Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ενημέρωση Αντιπεριφερειαρχών για το Γεωπάρκο Χίου

Προ ημερών ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κ. Π. Μπουρνιάς απευθύνθηκε στο Επιμελητήριο Περιβάλλοντος κ Πολιτισμού Χίου και εξέφρασε την επιθυμία του να ενημερωθεί περί των παγκόσμιας γεωλογικής αξίας ιδιαιτεροτήτων της Χίου, καθώς και περί των δυνατοτήτων ανάδειξης και αξιοποίησής τους.
Το ΕΠΠΟΧΙ σε συνεργασία με τον Κώστα Μάγκο, σπηλαιοεξερευνητή και γαιωδίφη και τον Γιώργο Κάκαρη, γεωγράφο, κάτοχο μεταπτυχιακού τίτλου του Τμήματος Γεωγραφίας Πανεπιστημίου Αιγαίου – μελετητή του οροπεδίου του Αίπους ανταποκριθήκαμε ευχαρίστως στο αίτημά του και προβήκαμε σήμερα Πέμπτη 19 Ιανουαρίου σε διεξοδική ενημέρωση του κ. Μπουρνιά στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου. Στην ενημέρωση μας συμμετείχε, λόγω και δικής του δευτερογενούς αρμοδιότητας αλλά κ προσωπικού ενδιαφέροντος και ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Ν. Νύκτας.
Παρουσιάσαμε στους δύο Αντιπεριφερειάρχες τα παγκόσμιας σημασίας και φήμης γεωλογικά ευρήματα και χαρακτηριστικά της Χίου και τους ενημερώσαμε για την δυνατότητα και την ευκαιρία του νησιού μας να ενταχθεί στο Παγκόσμιο δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.
Σε γενικές γραμμές οι προτάσεις μας αφορούν στη σύσταση Φορέα Διαχείρισης και τη χρηματοδότηση των απαραίτητων μελετών για την προετοιμασία φακέλου υποψηφιότητας της Χίου για ένταξη στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO. Στόχος είναι η Χίος να μπει στον παγκόσμιο χάρτη γεωτουρισμού, να επαναπατριστούν τα απολιθωμάτα των μαστόδοντων και τα δείγματα της απολιθωμένης πανιδας των Κεραμείων και να αναδειχθεί ο γεωφυσικός και ο πολιτιστικός πλούτος όλου του νησιού, κάτω από την ομπρέλα και την εγκυρότητα του Γεωπάρκου της UNESCO, με εμφανή και άμεσα οφέλη για την τοπική κοινωνία.
Ακολούθησε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση, σε πρώτη φάση με τον αρμόδιο για το Περιβάλλον Αντιπεριφερειάρχη και καταλήξαμε σε κάποιους στρατηγικούς σχεδιασμούς, τις τελικές αποφάσεις επί των οποίων θα ανακοινώσει πιστεύουμε σύντομα ο κύριος Μπουρνιάς.
Το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος κ πολιτισμού Χίου και οι συνεργάτες του ευχαριστούμε τον κύριο Μπουρνιά για την πρόσκληση και το προσωπικό ενδιαφέρον που δείχνει για αυτό το τόσο σημαντικό για τη Χίο ζήτημα και δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε αρωγοί σε κάθε βήμα προς την κατάκτηση του στόχου να ενταχθεί η Χίος στο δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Στη Λιθουανία βρίσκεται από χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος πραγματοποιώντας για πρώτη φορά επίσημη επίσκεψη στη χώρα της Βαλτικής. Του Νικολάου Ζαΐμη  Σήμερα...

ΧΙΟΣ

Ο ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΟΥ ΧΙΟΥ, ανακοινώνει ότι, η χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, σε ορισμένες κατηγορίες ανέργων ναυτικών, για τις γιορτές ΠΑΣΧΑ 2023 θα γίνει από...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το πλάνο εξηλεκτρισμού της Ford περιλαμβάνει 7 νέα ηλεκτρικά επιβατικά και επαγγελματικά μοντέλα μέχρι το 2024. Η αρχή του συγκεκριμένου πλάνου έγινε σήμερα Τρίτη...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, το Γραφείο Καινοτομίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου διοργανώνει την ημερίδα με κεντρικό τίτλο «Κυκλική Οικονομία: Καινοτομία...