Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Εγκαινιάστηκε ο βασικός κορμός του Φράγματος «Κόρης Γεφύρι»

Παραδόθηκε στον χιακό λαό, το κατασκευαστικό μέρος του Φράγματος «Κόρης» Γεφύρι στην εκδήλωση η οποία έλαβε χώρα το μεσημέρι της Πέμπτης 27 Απριλίου 2023.

Τα εγκαίνια έγιναν παρουσία του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου και υποψηφίου Βουλευτή Χίου με τη Νέα Δημοκρατία, κ. Νότη Μηταράκη, του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, κ. Κωνσταντίνου Μουτζούρη και των χωρικών και θεματικών Αντιπεριφερειαρχών, του Δημάρχου Χίου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη και του Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Παντελή Βρουλή. Την τέλεση του αγιασμού πραγματοποίησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, κ. Μάρκος.

Μετά το πέρας του αγιασμού ο κ. Βρουλής, αναφέρθηκε στη σημαντικότητα του συγκεκριμένου έργου για τη Χίο, υπογραμμίζοντας πως έπειτα από πολλές δυσκολίες και μέσα από τις θεσμοθετημένες διαδικασίες και τις επιστημονικές κρίσεις που λήφθηκαν υπόψη κατάφεραν να ολοκληρώσουν ένα λειτουργικό, ασφαλές και παραγωγικό έργο που θα βοηθήσει τον πρωτογενή τομέα της Χίου. Παράλληλα, εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς όλους όσους συνέβαλλαν σε αυτήν την τόσο σπουδαία προσπάθεια, αλλά και στον κ. Μηταράκη που με την βοήθεια του αξιοποιούνται έργα που για πολλά χρόνια δεν ήταν λειτουργικά: «Η υποχρέωση της Περιφέρειας ήταν να τελειώσει τον βασικό κορμό του φράγματος κι αυτό κάναμε με τον Περιφερειάρχης μας να έρχεται σε επαφή με καθηγητές του Ε.Μ. Πολυτεχνείου, οι οποίοι με τη σειρά τους ξεκίνησαν την έρευνα για την καταλληλότητα του φράγματος», σημείωσε.

Με τη σειρά του ο κ. Μουτζούρης ενημέρωσε πως βρίσκονται στο 90% του σώματος του φράγματος: «Το σώμα του φράγματος, στο σημείο που βρισκόμαστε είναι το 80% του έργου. Το 80% του έργου σε κόστος και κατασκευή είναι το σημείο που βρισκόμαστε. Γιατί λοιπόν βρισκόμαστε σήμερα; Γιατί όταν αναλάβαμε ως Περιφερειακή Αρχή, βρήκαμε να έχει εμφιλοχωρήσει στους φίλτατους πολίτες της Χίου, η αμφιβολία περί της σταθερότητας του φράγματος. Σκέφτηκα τότε τον διαπρεπέστατο Καθηγητή του Πολυτεχνείου κ. Γκαζέτα, για να μελετήσει τη σταθερότητα του φράγματος. Αφού συνεργάσθηκε και με ομολόγους του από το Πολυτεχνείο Πάτρας  και μετά από τις μελέτες που έκανε, κάποια στιγμή μας απάντησε ότι το φράγμα είναι ευσταθές. Ήταν το πρώτο σίγουρο βήμα που κάναμε. Όμως θέλαμε να έχουμε και την σίγουρη ευλογία του Κυρίου. Απομένει ένα 10 με 20% του έργου. Όμως ήδη το φράγμα άρχισε να μαζεύει νερό.  Σχηματίσθηκε ένας υπέροχος υδροβιότοπος και η στάθμη του νερού ανεβαίνει», δήλωσε.

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Μηταράκης τόνισε πως με την παράδοση του κατασκευαστικού μέρους του Φράγματος μπαίνουν σε φάση ολοκλήρωσης τα «έργα της γενιάς  μας», δηλαδή οι υποδομές που χρονίως είχαν παραμεληθεί και πλέον υλοποιούνται. Παράλληλα, επεσήμανε πως για την επίλυση των ζητημάτων της Χίου απαιτείται συνεργασία όλων των φορέων, κάτι που συνέβη και στο εν λόγω έργο, ενώ αποκάλυψε πως προτεραιότητά του πλέον για την επόμενη τετραετία είναι το ολοκληρωμένο έργο υδροδότησης της Χίου το οποίο είναι άκρως σημαντικό για την καθημερινότητα των Χιωτών αλλά και για την τουριστική ζωή και ανάπτυξη του νησιού.

