Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απολογισμός τριετούς θητείας του Προέδρου Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Χίου 

Γράφει ο Κωνσταντίνος Γεωργ. Καρατζάς

Αγαπητές φίλες και φίλοι, Χιώτισσες και Χιώτες. Έχουν περάσει 39 μήνες από τον ορισμό μου στην θέση του Προέδρου της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου μας από τον Δήμαρχο Χίου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη, τον οποίο ευχαριστώ γι’ αυτό, αλλά και γιατί εμπιστεύτηκε την άμισθη αυτή θέση σ’ έναν εκπαιδευτικό, σ’ έναν νέο ηλικιακά άνθρωπο. Ήταν 39 μήνες δύσκολοι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία σόκαρε στην κυριολεξία την εκπαιδευτική κοινότητα της Χίου, αλλά και της Ελλάδος γενικότερα, καθώς και λόγω της επακολουθήσασας ενεργειακής κρίσης.

Θερμές ευχαριστίες οφείλω, επίσης, να δώσω στους Αντιδημάρχους και στους υπολοίπους Προέδρους των Νομικών Προσώπων του Δήμου μας για την μέχρι τώρα καρποφόρα συνεργασία μας. Κυρίως, όμως, θέλω να ευχαριστήσω τον πρώην Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Γεώργιο Πατεριμό, τον πρώην Πρόεδρο της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κωνσταντίνο – Βίκτωρα Χατζησταμάτη, τον νυν Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Νικόλαο Ξυλά, την συντριπτική πλειοψηφία των μελών της σχολική επιτροπής και τους υπαλλήλους της, τους Διευθυντές-ντριες/Προϊσταμένους-νες των σχολικών μονάδων για την αγαστή καθημερινή συνεργασία, που είχαμε κι εξακολουθούμε να έχουμε προς όφελος των σχολείων μας, προς όφελος των παιδιών μας!!!!!!

Ως σημαντικότερα πεπραγμένα της θητείας της Δημοτικής Αρχής Κάρμαντζη στην Ενιαία Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου της Χίου, θεωρούνται τα παρακάτω:

Πρώτον, στο διάστημα αυτό των 39 μηνών ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι διαδικασίες για το κλείσιμο των οικονομικών απολογισμών της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου της Χίου των οικονομικών ετών  2019, 2020, 2021 και 2022. Σημειωτέον ότι οι οικονομικοί απολογισμοί κατατίθενται στην Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Το κλείσιμο του οικονομικού απολογισμού του οικονομικού έτους 2022 πρόκειται για το πιο γρήγορο χρονικά κλείσιμο απολογισμού στην 12χρονη ιστορία της επιτροπής μας. Και πιο πολύ σ’ αυτό δίνει αξία το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα, που μιλάμε δεν έχουν κλείσει οι απολογισμοί των ετών 2011-2016, των Δημοτικών αρχών Λαμπρινούδη και Βουρνού. Γι’ αυτόν τον λόγο η Επιτροπή επί Προεδρίας του κ. Αντωνίου κι εμένα στην συνέχεια (είχαμε οριστεί στην θέση αυτή από τον τότε Δήμαρχο κ. Βουρνού) προχωρήσαμε στην υπογραφή σύμβασης παροχής λογιστικών και φοροτεχνικών υπηρεσιών με εξωτερικό συνεργάτη λογιστή για το κλείσιμο των απολογισμών αυτών. Μια διαδικασία, που, δυστυχώς, δεν ολοκληρώθηκε.

Δεύτερον, αφού πρώτα σε συνεργασία με τους Διευθυντές-ντριες/Προϊσταμένους-νες των σχολικών μονάδων προχωρήσαμε ως Επιτροπή σε επιβεβαίωση των αριθμών υδρομέτρων και του ποσού του τελευταίου λογαριασμού, ήρθαμε σε συμφωνία με την ΔΕΥΑΝΧ και τον Δήμο Χίου για την αποπληρωμή από τον τελευταίο του χρέους ύψους 105.624,51 ευρώ (χωρίς τις προαυξήσεις) των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου στην ΔΕΥΑΝΧ σε δέκα ετήσιες δόσεις. Τα σχολεία της Χίου από τον Σεπτέμβριο του 2020 άρχισαν να πληρώνουν και πάλι λογαριασμούς νερού για πρώτη φορά από το μακρινό 2009. Ήδη, επίσης, έχουν πληρωθεί τέσσερις δόσεις των χρεών προς την ΔΕΥΑΝΧ. Και, φυσικά, έχει υπάρξει έλεγχος κι εξοικονόμηση τόσο στο νερό, όσο και στο κόστος του (από το 2009 μέχρι το 2020 ήταν λέξεις άγνωστες).

