Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Κάρμαντζης: «Οικονομία στο νερό από τους δημότες, αφού πλέον είναι η ναυαρχίδα των προβλημάτων του τόπου μας»

Έκκληση προς του δημότες απηύθυνε ο Δήμαρχος Χίου, κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, με αφορμή το πρόβλημα της ανομβρίας που αντιμετωπίζει το νησί της Χίου.

Όπως ενημέρωσε,  τα αποθέματα νερού εξακολουθούν να βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, υπογραμμίζοντας ότι σε ορισμένες περιοχές υπάρχει οριακή λειτουργία για την υδροδότηση των οικισμών, ακόμα και την περίοδο που διανύουμε: «Μήνας Μάρτιος και δεν έχουμε βροχοπτώσεις, ικανές να ανταποκριθούν στις ανάγκες του καλοκαιριού. Το θέμα νερό πλέον η ναυαρχίδα των  προβλημάτων του τόπου μας», προσθέτοντας πως όλα τα αποθέματα των προηγούμενων χρόνων έχουν εξαντληθεί.

Παράλληλα, υπενθύμισε τον σπουδαίο ρόλο των αφαλατώσεων σε περιπτώσεις λειψανδρίας, τονίζοντας πως η λύση του μέλλοντος: «Βέβαια αν υπάρχει ανομβρία ούτε τα φράγματα θα γεμίζουν που σημαίνει ότι όσο και να μην θέλουμε οι αφαλατώσεις είναι η λύση του μέλλοντος. Η θάλασσα είναι διαχρονικά πηγή ζωής. Θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να δώσουμε τις λύσεις που χρειάζονται ενόψει καλοκαιριού», σημειώνοντας ότι σημαντικό είναι το πώς θα λειτουργήσουν οι πολίτες μέσα από την εξοικονόμηση του νερού για να περάσει το καλοκαίρι χωρίς προβλήματα ύδρευσης.

«Το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η κατανόηση του αυτού προβλήματος και η συνεργασία όλων μας», κάνοντας έκκληση προς τον κόσμο να κάνουν οικονομία στο νερό, καθώς πρόκειται για ένα αγαθό που δεν πρέπει να λείψει από κανένα.

Τα μέτρα του Διοικητικού Συμβούλιου της ΔΕΥΑΝΧ λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας – λειψυδρίας προς ενημέρωση των δημοτών:

  1. Τα χωριά στα οποία δεν υπάρχουν γεωτρήσεις και στην πλειοψηφία τους υδροδοτούνται από επιφανειακά νερά, απο λιμνοδεξαμενές, από φυσικές πηγές των οποίων το νερό συνεχώς μειώνεται και πιθανώς να εκλείψει τους επόμενους μήνες, θα πρέπει να μην φυτέψουν την φετινή χρονιά κηπευτικά και υδροβόρες καλλιέργειες διότι το νερό δεν θα επαρκεί ακόμα και για τις οικιακές ανάγκες. Ως παράδειγμα αναφέρονται τα χωριά της Αμανής για τα οποία σε αυτή την περίπτωση ο μόνος τρόπος να υδροδοτηθούν είναι η μεταφορά νερού με υδροφόρα.
  2. Σε ιδιοκτησίες όπου δεν υπάρχουν αποθηκευτικοί χώροι νερού, καλό θα είναι να προβλεφθούν και να τοποθετηθούν, ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο.
  3. Ζητούμε την συνεργασία και την κατανόηση όλων των κατοίκων του νησιού μας, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και το πρωτόγνωρο πρόβλημα της ανομβρίας-λειψυδρίας.
  4. Τους επόμενους μήνες ανάλογα με τα προβλήματα που θα υπάρξουν, θα βγαίνει πρόγραμμα υδροδότησης ανά περιοχή.
  5. Ως ΔΕΥΑΝΧ από τον μήνα Δεκέμβριο έχουμε ξεκινήσει τις προσπάθειες μας για να εξευρεθούν λύσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν όλους τους κατοίκους και τους πολλούς επισκέπτες του νησιού μας την καλοκαιρινή περίοδο. Οι προτάσεις μας έχουν δημοσιευθεί, είναι σε όλους γνωστές και εργαζόμαστε για την υλοποίηση τους με την βοήθεια και την συνεργασία των θεσμικών φορέων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα στην Περιφέρεια 57 μαθητές και 4 καθηγητές από το 2ο ΓΕΛ Καλυβίων, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ “ΚΑΤΑΡΓΕΙ” 113 ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα φοιτητές δημοσιογραφίας από το Πολιτικό ίδρυμα  Konrad – Adenauer Stiftung (KAS) της Γερμανίας, κατόπιν αιτήματος των...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανακοίνωση ΛΑΣ Δήμου Χίου Δεν περιμέναμε τίποτα το διαφορετικό από το δήμαρχο της Χίου στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, προσκαλεσμένος της ομογένειας , από...

Advertisement