«Σήμερα παραδίδεται το κύριο μέρος της κατασκευής του «Κόρης Γεφύρι». Είκοσι σχεδόν χρόνια αναμονής για την σημερινή ημέρα. Η κυβέρνηση όμως της ΝΔ είναι αυτή που πλέον το παραδίδει στους Χιώτες μετά από συντονισμένες προσπάθειες. Ένα έργο απαξιωμένο από τον ΣΥΡΙΖΑ, που μόνο κριτική ήξερε να κάνει. Έργο που υλοποιήθηκε με την ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπό την τεχνική επίβλεψη της Περιφέρειας Β. Αιγαίου. Τρεις Υπουργοί της παρούσας Κυβέρνησης, ήρθαν εδώ στη Χίο, για να δείξουν έμπρακτα το ενδιαφέρον και τη στήριξή τους στο έργο. Ο Μάκης Βορίδης, ο Σπήλιος Λιβανός και ο Γιώργος Γεωργαντάς, επιλύοντας όλα τα χρονίζοντα προβλήματα και εξασφαλίζοντας τους απαραίτητους χρηματοδοτικούς πόρους», τονίζοντας πως μόνο με τη συνεργασία της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας και του Δήμου μπορούν να ολοκληρωθούν όλα τα αναπτυξιακά έργα που οι Χιώτες, εδώ και δεκαετίες, ονειρεύονται.

Αναφορικά με τις αποτελεσματικές παρεμβάσεις των αρμόδιων Υπουργών της Νέας Δημοκρατίας, όπου η συμβολή τους ήταν καθοριστική για την ολοκλήρωση του φράγματος, έκανε λόγο και ο κ. Κάρματζης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το Φράγμα παίρνει «σάρκα και οστά»: «Είναι μεγάλη η χαρά και η συγκίνηση καθώς ένα σπουδαίο έργο επιτέλους παραδίδεται στην τοπική μας κοινωνία», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Κάρμαντζη καταλυτική στάθηκε η έγκριση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης του Πρωτοκόλλου της Επιτροπής για την καταγραφή των εργασιών αποφυγής και πρόληψης κινδύνου καθώς και η έγκριση της απαιτούμενης επιπρόσθετης χρηματοδότησης, προσθέτοντας πως με τις συντονισμένες ενέργειες, την άριστη επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων για το έργο αυτό φορέων και ειδικότερα της Περιφέρειας, της Περιφερειακής Ενότητας, του Δήμου, της Κυβέρνησης, των Υπηρεσιών, των υπηρεσιακών παραγόντων και των κατασκευαστών βρίσκονται σήμερα στη φάση της παράδοσής του στην κοινωνία της Χίου: «Ακρογωνιαίος λίθος η στήριξη εκ μέρους της Κυβέρνησης και ειδικότερα η προσπάθεια του ίδιου του κ. Μηταράκη. Με την πεποίθηση ότι θα συνεχίσει να πνέει στη Χίο άνεμος δημιουργίας και έργων που αναλογούν και αξίζουν στους ανθρώπους μας, χαιρετίζω ως Δήμαρχος το θεμελιώδες και πολυπόθητο Φράγμα και διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσουμε να παραδίδουμε στο λαό της Χίου και άλλα σημαντικά έργα και να αλλάζουμε την εικόνα της!», κατέληξε.

Κλείνοντας, το λόγο πήρε ο Γ.Γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ενημερώνοντας πως το κύριο τμήμα ενός φράγματος είναι το σώμα του, το οποίο τη δεδομένη χρονική στιγμή έχει τελειώσει το 98%: «Σήμερα αυτοί που μας ειρωνεύτηκαν τον Ιούνιο του 2022, τώρα θα μασούν τα λόγια τους. Το έργο ουσιαστικά έχει τελειώσει, απομένουν μόνο τα δίκτυα της ΔΕΗ και το τάπωμα του φράγματος», διαβεβαιώνοντας πως το φράγμα είναι ασφαλές.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μιλώντας για την Ανάσταση στον Βροντάδο της Χίου και το άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί της έθιμο του ρουκετοπόλεμου, σύντομα αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν πρόκειται απλώς...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι αρχές αυτές έχουν να κάνουν με τη λειτουργικότητα, τη γοητεία, τη χρηστικότητα και την περιβαλλοντική υπευθυνότητα του νέου SUV της Volvo. Η επιτροπή...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με 85-83 από την Μακάμπι Τελ Αβίβ στη Χάλα Πιονίρ, όμως έχει μεγάλα παράπονα για τις αποφάσεις των διαιτητών στο φινάλε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο πλαίσιο αυτής της νέας συνεργασίας, η Nissan θα έχει δικαιώματα διανομής για τη σειρά προϊόντων Silence, συμπεριλαμβανομένων των οχημάτων Silence S04 και των...

Advertisement