Τρίτον, όσον αφορά τις καταναλώσεις σε πετρέλαια και τα ηλεκτρικά ρεύματα των σχολείων η Ενιαία Σχολική Επιτροπή  Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν χρωστάει τίποτα στον Δήμο Χίου, που αρχικά εκείνος τα πληρώνει σε βενζινοπώλη και ΔΕΗ αντίστοιχα. Όλα είναι πληρωμένα και, μάλιστα, έχουν δοθεί 8 συνεχόμενες τακτικές δόσεις του Υπουργείου Εσωτερικών προς τα σχολεία χωρίς καμία παρακράτηση (θα ακολουθήσει σύντομα και 9η) χάρη σε έκτακτες επιχορηγήσεις του Δήμου της Χίου και του Υπουργείου Εσωτερικών (για το σχολικό έτος 2020-2021 δεν έστειλε ούτε ένα ευρώ για πετρέλαιο, ενώ καταναλώθηκε πετρέλαιο κόστους 30.000 περίπου ευρώ). Υπάρχει, πάντα, η σχετική συνεννόηση με την σχολική επιτροπή πριν την πραγματοποίηση οποιωνδήποτε ενεργειών της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου, κάτι που ως φαίνεται δεν υπήρξε στις αρχές Ιουνίου του 2020, όταν ο Δήμος προχώρησε στην νόμιμη παρακράτηση ποσού 101.593, 47 ευρώ αναδρομικά για τα έτη 2018, 2019 και 2020 για συμψηφισμό χρεών της επιτροπής σε γάλα και πετρέλαιο. Τα  σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου της Χίου κατανάλωσαν το σχολικό έτος 2021-2022 67.270 λίτρα πετρέλαιο, το οποίο κόστισε 83.521,28 ευρώ (μέση τιμή ανά λίτρο 1,24 ευρώ), ενώ το σχολικό έτος 2022-2023 κατανάλωσαν 70.838 λίτρα πετρέλαιο, το οποίο κόστισε 91.647,24 ευρώ (μέση τιμή ανά λίτρο 1,29 ευρώ). Κανένα σχολείο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου δεν ξέμεινε ποτέ από πετρέλαιο. Κανένας γονέας δεν έβαλε το χέρι στην τσέπη για λειτουργικές δαπάνες πετρελαίου, του σχολείου, που φοιτά το παιδί του. Τα ταμειακά διαθέσιμα των σχολείων είναι τόσο ανθηρά, όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν.

Tέταρτον, έχουμε φροντίσει ως Επιτροπή σε συνεργασία με τους κυλικειούχους (έγιναν εν μέσω κορωνοϊού δύο συναντήσεις παρουσία όλων τους στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου), ώστε τα χρέη των κυλικειούχων προς τα σχολεία να είναι εκμηδενισμένα. Ακόμη και παλιοί κυλικειούχοι ξεχρέωσαν. Λειτουργούν κυλικεία σε 11 σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με τις τιμές ενοικίων σχεδόν όλες εκλογικευμένες. Ένα κυλικείο, εκείνο του 9ου Δημοτικού σχολείου Χίου (Καρράδειο) δεν είναι μισθωμένο εδώ και τρία χρόνια. Επίσης, τον Οκτώβριο του 2019 επί της τότε θητείας μου στην Προεδρία των Σχολικών Επιτροπών σε συνεννόηση με την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών δημιουργήθηκε κωδικός για την Προμήθεια Εξοπλισμού Καντινών. Έτσι, με την συνδρομή και του κ. Ξενάκη, του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών φτιάχτηκε το επόμενο χρονικό διάστημα νέα καντίνα στο 1ο Δημοτικό Σχολείου Βροντάδου, η οποία μισθώθηκε τον Φλεβάρη του 2022 και λειτούργησε για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια καντίνα στο εν λόγω σχολείο. Το ίδιο θα γίνει και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα για την καντίνα του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Μηνά (Θυμιανών) και του 3ου Δημοτικού Σχολείου Βροντάδου (Αγίου Μάρκου).

Πέμπτον, κατόπιν μεγάλης χρονικής διάρκειας προσπαθειών προς το Αυτοτελές Τμήμα Συντονισμού και Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης των Προσφύγων του Υπουργείου Παιδείας του Προέδρου της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου της Χίου σε συνεργασία με το Γραφείο του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη και την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2022 αποδοχή ποσού 11.982,00 € από το Υπουργείο Εσωτερικών για την κάλυψη εξόδων λειτουργίας των σχολικών μονάδων, που προκύπτουν από τη στέγαση Δομών Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) του ΥΠΑΙΘ για τα σχολικό έτος 2020-2021 (2ο Δημοτικό Χίου, 4ο Δημοτικό Χίου, 5ο Δημοτικό Χίου, 11ο Δημοτικό Χίου, Δημοτικό Κάμπου και Νηπιαγωγείο Βασιλειωνίκου) και αποδοχή ποσού 6.190,70 € από το Υπουργείο Εσωτερικών για την κάλυψη εξόδων λειτουργίας των σχολικών μονάδων, που προκύπτουν από τη στέγαση Δομών Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) του ΥΠΑΙΘ για τα σχολικό έτος 2021-2022 (Δημοτικό Κάμπου και Νηπιαγωγείο Βασιλειωνίκου). Επίσης, την άνοιξη του 2023 έγινε αποδοχή ποσού 3.594,60 € για το σχολικό έτος 2022-2023 (Δημοτικό Κάμπου και Νηπιαγωγείο Βασιλειωνίκου). Τα σχολεία της Χίου, που φιλοξενούν πρόσφυγες μαθητές κατοικούντες στην ΒΙΑΛ μετά τις 14.00 το μεσημέρι είχαν να επιχορηγηθούν από την ελληνική κυβέρνηση από το μακρινό 2018, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δηλαδή.

