Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Εγκαινιάστηκε η νέα μονάδα αφαλάτωσης στο Θόλος – Στόχος η θωράκιση της Χίου με σημαντικά υδρευτικά έργα

Εγκαινιάστηκε η νέα μονάδα αφαλάτωσης στην περιοχή του Θόλους από τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, κ. Κώστα Μουτζούρη και τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΧ, κ. Βασίλη Μυριαγκό.

Πρόκειται για ένα έργο που θα καθορίσει τη λειτουργία του αρδευτικού συστήματος της Χίου, καθώς θα δίνει περίπου στα 1.500 κυβικά αφαλατωμένο νερό, εξασφαλίζοντας τόσο την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών του νησιού κατά την καλοκαιρινή περίοδο, όσο και την αδειάλειπτη παροχή νερού όλο το 24ωρο.

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, κ. Κώστα Μουτζούρη, η νέα μονάδα αφαλάτωσης στο Θόλος χρηματοδοτήθηκε από την Περιφερειακή Αρχή μετά από αίτημα της ΔΕΥΑΝΧ, με το κόστος της να αγγίζει το ποσό των 370.000€, συν ΦΠΑ. Παράλληλα, τόνισε ότι τόσο η μονάδα αφαλάτωσης στο Θόλος, όσο κι αυτή στην Λευκωνιά, που προχωράει κανονικά, θα θωρακίσουν το νησί ακόμα περισσότερο ως προς της επάρκεια και την ποιότητα νερού.

«Είμαστε πρόθυμοι όποιο αίτημα μας υποβάλλει η ΔΕΥΑΧ να το ικανοποιήσουμε, καθώς θεωρούμε ότι το νερό είναι το πρώτο αγαθό», επισήμανε.

Με τη σειρά του ο Πρόεδρο της ΔΕΥΑΧ, κ. Βασίλης Μυριαγκός, ανέφερε πως πρόκειται για μία υπερσύγχρονη μονάδα, αντικαθιστώντας τις δύο παλιές, με τον ίδιο να υπογραμμίζει πως κάθε υδρευτικό έργο που γίνεται είναι ένα βήμα ζωής, προόδου και ανάπτυξης: «Σε μία πολύ δύσκολη εποχή λόγω της ανομβρίας, υλοποιήθηκε ένα σπουδαίο υδρευτικό έργο, το οποίο τροφοδοτεί με αρίστης ποιότητας νερό τον Βροντάδο, ο οποίος εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τις αφαλατώσεις», συμπληρώνοντας ότι ως ΔΣ της ΔΕΥΑΧ θα συνεχίσουν συλλογικά και θεσμικά, ώστε να θωρακίσουν το νησί μας με σημαντικά υδρευτικά έργα που θα βελτιώνουν την επάρκεια και την ποιότητα του νερού.

Μερικά τεχνικά χαρακτηριστικά της νέας μονάδας

  1. Η δυναμικότητα της είναι 54 κυβικά ανά ώρα.
  2. Η μονάδα είναι 24ωρης λειτουργίας, άρα 54*24=1296 κυβικά τη μέρα.
  3. Τροφοδοτείται με 95 κυβικά, παράγει τα 54 κυβικά και απορρίπτει τα 41 κυβικά.
  4. Είναι επεξεργασίας βαρέως υφάλμυρου ύδατος, σχεδιάστηκε από την τεχνική υπηρεσία της ΔΕΥΑΧ.
  5. Οι παλιότερες μονάδες δούλευαν σε ποιότητα νερού τροφοδοσίας 6-16000μS/cm, ενώ αυτή μπορεί να δουλεύει με πολύ υψηλότερο άνω όριο κακής ποιότητας υφάλμυρου (ακόμα και 27000) δεδομένου ότι το καλοκαίρι η ποιότητα του υφάλμυρου είναι περί τα 23.000. Αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμένη μονάδα ανεξαρτήτως εποχής παράγει πάντα τα 54 κυβικά την ώρα σωστής ποιότητας, ενώ οι παλιές από τα 43 κυβικά πέφτουν στα 25 κυβικά την ώρα.
  6. Όλα τα τμήματα της μονάδας που αφορούν αντλίες λειτουργίας είναι διπλά. Μία εν λειτουργία και μία εν εφεδρεία.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Επίσκεψη στο «Σκυλίτσειο» Γενικό Νοσοκομείο της Χίου πραγματοποίησε ο βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, με αφορμή τη δημιουργία της Νέας Μονάδας Μόνιμης Εμφύτευσης στην...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η ERGOTRAK, μέλος του Ομίλου Σφακιανάκη και η DAF Trucks μας προσκαλούν να δούμε από κοντά και να οδηγήσουμε τα βραβευμένα φορτηγά New Generation...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Γιάννης Ν. Παληός Η 1η Μάη  κατοχυρώθηκε ως απεργία από τους αγώνες και τις θυσίες εκατομμυρίων εργατών σε όλον τον κόσμο, στον...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο κιτ αμαξώματος Styling Specification της κορυφαίας έκδοσης του πολυτελούς SUV, τον έγχρωμο τόνο δίνουν λωρίδες που μοιάζουν με λέιζερ κάτω από τον εμπρός...

Advertisement