Ο Δήμος Χίου, η Επιτροπή Επετειακών Εκδηλώσεων «Χίος 2022», τα Μικρασιατικά Σωματεία του νησιού μας διοργανώνουν την εκδήλωση «Μικρασιάς Μνήμη Εμμένουσα. Πατρίδες Αλλοτινές. Ερυθραία, ένας ευλογημένος μικρόκοσμος στην καρδιά της Ιωνίας», που θα λάβει χώρα το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 7 μμ. στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο.
Ομιλητής της επετειακής εκδήλωσης θα είναι ο Φιλόλογος Θεόδωρος Κοντάρας, απόγονος Μικρασιατών και κάτοικος της Νέα Ερυθραίας Αττικής που έχει αφιερώσει όλη του τη ζωή στον Μικρασιατικό Ελληνισμό.
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Επετειακών Εκδηλώσεων, κ. Παύλος Καλογεράκης, το περιεχόμενο της διάλεξης θα γίνει με προβολή φωτογραφιών και βίντεο, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα νοσταλγικό ταξίδι στο χώρο και στον χρόνο, στα τελευταία απομεινάρια της ερυθραιώτικης Ρωμιοσύνης, από το άπαρτο κάστρο και τις αιγαιοπελαγίτικες γειτονιές του Τσεσμέ στους απέραντους σιβρισαριανούς οπωρώνες και στα γοητευτικά ερείπια της αρχαίας Τέω.
«Η Επετειακή χρονιά για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική περιπέτεια και την Καταστροφή, κλείνει με την αξιόλογη αυτή διάλεξη, θέλοντας να καταδείξει με υπερηφάνεια τον δυναμισμό του Μικρασιατικού Ελληνισμού και ιδιαίτερα της Ερυθραίας. Όπως έχουμε αναφέρει κατά τη διάρκεια αυτής της επετειακής χρονιάς, στις διάφορες εκδηλώσεις, η μνήμη του Ελληνισμού της Μικρασίας είναι δυνατή, αιώνια και εμμένουσα», είπε ο κ. Καλογεράκης, προσθέτοντας ότι οι Αλλοτινές Πατρίδες παραμένουν ολοζώντανες ως τρόπος ζωής και ως προγονική παρακαταθήκη.
Το περιεχόμενο της διάλεξης με φωτογραφίες και βίντεο
Τα αμμουδερά κατωπαναούσικα ακρογιάλια, το γραφικό λιμανάκι της Σκάλας και οι κλαζομενιακές σαρκοφάγοι, ο νωχελικός Γκιούλμπαξες, οι αρχαίες Ερυθρές και το νεότερο Λυθρί με την Αγία Ματρώνα του, το θλιβερό κουφάρι του Μελιού, τα χωριουδάκια-αϊτοφωλιές στα βουνά των Καράμπουρνων, οι μύλοι, τα λαμπρά αρχοντόσπιτα κι η Παναγιά τ’ Αλατσάτου, τα ρημαγμένα Βούρλα και το αγιαπαρασκευούσικο Ταλιάνι συνομιλούν μαζί μας σ’ ένα κλασικό μικρασιατικό λακιρντί από τα χρόνια του μυθικού Ερύθρου και των Αχαιών αποίκων ως τις απαίσιες μέρες εκείνου του φοβερού Σεπτέμβρη του ’22 και την Έξοδο του Ελληνισμού από τη Μικρά Ασία.