Έκτον, το καλοκαίρι του 2021 αγαστή και καρποφόρα ήταν η συνεργασία της σχολικής επιτροπής και των Διευθυντών-ντριών/ Προϊσταμένων των σχολικών μονάδων με το Τμήμα Περιουσίας του Δήμου της Χίου (αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γιώργος Μπελέγρης) για την ανεύρεση και την καταγραφή της περιουσίας των σχολείων εκείνων, που δεν ανήκουν στην Δημοτική Ενότητα Χίου. Ο Δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης είναι ο μόνος που κατάφερε (οι κ. Λαμπρινούδης και κ. Βουρνούς απέτυχαν) να αναρτηθούν στην διαύγεια η απόφαση ΑΔΑ: ΡΒΟΛΩΗΝ-1ΞΩ – 353/2021 Απόφαση Δημάρχου Χίου με θέμα: “Μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας” https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A1%CE%92%CE%9F%CE%9B%CE%A9%CE%97%CE%9D-1%CE%9E%CE%A9?inline=true, καθώς και ξεχωριστές διαπιστωτικές πράξεις ανά σχολείο από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου. Ευελπιστούμε να ολοκληρωθεί η γραφειοκρατική διαδικασία, που απομένει, και να ξεκαθαριστεί τι ποσό πρέπει να αποδίδεται στις σχολικές επιτροπές, καθώς στις τελευταίες έχει να αποδοθεί ποσό από το μακρινό 2016 (επί Δημοτικής Αρχής Βουρνού σταμάτησε). Και, φυσικά, ως Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή περιμένουμε να ‘’ξεκολλήσει’’ το κληροδότημα Λαγούδη του Δημοτικού Σχολείου Πυργίου. ‘’Κόλλησε’’ κατά την θητεία της Δημοτικής Αρχής Λαμπρινούδη με συνέπεια να έχει συσσωρευτεί ένα τεράστιο ποσό, που δεν αξιοποιείται προς όφελος της μαθητιώσας νεολαίας των Μαστιχοχωρίων. Επίσης, εδώ κι ένα χρόνο έχουμε ξεκινήσει ως Επιτροπή τις γραφειοκρατικές διαδικασίες με το Τμήμα Περιουσίας του Δήμου της Χίου, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και το Δημοτικό Σχολείο Καλαμωτής, κι είμαστε σε καλό δρόμο, για την δημιουργία Κεφαλαίου Αυτοτελούς Διαχείρισης για την Κληρονομιά Τριαντάφυλλου. Πιο συγκεκριμένα, η διαχείρισή της θα πρέπει να γίνεται από τα αρμόδια όργανα της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Χίου και φυσικά να διατίθενται προς το Δημοτικό Σχολείο Καλαμωτής, μετά από απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Χίου. Καμία ανάμειξη δεν μπορούν να έχουν στον εν λόγω «κληροδότημα» οι Σχολικές Επιτροπές του Δήμου Χίου σύμφωνα και με σχετική απόφαση της 19/11/2013 του Δημοτικού Συμβουλίου επί Δημοτικής Αρχής Λαμπρινούδη  ΑΔΑ: ΒΛ1ΗΩΗΝ-9Ρ7 – 549/2013 Απόφαση ΔΣ Χίου με θέμα: ¨”Αιτήσεις μισθωτών για μείωση μισθωμάτων δημοτικών ακινήτων.” https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%92%CE%9B1%CE%97%CE%A9%CE%97%CE%9D-9%CE%A17?inline=true . Ακόμη, στο επόμενο ΔΣ της Σχολικής Επιτροπής θα περάσει ως θέμα η απόδοση σ’ εκείνη από τον Δήμο της Χίου και, στην συνέχεια σταδιακά στο Σχολικό Κέντρο Καρδαμύλων για την κάλυψη αναγκών του, του ποσού των 20.000 ευρώ, που άφησε ως δωρεά στο εν λόγω σχολείο η αποθανούσα Καρδαμυλίτισσα Σταματία Φύκαρη.  Η όλη γραφειοκρατική διαδικασία διήρκησε οκτώ χρόνια, χωρίς να ευθύνεται ο Δήμος Χίου κι Σχολική Επιτροπή γι’ αυτήν την καθυστέρηση (Τμήμα Περιουσίας, Νομική και Οικονομική Υπηρεσία) https://www.xiakoslaos.gr/chios/235899/polytimi-dorea-ypsous-20-000e-ssto-scholeio-kardamyloon/ και ΑΔΑ: 67Τ2ΟΛΦΟ-ΧΜ7 – Χορήγηση εξουσιοδότησης για την Έκδοση Κληρονομητηρίου για την Διαθήκη της κ. Σταματίας Φύκαρη https://diavgeia.gov.gr/doc/67%CE%A42%CE%9F%CE%9B%CE%A6%CE%9F-%CE%A7%CE%9C7?inline=true .

Έβδομον, όσον αφορά την αγορά των τάμπλετ-λάπτοπ για την τηλεκπαίδευση εν μέσω κορωνοϊού, τα σχολεία μας, Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, βασιζόμενα σε απόφαση της επιτροπής μας της 7ης Μαΐου 2020 δαπάνησαν από τα ταμεία τους το ποσό των 25.214,73 ευρώ για την αγορά ψηφιακού υλικού (61 τάμπλετ, 29 λάπτοπ, 6 σταθερούς υπολογιστές και 2 οθόνες σταθερών υπολογιστών). Επίσης, κατόπιν έκτακτης επιχορήγησης από τον Δήμο της Χίου η σχολική επιτροπή, βάσει των καταγεγραμμένων από εκείνην αναγκών των σχολείων σε ψηφιακό εξοπλισμό, προχώρησε τον χειμώνα του 2020-2021 στην προμήθεια 71 τάμπλετ και 5 λάπτοπ συνολικού κόστους 20.613,06 ευρώ και τα διένειμε στα σχολεία. Κι όλα αυτά την στιγμή, που αυτό ήταν και είναι πρωτίστως ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και που ακόμη ως σχολική επιτροπή περιμένουμε, παρόλο που τα αιτηθήκαμε τρείς φορές, τα 15.000 ευρώ, που δημόσια έταξε τον Δεκέμβρη του 2020 η Περιφερειακή Ενότητα Χίου για την αγορά τάμπλετ για τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου https://www.politischios.gr/ekpaideusi/meta-ton-demo-kai-e-periphereia-dinei-15-000-euro-gia-agora-tamplet?fbclid=IwAR36RgGvUQjjTA1KUloqz8mdCOmgl-m2vogwb1drWJV8lohydGqH-OMj6H0  .

