Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η Χίος μετατρέπεται σε ένα «έξυπνο – πράσινο» νησί

Παρουσιάστηκε η εξέλιξη του έργου της αντικατάστασης του οδοφωτισμού της Χίου  – Σημαντική μείωση για τον Δήμο Χίου, καθώς το κόστος του Δήμου Χίου από 768.004€  μειώνεται στα 543.796€, εξοικονομώντας  ενέργεια που αγγίζει το 70,81%.

Ρεπορτάζ: Ραφαέλα Βατάκη

Την πλήρη εξέλιξη του έργου της  αντικατάστασης του οδοφωτισμού της Χίου παρουσίασαν στα τοπικά μέσα ο Δήμαρχος Χίου, κ. Σταμάτης Καρμάντζης, ο Αντιδήμαρχος Ηλεκτροφωτισμού, κ. Παναγιώτης Μανδάλας και ο Διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χίου, κ. Κωνσταντίνος Μπουλάς.

Όπως εξήγησε ο κ. Μπουλάς, πρόκειται για ένα έργο που θα αλλάξει την όψη του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού του νησιού μας, με ενισχυμένο, νέο και πιο σύγχρονο εξοπλισμό από ποτέ. Η παραπάνω μελέτη αφορά την αντικατάσταση όλου του δημοτικού φωτισμού με νέους LED λαμπτήρες. Ένα έργο, νέας γενιάς, που έπειτα από μεγάλη προσπάθεια και πολλούς κόπους, τελικά θα υλοποιηθεί με τον συνολικό προϋπολογισμό του να ανέρχεται στο ύψος 8.779.302 ευρώ (+ΦΠΑ).

Στα πλαίσια της παρουσίασης διευκρίνισε πως τα φωτιστικά σημεία που χρήζουν ενεργειακής αναβάθμισης είναι περίπου 17.000 τεμάχια, ενώ 598 πίνακες διανομής, δηλαδή μετρητές και ρολόγια, θα αναβαθμιστούν με την εγκατάσταση ενός έξυπνου συστήματος τηλελέγχου, τηλεχειρισμού και ελέγχου ενέργειας κι έτσι ο εργολάβος και ο Δήμος θα γνωρίζει αμέσως αν κάποιο φωτιστικό έχει βλάβη και θα το αντικαθιστά άμεσα: «Τα φωτιστικά που θα τοποθετηθούν είναι από την ίδια εταιρεία που ανέλαβε και το έργο της αντικατάστασης των φωτιστικών σωμάτων στη Χίο, φωτιστικά με πολύ καλή ποιότητα», διευκρινίζοντας πως δεν πρόκειται για μία είναι απλή λάμπα, αλλά για ένα ολόκληρο φωτιστικό με διαφορετικά χαρακτηριστικά το καθένα.

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι για πρώτη φορά έχει πραγματοποιηθεί τόσο λεπτομερή καταγραφή στύλων, φωτιστικών και γενικότερα παροχών με μεγάλη ακρίβεια στις καταναλώσεις, μέσω ενός συστήματος που δείχνει τυχόν βλάβες και το οποίο ειδοποιεί κατευθείαν την εταιρεία που έχει επιλεχθεί από τον διαγωνισμό, με τη πλήρη ευθύνη του έργου.

«Πρόκειται για ένα έξυπνο σύστημα πόλης που μπορεί να δείξει αυτόματα ανά περιοχή τις βλάβες που υπάρχουν σε συγκεκριμένα φωτιστικά. Επίσης, μέσα από το σύστημα ο χρήστης μπορεί να δει την μετατροπή του χάρτη από μπλε που ήταν τα παλιά φωτιστικά, σε πράσινο που σηματοδοτεί τα νέα φωτιστικά», αναφέροντας ότι τα νέα φωτιστικά σώματα, φιλικά προς το περιβάλλον, είναι κατασκευασμένα με μία ειδική ασφάλεια που τα προστατεύει από κεραυνούς και άλλες τυχόν βλάβες.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Χίου, κ. Σταμάτη Κάρμαντζη,  η μελέτη αυτή θα απαλλάξει τους δημότες από τη μελλοντική αύξηση της ΔΕΗ, καθώς επίσης θα προστατέψει το περιβάλλον αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη από τους ρύπους, τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο σκέψης θα λειτουργήσει η δημιουργία του δημοτικού φωτισμού με λαμπτήρες τύπου Led: «Αυτό το όραμα γίνεται πραγματικότητα. Η Χίος γίνεται ένα πράσινο νησί. Η εικόνα των δρόμων της Χίου θα δώσει ένα άλλο αποτέλεσμα. Πρόκειται για ένα έργο σταθμός, που βάζει το νησί μας στο μέλλον», επισήμανε.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι σημαντική θα είναι και η αναβάθμιση του φωτισμού στα χωριά, με την κλασική λάμπα να καταργείται και στη θέση της να τοποθετείται φωτιστικό δέσμης. Αυτό σημαίνει ότι ο φωτισμός πλέον αποκτά εμβέλεια οδικού φωτιστικού, με αποτέλεσμα να μειωθούν και οι βλάβες.

Κλείνοντας, ο κ. Κάρμαντζης δήλωσε: «Στο σημείο αυτό θα ήθελα να απευθύνω θερμές ευχαριστίες σε όλους όσοι συνέδραμαν για το σημαντικό αυτό έργο. Ειδικότερα, στους Αντιδημάρχους αλλά και τους Υπηρεσιακούς μας παράγοντες που καθένας από τη θέση ευθύνης του, αλλά και όλοι μαζί έδωσαν ακόμη μία φορά τον καλύτερό τους εαυτό για να προχωρήσει το έργο. Πάμε να τα αλλάξουμε όλα, προχωράμε στη νέα εποχή, προβαίνοντας σε σημαντικές βελτιώσεις, καίριες και αποφασιστικές αλλαγές. Χτίζουμε τη Νέα Χίο για τον τόπο μας και τους ανθρώπους μας. Αυτή είναι η δέσμευσή μας», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Σήμερα, θα διερευνήσουμε ένα θέμα που αγγίζει τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και του πνεύματος: την Ανάσταση του Κυρίου και...

Advertisement