεσθε» προς την οικονομική υπηρεσία, για τη μη εφαρμογή των κατασχετηρίων, με την επίκληση επειγόντων και εξαιρετικών λόγων γενικότερου δημόσιου συμφέροντος , μέχρι προσωπικά να κληθούν οι άνθρωποι να κάνουν διακανονισμό, ακόμα και να διαγραφούν χρέη σε αδυνατούντες.  

Απεναντίας, από τη μια ισχυριζόταν ότι όλα του τα αυτοδιοικητικά χρόνια δεν έχει δώσει  εντέλλεσθε, από την άλλη ενίσχυε την επιχειρηματολογία της αρμόδιας υπηρεσίας, που επικαλούταν κι εκείνη με τη σειρά της τον ανήθικο  νόμο περί κατασχέσεων που ψηφίστηκε επί μνημονίων  από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και εξειδικεύτηκε και για τους δήμους με τον 5027/23 της ΝΔ.

Τι λέει όμως ακόμα και η αστική νομοθεσία για το «εντέλλεσθε»;

«1. Ο Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας (ΔΚ) προβλέπει την υποχρέωση των υπαλλήλων να υπακούουν στις εντολές και οδηγίες των προϊσταμένων τους. Συγκεκριμένα, το άρθρο 25 του ΔΚ (Παράρτημα 1) ορίζει ότι «ο υπάλληλος οφείλει να υπακούει στις διαταγές των προϊσταμένων του» και μάλιστα χωρίς υπαίτια καθυστέρηση, ακόμη και στην περίπτωση που θεωρεί την εντολή παράνομη. Σε αυτή την περίπτωση, ο υπάλληλος οφείλει, πριν την εκτέλεση της εντολής, να αναφέρει εγγράφως την αντίθετη γνώμη του.

  1. Ο υπάλληλος δεν έχει το δικαίωμα να αρνηθεί τη σύνταξη εγγράφου για θέμα της αρμοδιότητάς του, εφόσον διαταχθεί γι’ αυτό από τους προϊσταμένους του. Αν διαφωνεί με το περιεχόμενο του εγγράφου, έχει τη δυνατότητα να διατυπώσει εγγράφως την αντίθετη γνώμη του. Με τον τρόπο αυτό απαλλάσσεται της ευθύνης, αλλά παραμένει υποχρεωμένος να συντάξει και προσυπογράψει το έγγραφο σύμφωνα με τις εντολές που έλαβε.
  2. Εάν ο υπάλληλος αρνηθεί να υπακούσει στις εντολές του προϊσταμένου του, στοιχειοθετείται σε βάρος του πειθαρχικό παράπτωμα, που ανάλογα με τα συγκεκριμένα πραγματικά περιστατικά, μπορεί να είναι αυτό της άρνησης ή παρέλκυσης εκτέλεσης υπηρεσίας, της σοβαρής απείθειας ή και της παράβασης καθήκοντος (Παράρτημα 2, άρθρο 107 παρ. 1, περ. κ’, θ’ και γ’ ΔΚ αντίστοιχα) και επιβάλλονται πειθαρχικές ποινές. 
  3. Κατ΄ εξαίρεση και μόνο σε μία περίπτωση επιτρέπεται στον υπάλληλο να μην εκτελέσει μια διαταγή, όταν είναι προδήλως αντισυνταγματική ή προδήλως παράνομη.»

(https://www.lawspot.gr/nomikes-plirofories/nomothesia/ddad-d-1101372-ex-2017/arthro-eggrafo-ddad-d-1101372-ex-2017)

Είναι σαφές ότι το «εντέλλεσθε» του δημάρχου, αν δινόταν, ούτε παράνομο θα ήταν ούτε αντισυνταγματικό, τουναντίον δικαιολογούσε πλήρως τους επείγοντες και εξαιρετικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, μέχρι να πάρουν ανάσα τα λαϊκά νοικοκυριά, να κάνουν έναν διακανονισμό κλπ. 