Όγδοον, όσον αφορά τις αγορές και τα έργα στα σχολεία, που χρηματοδοτεί η επιτροπή μας, την καθημερινότητα όλων ανεξαιρέτως των σχολείων δηλαδή, αυτή εκλογικεύτηκε σε σχέση με το παρελθόν και τα πάντα έγιναν σε συνεννόηση με τις Κτιριακές Υποδομές και με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου της Χίου, οι οποίοι είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι γι’ αυτά. Ακολουθούνται οι νόμιμες διαδικασίες και υπηρετείται ο στοιχειώδης σεβασμός στα χρήματα της επιτροπής και των σχολείων, στα χρήματα των φορολογούμενων συμπολιτών μας.

Αναλυτικότερα, με αποφάσεις της σχολικής επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκαν κατά το σχολικό έτος 2020-2021, κατόπιν σχετικών από σχολεία αιτημάτων, οι παρακάτω αγορές με στόχο την στήριξη του εκπαιδευτικού έργου των σχολείων: 3 λάπτοπ, 4 διαδραστικοί πίνακες, 2 έγχρωμοι εκτυπωτές, 3 βιντεοπροβολείς, 5 μεγάλα φωτοαντιγραφικά μηχανήματα, 2 μικρά φωτοαντιγραφικά μηχανήματα, 1 πολυμηχάνημα και 3 ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Ικανοποιήθηκαν, επίσης, αιτήματα των Ειδικών Σχολείων (Δημοτικό και Νηπιαγωγείο) για την αγορά του εξοπλισμού. Επίσης, κατά το σχολικό έτος 2021-2022 έγινε προμήθεια 2 λάπτοπ, 1 βιντεοπροβολέα, 2 μεγάλων φωτοαντιγραφικών μηχανημάτων, 6 μικρών φωτοαντιγραφικών μηχανημάτων κι 1 ηλεκτρονικού υπολογιστή. Επιπλέον, κατά το σχολικό έτος 2022-2023 έγινε προμήθεια  3 μεγάλων φωτοαντιγραφικών μηχανημάτων, 4 μικρών φωτοαντιγραφικών μηχανημάτων, 2 ηλεκτρονικών υπολογιστών κι 1 βιντεοπροβολέα  https://diavgeia.gov.gr/search?query=organizationUid:%2252633%22&fq=signerUid:%22100046994%22&sort=recent&page=0

Ένατον, 1374 βιβλία, 10 σταθεροί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 10 πολυμηχανήματα (Εκτυπωτής – Σαρωτής – Αντιγραφικό) και 10 βιντεοπροβολείς συνολικού κόστους 30.000 ευρώ συνθέτουν τις δέκα  νέες σχολικές βιβλιοθήκες σε ισάριθμες εκπαιδευτικές δομές του Δήμου της Χίου στο πλαίσιο του έργου «Δράση εξοπλισμού των Δημοτικών σχολείων ενταγμένων στο σύστημα δικτύου σχολικών βιβλιοθηκών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης», που ήταν με τη σειρά του ενταγμένο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (Απρίλιος 2018 επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ). Πρόκειται για ένα έργο, που ‘’κυνηγήσαμε’’ να υλοποιηθεί στην διάρκεια της θητείας μας και που δεν χάθηκε στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή χάρη σε ενέργειες του τότε Αντιδημάρχου Παιδείας κ. Γεώργιου Πατεριμού το καλοκαίρι του 2020 https://chiosin.gr/bab-27/ .

Δεκατον, κάθε χρόνο με έξοδα της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής  Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου της Χίου πραγματοποιείται η πληρωμή της μεταφορικής εταιρείας για την διανομή στα σχολεία των σχολικών βιβλίων.

Ενδέκατον, ικανοποιήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου της Χίου ένα χρόνιο αίτημα των Σχολικών Επιτροπών με την πρόσληψη δύο συμβασιούχων Ηλεκτρολόγων για τα σχολεία της Χίου. 

