Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Με χρονοβόρες διαδικασίες προχωρά το «Master Plan» του Κεντρικού Λιμένα Χίου

Για την εξέλιξη του «Master Plan» αναφορικά με την πορεία του, αλλά και τα συναφή έργα του Κεντρικού Λιμένα Χίου μίλησε ο Μηχανικός του Λιμενικού Ταμείου, κ. Γιάννης Καββάδας, υπογραμμίζοντας πως το συγκεκριμένο έργο αποτελεί μία πολύπλοκη διαδικασία.

Επιγραμματικά ανέφερε τα βήματα που έχουν ακολουθηθεί για το «Master Plan», σημειώνοντας ότι από το 2018 έγιναν κάποιες ενέργειες, βγήκαν στην δημοσιότητα τα σχέδια όμως υπήρξαν κάποια προβλήματα ως προς το κομμάτι της ανάθεσης της μελέτης και για τον λόγο αυτό δεν προχώρησε ποτέ. Αργότερα συνετάχθη νέο σχέδιο, όπου ούτε αυτό απέδωσε καρπούς.

Όπως ανέφερε, φτάνοντας στο 2020 είχε την εντολή να παραδόσουν στην αρμόδια εταιρεία τον σχεδιασμό του «Master Plan» του Λιμένα Χίου, όπου ο ίδιος συνέταξε έναν φάκελο σύμβασης, ακολούθησε η σύμβαση τον Σεπτέμβριο του 2020: «Από εκεί και πέρα μπήκαμε στη διαδικασία να προχωρήσουμε παράλληλα όλες τις μελέτες του έργου», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το «Master Plan» χωρίζεται σε 2 στάδια, διευκρινίζοντας ότι το Α στάδιο αποτελεί το εύκολο κομμάτι του προκαταρκτικού σχεδιασμού και των αρχών που δομείται το έργο, ενώ το Β στάδιο έχει να κάνει καθαρά με τον σχεδιασμό: «Μαζί με το Master Plan τρέχουν κι άλλες μελέτες», πρόσθεσε.

Από το 2020 και μετά όταν ανέλαβε η υπηρεσία τους, ενημέρωσε πως έχουν εκτελεστεί οι παρακάτω μελέτες: η μελέτη του «Master Plan» του Λιμένα Χίου που συμβασιοποιήθηκε το 2020 και τελικά εγκρίθηκε τον Νοέμβριο του 2022, η εκπόνηση της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων των προτεινόμενων έργων που συμβασιοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2018, αλλά η οποία υλοποιείται παράλληλα με το «Master Plan», επομένως ξεκίνησε μετά την υποβολή του Α σταδίου του έργου, η κυκλοφοριακή μελέτη του Κεντρικού Λιμένα Χίου, η ακτομηχανική μελέτη για να διαπιστώσουν πως θα επηρεάσουν τα σχεδιαζόμενα έργα το λιμάνι της Χίου, εφόσον θα υπάρχουν αλλαγές στα γεωμετρικά στοιχεία του λιμένα. Αυτή η μελέτη συμβασιοποιήθηκε το 2021 με την έγκρισή της να έρχεται τον Νοέμβριο του 2022. Φτάνοντας πλέον στην τελευταία μελέτη, η οποία αφορά τη οικονομοτεχνική διερεύνηση και τον  επιχειρησιακό σχεδιασμό, όπου για να τρέξει πρέπει να είναι ολοκληρωμένες όλες οι παραπάνω μελέτες (συμβασιοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2023 με την έγκριση να αναμένεται στο τέλος Μαρτίου).

«Εντός ενός χρονικού διαστήματος 2 μηνών ο ανάδοχος του έργου θα αναλάβει να ενοποιήσει όλες αυτές τις μελέτες σε μία μελέτη, η οποία θα βγει πρώτα σε διαβούλευση κι έπειτα θα πρέπει να πάει στην αρμόδια επιτροπη του Υπουργείου Ναυτιλίας, όπου από εκεί θα δοθεί γνωμοδότηση και μετά θα πάει στο ΣτΕ», επισημαίνοντας πως πρόκειται για μία χρονοβόρα διαδικασία, κάτι το οποίο δεν το αντιμετωπίζει μόνο το λιμάνι της Χίου αλλά πανελλαδικά όλα τα λιμάνια.

«Εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε για τρέξει όσο πιο γρήγορα η μελέτη για την επιτροπη του Υπουργείου Ναυτιλίας. Έχει όμως μία διαδικασία», δήλωσε.

Κλείνοντας, εξήγησε την κεντρική φιλοσοφία που υπάρχει πίσω από το συγκεκριμένο έργο, λέγοντας πως το «Μάστερ πλαν» του Κεντρικού Λιμένα της Χίου, για το νότιο τμήμα, θα αξιοποιηθεί με τέτοιο τρόπο προκειμένου να διαμορφωθεί πλήρως η συνολική εικόνα της προκυμαίας, με τον ίδιο να υπογραμμίζει ότι με την έναρξη των έργων η Χίος θα αποκτήσει ένα σύγχρονο, λειτουργικό και ασφαλές λιμάνι το οποίο θα εξυπηρετεί τόσο τα καράβια, όσο και τα κρουαζιερόπλοια και τα σκάφη αναψυχής.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Μιχαήλ Αλ. Ξυλοπόδης 29-4-2024       Στις 20 Νοεμβρίου 2017 χειρουργήθηκα στην Αγγεοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου ¨Αττικόν¨, από τον Καθηγητή κ.  Ιωάννη...

ΧΙΟΣ

Μιλώντας για την Ανάσταση στον Βροντάδο της Χίου και το άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί της έθιμο του ρουκετοπόλεμου, σύντομα αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν πρόκειται απλώς...

ΧΙΟΣ

Επίσκεψη στο «Σκυλίτσειο» Γενικό Νοσοκομείο της Χίου πραγματοποίησε ο βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, με αφορμή τη δημιουργία της Νέας Μονάδας Μόνιμης Εμφύτευσης στην...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Τα μοντέλα της DFSK, που συνδυάζουν την αξιοπιστία, την τεχνολογία και την αυξημένη πρακτικότητα με την ακαταμάχητη σχέση ποιότητας-τιμής, είναι έτοιμα να κάνουν δυναμική...

Advertisement