Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσίαση των θέσεων του «Χίος Μπροστά» για το θέμα του νερού

Παρουσιάστηκαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου οι προτάσεις για το θέμα του νερού και τη λειτουργία της ΔΕΥΑΝΧ του ΧΙΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ. Είναι η δεύτερη σειράς παρουσιάσεων των προγραμματικών επεξεργασιών της παράταξης για τα θέματα του νησιού.

Την παρουσίαση έκαναν εκτός από τον Γ. Καραβασίλη, ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος του ΔΣ της ΔΕΥΑΝΧ Γιώργος Αγιωργούσης, ο Μιχάλης Πιππίδης και ο Χρήστος Καραχάλιος.

Ο επικεφαλής της παράταξης Γιάννης Καραβασίλης εισαγωγικά έθεσε το πλαίσιο των θέσεων που συνίστανται σε 4 άξονες:

–       Ριζική αλλαγή στη λειτουργία της ΔΕΥΑΝΧ η οποία να μην εξαρτάται από την μικροπολιτική διαχείριση της κάθε δημοτικής αρχής και να αποτελεί το θεματοφύλακα της εφαρμογής των σχεδίων διαχείρισης του νερού.
–       Την εκπόνηση σχεδίου διαχείρισης με την αξιοποίηση όλων των πηγών υδροδότησης σε συνάρτηση με την κατανάλωση ώστε τελικά να αποδοθεί στους δημότες νερό ανθρώπινης κατανάλωσης.
–       Την πολιτική εξοικονόμησης νερού που μπορεί να εξασφαλίζει τις ποσότητες που υπολείπονται σε περιόδους ανομβρίας.
–       Το μεσοπρόθεσμο και τον μακρορόθεσμο σχεδιασμό που να εξασφαλίζει επάρκεια υδάτινων πόρων για όλο το νησί.

Ο κ. Γιάννης Καραβασίλης παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι το κόστος παραγωγής νερού από τις αφαλατώσεις είναι πολλαπλάσιο από ότι από άλλες πηγές καθώς και τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Επίσης έδειξε φωτογραφίες από την εγκατάλειψη υφιστάμενων υποδομών που τελικά καταστρέφονται. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι οι σπατάλες και οι απερίσκεπτες ενέργειες μετατρέπουν το πρόβλημα της ύδρευσης σε ενεργειακή και τελικά σε κρίση χρέους της επιχείρησης που θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες.

Με τη σειρά του, ο κ. Μιχάλης Πιππίδης αναφέρθηκε στο σχέδιο που είχε εκπονηθεί επί Καλουτά με τη συμμετοχή του το οποίο ουδέποτε ακολουθήθηκε το οποίο μπορούσε με υποπολλαπλάσιους οικονομικούς πόρους να εξασφαλίσει την επάρκεια σε νερό. Τόνισε ότι τα 27 χρόνια, αντί της υλοποίησης τελέσφορου σχεδιασμού, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με τον πακτωλό χρημάτων που ήταν διαθέσιμα, προτιμήθηκε η τακτική του πάμε κι όπου μας βγάλει, που στην καλύτερη περίπτωση φορτώνει τους δημότες με άχρηστα και πανάκριβα έργα.

Απ’ την άλλη, ο κ. Γιώργος Αγιωργούσης αναφέρθηκε στη λειτουργία της ΔΕΥΑΝΧ και σε μια δέσμη μέτρων για την εξοικονόμηση νερού. Τόνισε απαιτείται δομικός μετασχηματισμός της επιχείρησης ώστε να λειτουργεί με βάση το σχέδιο διαχείρισης και όχι με τις μικροπολιτικές επιλογές της δημοτικής αρχής. Το επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό θα πρέπει να εισηγείται τις λύσεις για την υλοποίηση του σχεδιασμού χωρίς άνωθεν παρεμβάσεις και υποδείξεις. Ζήτησε η εταιρία να λειτουργεί με διαφάνεια και με αρχή την ικανοποίηση των δημοτών που είναι που πραγματικοί «μέτοχοι» της.

Ως προς την πολιτική εξοικονόμησης νερού ανέδειξε τόσο το οικονομικό όφελος που μπορεί να προκύψει για τη ΔΕΥΑΝΧ που μπορεί να αγγίξει το μισό εκατομμύριο Ευρώ εάν εξοικονομηθεί το 20% του νερού που καταναλώνεται στον αστικό ιστό.Ενώ προτάθηκε και πολιτική κινήτρων εξοικονόμησης μέσω της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΝΧ όπως η παροχή έκπτωσης 20% για όποιον μειώσει την κατανάλωση κατά 20% την περίοδο Μαΐου – Σεπτεμβρίου. Ολοκληρώνοντας σημείωσε ότι η ΔΕΥΑΝΧ πρέπει με συστηματικό τρόπο να μπει και στη διαχείριση του νερού των τοπικών κοινοτήτων και δικτύων με τη συστηματική παρακολούθηση των ισοζυγίων και με συγκεκριμένα έργα.

Τέλος, ο κ. Χρήστος Καραχάλιος αναφέρθηκε στα μεσοπρόθεμα και μακροπρόθεσμα μέτρα με έμφαση στην εκπόνηση και υλοποίηση διαχειριστικού σχεδίου που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της υδροδότησης των δημοτών. Παρουσίασε προτάσεις για την ψηφιοποίηση του δικτύου, για συστήματα εντοπισμού και ελέγχου των διαρροών, για έργα εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα και αποθήκευσης υδάτινων πόρων που χάνονται. Ως προς τις διαρροές του δικτύου σημείωσε ότι η ίδια η ΔΕΥΑΝΧ τις προσδιόριζε στο 40% της κατανάλωσης και εκτίμησε ότι εάν είχαν περιοριστεί στο μισό πιθανώς να μην απαιτούνταν οι κοστοβόρες αφαλατώσεις.

Αξιοσημείωτη είναι και η πρόταση για ανάληψη πρωτοβουλίας από τη ΔΕΥΑΝΧ για τη δημιουργία ενός προγράμματος Εξοικονομώ Νερό που να αφορά στη κυρίως νησιωτική χώρα με στόχο της δράσεις μείωσης κατανάλωσης νερού.

Τέλος το ΧΙΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ζήτησε να ανοίξει η συζήτηση για το θέμα της αξιοποίησης του φράγματος Κόρης Γεφύρι, καθώς φαίνεται ότι θα περάσει στη ΔΕΥΑΝΧ και χρειάζεται να γίνει ενημέρωση για τυχόν υπολειπόμενα έργα και να καθοριστεί χρονοδιάγραμμα ένταξης στο ισοζύγιο της ύδρευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Στις 30 και 31 Μαρτίου 2024 θα παρουσιαστεί στο Ομήρειο και ώρα 20:30 η καινούργια παραγωγή της θεατρικής ομάδας της «Βοκαριάς Νενήτων» με το έργο «Ο...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την δέσμευση ότι ο Δήμος Χίου θα συμβάλει επικουρικά όπου μπορεί για να ολοκληρωθούν τα έργα που υλοποιούνται στο νησί μας από το Υπουργείο...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τό ἀπόγευμα τοῦ Σαββάτου 30ῆς Μαρτίου 2024 καί ὥρα 17.30, στόν Ἱ. Ναό Ἁγίων Ἀναργύρων Ἐγκρεμοῦ θά τελεσθεῖ Ἀρχιερατικός Ἑσπερινός, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Με αφορμή την επίσκεψη του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Νίκου Ταχιάου στο Φράγμα «Κόρης Γεφυρι» θέλησε να τοποθετηθεί ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Παντελής...

Advertisement