Δωδέκατον, από τις 1-9-2021 λειτούργησε το παράρτημα του 4ου Νηπιαγωγείου Χίου σε νοικιασμένο από ιδιώτη χώρο στην περιοχή Βαρβασίου. 

Δεκατοτρίτον, και λόγω της λειτουργίας του ανωτέρω παραρτήματος και κατόπιν προσπαθειών του πρώην Αντιδημάρχου Παιδείας κ. Γεωργίου Πατεριμού και των Προέδρων των Σχολικών Επιτροπών (Καρατζά και Χατζησταμάτη) σε συνεργασία με τις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ (πρώην ΟΣΚ) και με το Γραφείο του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη μετά από αρκετά χρόνια εστάλησαν την 19η Οκτωβρίου 2021 https://www.xiakoslaos.gr/aftodioikisi/105689/spoudaia-kinisi-apo-ton-dimo-chiou-exoplismos-se-14-scholeia-a-vathmias-kai-v-vathmias/ , την 5η Απριλίου 2022 https://www.alithia.gr/paideia/exoplismos-se-14-sholeia-tis-hioy , την 26η Ιανουαρίου 2023 https://tvpatrida.gr/scholikos-exoplismos-se-11-scholeia-tis-chiou/ και την 10η Ιουλίου 2023 https://www.alithia.gr/paideia/exoplismos-toy-koytioy-apo-ton-dimo-hioy-se-11-sholeia από την εταιρεία “Κτιριακές Υποδομές ΑΕ” σε 44 σχολεία της Χίου (ΑΘΜΙΑΣ και ΒΘΜΙΑΣ) εξοπλισμός – θρανία, καρέκλες, καθίσματα πτυσσόμενα, βιβλιοθήκες, πίνακες, αναπηρικά αμαξίδια, ειδικά θρανία, παιχνίδια κ. ά. Είχε προηγηθεί αναλυτική καταγραφή των χρόνιων ως επί το πλείστον αιτημάτων των σχολείων από τις σχολικές επιτροπές και η εν συνεχεία αποστολή τους προς την «Κτηριακές Υποδομές ΑΕ» (πρώην ΟΣΚ).

Δεκατοτέταρτον, η πληρωμή κατόπιν έκτακτης επιχορήγησης του Δήμου της Χίου των απλήρωτων εδώ και 10 περίπου χρόνια λογαριασμών ρεύματος του Νηπιαγωγείου Πυργίου συνολικού ποσού 11.449 ευρώ. Ουσιαστικά, από τότε που στεγάστηκε στο νέο του κτίριο είχε να πληρωθεί στην ΔΕΗ το καταναλωθέν ρεύμα του σχολείου.

Δεκατοπέμπτον, από το καλοκαίρι του 2020 μέχρι και σήμερα χάρη στην συνεργασία της σχολικής επιτροπής και των Διευθυντών-ντριων των σχολείων με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και τον Αντιδήμαρχο Καθημερινότητας κ. Γιώργο Μπελέγρη έχουν ελαιοχρωματιστεί αίθουσες, κάγκελα, τουαλέτες, προσόψεις – εξωτερικοί χώροι κ.ά. σχεδόν σε όλα τα σχολεία του Δήμου μας. Κι έπεται συνέχεια στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Δεκατοέκτον, ως επιτροπή ακολουθήσαμε πιστά το δόγμα των διακριτών ρόλων συνεργασίας μεταξύ επιτροπής και Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου προς όφελος όλων ανεξαιρέτως των σχολείων, προς όφελος της εκπαίδευσης.

Δέκατοεβδομον, λόγω έλλειψης προσωπικού προχωρήσαμε ως Σχολική Επιτροπή την άνοιξη του 2023 στην σύναψη σύμβασης με εξωτερικό συνεργάτη λογιστή με αντικείμενο την παροχή λογιστικών, διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών στην ΕΣΕΠΕ Δήμου Χίου για το οικονομικό έτος 2023 ΑΔΑ: 6Ψ7ΓΟΛΦΟ-6ΜΞ – Λήψη απόφασης μετά από άνοιγμα προσφορών για την σύναψη σύμβασης με εξωτερικό συνεργάτη λογιστή με αντικείμενο την παροχή λογιστικών, διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών στην ΕΣΕΠΕ Δήμου Χίου για το οικονομικό έτος 2023 https://diavgeia.gov.gr/doc/6%CE%A87%CE%93%CE%9F%CE%9B%CE%A6%CE%9F-6%CE%9C%CE%9E?inline=true . Είναι κάτι, που για πρώτη φορά έγινε στην δωδεκάχρονη ιστορία της σχολικής επιτροπής και θεωρώ ότι ορθώς έγινε (κι επί Δημοτικής Αρχής Βουρνού είχε γίνει ανάλογη απόπειρα, η οποία δεν τελεσφόρησε). 

