Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΛΑΣ: «Το Αίπος που πληγώνουμε»

Ανακοίνωση ΛΑΣ Δήμου Χίου

Για άλλη μια φορά το βουνό Αίπος βρίσκεται στο στόχαστρο των αναπτυξιολάγνων σχεδιασμών της καπιταλιστικής ασυδοσίας.

30.000 ηλιακά πάνελς, σχεδιάζονται να αναπτυχθούν σε διάφορες περιοχές γύρω από το 18 και αλλού για την παραγωγή της δήθεν πράσινης ενέργειας. Ενέργεια, που την χρυσοπληρώνουμε με το πανάκριβο ρεύμα, το αντίστοιχο χρηματιστήριο και τις ανασκολοπίσεις του περιβάλλοντός, πότε με τις τεράστιες ανεμογεννήτριες, πότε με τους ηλιακούς καθρέφτες που καταστρέφουν τις χρήσεις γης και το τοπίο, καταπατώντας ακόμα και περιοχές Natura.

Το ιστορικό Αίπος, που σε κάθε του σπιθαμή έχει να σου διηγηθεί και μια ιστορία του αγώνα για την απελευθέρωση εναντίον των Οθωμανών, του αγώνα των προγόνων μας για να μερέψουν την πέτρα και να καλλιεργήσουν το ελάχιστο σιτάρι, του Δρίμακου και των αρχαιολογικών του οικισμών, του Αίπους της «Ελληνόστρατας», των αμέτρητων περιπατητικών διαδρομών και ιδιόμορφων γεωλογικών σχηματισμών των ανθρώπων ή της φύσης, έχουν βαλθεί οι λογής λογής κεφαλαιοκράτες με το πολιτικό τους προσωπικό να το γονατίσουν και να το υποτάξουν.

Δημοτικοί και περιφερειακοί άρχοντες ένοχα σιωπούν, άλλωστε διαχρονικά αποτελούν μέρος του προβλήματος είτε στην ηγεσία της τοπικής διοίκησης  βρίσκονταν οι γαλάζιοι είτε οι πράσινοι και ανεξαρτήτως γαλαζοπράσινης ή ροζέ κυβέρνησης. 

Τη μία θέλουν να παρακάμψουν το Αίπος με νέες χαράξεις δρόμων, γκρεμίζοντας ό,τι έχει μείνει όρθιο, γιατί θέλουν ταχύτητες, την άλλη 300 ανεμογεννήτριες των 2 MW μέσω της Ibertrola, την άλλη θέλουν να το γεμίσουν νταμάρια, πρόσφατα να χτίσουν το κολαστήριο ψυχών των προσφύγων και μεταναστών που θα εγκλωβίζουν στο νησί μας και τώρα ήρθε η ώρα για την επέλαση των ηλιακών πάνελς. 

Ακόμα δε στέγνωσε το μελάνι των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ ,ΠΑΣΟΚ στο ευρωκοινοβούλιο, που ψήφισαν το νομοθετικό «πακέτο Fit for 55» της ΕΕ με επίκληση και πρόσχημα τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% μέχρι το 2030, και βιάζονται να το υλοποιήσουν, για να φορτώσουν με νέα «πράσινα» χαράτσια τα λαϊκά νοικοκυριά και να πριμοδοτήσουν με δις ευρώ τους μονοπωλιακούς ομίλους στα πλαίσια της αντιλαϊκής στρατηγικής του «πράσινου new deal», που μέρος του θα το δούμε να υλοποιείται και στο Αίπος, αν τους αφήσουμε, αν δεν υπερασπίσουμε τον τόπο μας .

Κι ας μην έχουμε σχολεία και εκπαιδευτικούς! Κι ας στενάζει το νοσοκομείο από τις ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Κι ας μην υπάρχει αντισεισμικός σχεδιασμός. Κι ας καίγεται κάθε φορά το νησί από άκρη σε άκρη. Κι ας πληρώνουμε πανάκριβα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Όχι! Αυτά δεν είναι επιλέξιμα για την ανάπτυξή τους! Δεν αποφέρουν το επιθυμητό γρήγορο κέρδος για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Γι αυτό και το Αίπος είναι και πάλι στόχος.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση,  ρωτάμε ευθέως:

Αυτή την τύχη ονειρεύεστε για το νησί μας; Του επενδυτικού El dorado;

Αυτά θα είναι τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα για να είναι επισκέψιμο και με ποιοτικό τουρισμό; Αυτή θα είναι η οικονομία του νησιού, η αντικατάσταση της παραγωγικής αγροτικής ή κτηνοτροφικής γης με ηλιακά πάνελς και ανεμογεννήτριες; Αυτό θα είναι το πολιτισμικό μας μοντέλο; Αντί να φτιάξουμε τα μνημεία μας Ανάβατο, Μουνδών, Κάστρο Χίου, Βολισσού, Απολίχνων  κλπ, να δίνονται εκατοντάδες εκατομμύρια για να αλλοιώνεται η φυσιογνωμία του νησιού;

Τα κόμματα της άρχουσας τάξης των κεφαλαιοκρατών και οι κυβερνήσεις τους, έχουν απαντήσει ότι απ’ άκρη σε άκρη, έτσι φαντάζονται τη χώρα μας, τα νησιά μας και το νησί μας. Ξέφραγο αμπέλι της υποτιθέμενης πράσινης ανάπτυξής τους, που τη γνωρίζει πολύ καλά η τσέπη μας με τα χαράτσια για τις ανανεώσιμες πηγές, με το εμπόριο και ποινές ρύπων και όλα τα συναφή.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση λοιπόν ξεκαθαρίζουμε ότι αυτή η ανάπτυξη δεν μας αφορά! Αφορά στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και όχι στις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών για δημόσια και φθηνή ενέργεια για όλους, με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος, με μέτρο τη φύση και τις δυνατότητές της, με χρήση των ανανεώσιμων πηγών προς όφελος όλων των ανθρώπων , αλλά και της φύσης.

Γι αυτό και θα μας βρουν μπροστά τους, γι αυτό και πρέπει οι μαζικοί φορείς να πάρουν θέση και δράση.

Γι αυτό αυτή η κατάσταση αποτελεί ένα ακόμα κριτήριο ψήφου εν όψει των επικείμενων εκλογών. Γιατί πρέπει να ζήσουμε σ αυτό το νησί με τους ψιθύρους της γης του και των βουνών του, έτσι όπως μας τα παρέδωσαν οι προγενέστεροι. Γιατί το Αίπος για άλλη μία φορά μας χρειάζεται. 

Μόνοι τους και όλοι μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement