Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αδύνατη για τη δεδομένη χρονική στιγμή η μείωση των ανταποδοτικών τελών 2023

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 7 Νοεμβρίου 2022 αναμένεται να συζητηθεί το θέμα των ανταποδοτικών τελών για το 2023.

Σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα τόσο ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Γιώργος Μπελέγρης, όσο και Προϊσταμένη της Οικονομικής Υπηρεσίας, κα. Σμάρω Παληού τόνισαν ότι δεν είναι εφικτή η μείωση των ανταποδοτικών τελών για το 2023, με τον συντελεστή τους από τα 1,55 ευρώ να πηγαίνει στα 1,65 ευρώ.

Ειδικότερα, ανέφεραν ότι δεν αποτελεί αύξηση, αλλά εξορθολογισμό και επιστροφή στον συντελεστή που ίσχυε το 2020: «Είναι λαϊκισμός από τις αντιπολιτεύσεις μας  να υποστηρίζουν για αύξηση. Ο συντελεστής παραμένει ακριβώς ο ίδιος», υπογραμμίζοντας ότι η σύγκριση που γίνεται μεταξύ της Χίου με άλλες πόλεις που έχουν μικρότερους συντελεστές είναι άδικη, καθώς πρόκειται για μεγάλα αστικά κέντρα με μεγαλύτερη δόμηση.

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό της Υπηρεσίας Καθαριότητας που αγγίζει τα 8.500.000€ ο κ. Μπελέγρης σημείωσε πως αφορά καύσιμα, μισθοδοσία, ανταλλακτικά κλπ., χαρακτηρίζοντας τους συγκεκριμένους συντελεστές για τα ανταποδοτικά ως ρεαλιστικούς: «Αυτά όλα που σας λέω τα μαρτυρούν και οι εισπράξεις των ανταποδοτικών τα προηγούμενα χρόνια», πρόσθεσε.

Παράλληλα, σημαντικές ήταν οι επισημάνσεις για τα ανταποδοτικά που αφορούν τις νέες αλλαγές στην κατηγορία των Τρίτεκνων, Πολύτεκνων και ΑΜΕΑ, με τον κ. Μπελέγρη να επισημαίνει ότι εξαιρούνται αν πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις: «Η μοναδική αλλαγή στα ανταποδοτικά τέλη είναι εκείνη που αφορά τους Τρίτεκνους, του Πολύτεκνους και τα ΑμεΑ, καθώς το εισοδηματικό όριο αυξήθηκε κατά 11.000 ευρώ απ’ ότι ήταν πέρσι, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για η σύζυγο και κατά 2.400 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος».

Επομένως, στην παρούσα φάση με την αλλαγή όπου έγινε στα ανταποδοτικά, ισχύει για ένα άτομο 11.000 ευρώ, για τη σύζυγο 3.000 ευρώ και για κάθε παιδί 2.400 ευρώ: «Διπλασιάστηκαν τα όρια. Αυτό σημαίνει ότι μία τρίτεκνοι, πολύτεκνοι οικογένεια ή μία οικογένεια ΑμεΑ πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα έως 21.400 ευρώ ώστε να δικαιούται την απαλλαγή των ανταποδοτικών τελών», τόνισε.

Με τη σειρά της η κα. Παληού κατέληξε ότι στην παρούσα χρονική στιγμή είναι αδύνατη η μείωση των ανταποδοτικών τελών για το έτος 2023 για το λόγο ότι και ο Δήμος Χίου διανύει μία δύσκολη και αβέβαιη χρονιά, με την Υπηρεσία Καθαριότητας να συνεχίζει να κρατά «σταθερά» από το 2020 τα έξοδά της παρά τις αυξήσεις στο ρεύμα και στα καύσιμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιωτικός οδηγός κατέγραψε αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων  του Iron Dome και έστειλε τις φωτογραφίες στο ψεύτικο  προφίλ μιας...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

Advertisement