Δεκατοόγδοον, στην παλιά φαρμακαποθήκη θα στεγαστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα για την επομένη εξαετία το Ειδικό Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Χίου, καθώς ολοκληρώθηκε η διαδικασία μίσθωσης από τον Δήμο Χίου https://www.alithia.gr/paideia/stin-palia-farmakapothiki-metaferetai-prosorina-eidiko-sholeio-hioy ΑΔΑ: 957ΩΩΗΝ-Ρ6Ε – Η αριθμ. 398/2023 απόφαση Οικονομικής Επιτροπής <Έγκριση πρακτικού μειοδοτικού διαγωνισμού για τη μίσθωση ακινήτου για τη στέγαση του ειδικού Δημοτικού Σχολείου και του ειδικού Νηπιαγωγείου Χίου> https://diavgeia.gov.gr/doc/957%CE%A9%CE%A9%CE%97%CE%9D-%CE%A16%CE%95?inline=true .

Κλείνοντας, ως εκπαιδευτικός κι ως παιδί συνταξιούχων Δασκάλων, που είμαι, θεωρώ ότι τήρησα την υπόσχεση, που είχα δώσει στην έναρξη της θητείας μου τον Ιούνιο του 2020 στους Χιώτες και τις Χιώτισσες, καθώς και στην εκπαιδευτική κοινότητα του νησιού μας, ότι ως Επιτροπή θα προσπαθήσουμε άοκνα και καθημερινά για το καλύτερό δυνατό για τα σχολεία του τόπου μας!!!!!!!!!!!

Υ.Γ. Όλη η εκπαιδευτική κοινότητα της Χίου, κι όχι μόνο, γνωρίζει ότι καθ’ όλην την διάρκεια της θητείας μου δεν την ‘’κοπάνησα’’ απ’ την σχολική τάξη (έκανα, τηρώντας πιστά την κείμενη νομοθεσία, το μισό μου διδακτικό ωράριο ως Θεολόγος Καθηγητής, και τις 2, μάλιστα, από τις 3 σχολικές χρονιές υπηρέτησα σε 2ο σχολείο πέραν του 1ου ΕΠΑΛ Χίου, που κατέχω οργανική θέση = 200 μαθητές-τριες κάθε χρόνο) και τις υπόλοιπες ώρες στην κυριολεξία ‘’οργώνω’’ καθημερινά τα σχολεία του νησιού με δικό μου όχημα, πληρωμένη από εμένα την βενζίνη και ποτέ δεν χρησιμοποιώ υπηρεσιακό αυτοκίνητο. Το έκανα συνειδητά από αγάπη για τον γενέθλιο τόπο μου, την Χίο και τα σχολεία της, όντας ο ίδιος εκπαιδευτικός και τέκνο εκπαιδευτικών. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο θρύλος επέστεψε: το νέο αμιγώς ηλεκτρικό SUV Ford Capri έρχεται να επαναπροσδιορίσει τους κανόνες του παιχνιδιού εισάγοντας στην ηλεκτρική εποχή της αυτοκίνησης ένα...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο Εντουάρντο Ραμίρεζ θα ηγηθεί του Hyundai Design Europe Center και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της Hyundai σε επίπεδο σχεδιασμού στην ταχέως μεταβαλλόμενη παγκόσμια...

ΕΛΛΑΔΑ

Και νέα παρέμβαση προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ.  Κωστή Χατζηδάκη από το Δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο, ο οποίος με επιστολή του ζητά...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Από την Πέμπτη (18/7) οι “κιτρινόμαυροι” έχουν ανακοινώσει την απόκτηση του Μόουζες Οντουμπάτζο, ωστόσο ο παίκτης δεν βρισκόταν στην Ελλάδα. Ο πρώην παίκτης του...

Advertisement