Ποτέ όμως δεν δόθηκε τέτοια εντολή , απλά την επικαλούνται για ξεκάρφωμα εκμεταλλευόμενοι την «σιωπή των αμνών» , διαφορετικά ας τη δώσουν  στη δημοσιότητα και ο ίδιος ο δήμαρχος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. Και αν υποθέσουμε ακόμη ότι δόθηκε, ποια μέτρα πήραν με βάση των Δημ/κο Κώδικα, να εφαρμοστεί;

Στο απυρόβλητο όμως εξακολουθούν να βρίσκονται   λατομικές επιχειρήσεις, ιχθυοκαλλιέργειες, Σούπερ Μάρκετ και πολλοί άλλοι από το χώρο  του επιχειρείν και που τα χρέη τους , τα μεγάλα χρέη τους, ορισμένα και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, βρίσκονται στην αναλυτική εισήγηση του Ισολογισμού των ορκωτών λογιστών του 2016 και που σε ερώτησή μας αν έχει γίνει κάτι να εισπραχθούν, ή αν εκεί έστειλαν κατασχετήρια, η απάντηση ήταν σιωπή!

Προτεραιότητα έχουν οι «φτωχοδιάβολοι» του δήμου μας, ενώ φαίνεται σε όλα τα επίπεδα κρατικής διοίκησης ,κυβέρνηση, Δήμοι, Περιφέρειες, η «νομομάθεια»  λειτουργεί κατά περίπτωση και πάντοτε βαθιά ταξικά. 

Κλείνοντας , το θέμα των κατασχετηρίων η Λαϊκή Συσπείρωση  και το ΚΚΕ, το έχουν ψηλά στην ατζέντα τους σε όλη την Ελλάδα από άκρη σε άκρη, όπου χτυπά η καρδιά των ανθρώπων του μόχθου και της βιοπάλης, το ίδιο και στη Χίο.

Το κύριο όμως είναι , αυτό το πρόβλημα να το πάρουν πάνω τους οι δημότες μας , να κινητοποιηθούν, να απαιτήσουν να σταματήσει αυτή η αρπαγή των κόπων τους , να απαιτήσουν ακόμα και διαγραφές χρεών από τη στιγμή που δεν μπορούν να πληρώσουν.

Το κύριο είναι και το συνδικαλιστικό κίνημα και των εργαζομένων στο δήμο Χίου και γενικότερα στο νησί, ΑΔΕΔΥ και Εργατικό Κέντρο, να  ανοίξουν αυτά τα ζητήματα και να προασπίσουν  το δίκιο των χειμαζόμενων δημοτών μας . Δεν πάει άλλο! Οι κυβερνήσεις και τα φερέφωνά τους σε δήμους και περιφέρειες έχουν σκοπό να μας ξεκάνουν.

Εμείς και στη νέα δημοτική περίοδο δεν πρόκειται να το αφήσουμε το θέμα και θα πράξουμε το καθήκον μας , ας πράξουν κι εκείνοι  το δικό τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ὡς τυγχάνει γνωστόν ἡ Ἱερά Μητρόπολις Χίου, Ψαρῶν καί Οἰνουσσῶν ἔχει ἐντάξει εἰς τήν πνευματικήν διακονίαν Αὐτῆς τό πρόγραμμα «Φιλολογικόν Εἰλητάριον» μέ χῶρον διεξαγωγῆς...

ΧΙΟΣ

12ος ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΧΙΟΥ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 1,5km Α.Μ.Ε.Α. – 1,5km (ΠΑΙΔΙΚΟ) – 5 km – 10,5 km Οι κορυφαίοι Έλληνες πρωταθλητές και φέτος συναντιούνται στο νησί της...

ΧΙΟΣ

Η πρώτη ιδιωτική Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού με την ονομασία «Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης» ανοίγει τις πύλες της τον προσεχή Σεπτέμβριο στη Χίο υπό...

ΧΙΟΣ

Της Ευγενίας Γάλλου Συνομιλώντας με την Χιώτισσα συγγραφέα Ελπινίκη Καλαγκιά,  με αφορμή την έκδοση του πρώτου της ιστορικού μυθιστορήματος «Η Σφαγή του Έρωτα» που ...

Advertisement