Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Κάρμαντζης: «Δημιουργήσαμε έναν Δήμο ισχυρό – Χτίζουμε τη νέα Χίο, θα τα καταφέρουμε»

Απολογισμός 3ετούς θητείας Δημάρχου Χίου με έργα υλοποιήσιμα προς όφελος της κοινωνίας μας.

Ρεπορτάζ: Ραφαέλα Βατάκη 

Σε μία κατάμεστη αίθουσα, Δήμαρχος Χίου και Δημοτική Αρχή πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τετάρτης 2 Νοεμβρίου 2022 στο Πνευματικό Κέντρο «Ομήρειο» απολογισμό της 3ετούς θητείας τους 2019-2022, τονίζοντας τη σημαντικότητα των έργων και των δράσεων που ανέλαβαν με ορατά και τεκμηριωμένα αποτελέσματα.

«Σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα για τη Δημοτική Αρχή. Πέρασαν 3 χρόνια απ’ όταν κληθήκαμε να αναλάβουμε το πηδάλιο της Δημοτικής μας Αρχής. Ένα στοίχημα με πολλές προκλήσεις, συνεχή αγώνα που αλλάζουν τη Χίο και την οδηγούν στη σύγχρονη εποχή. Η Χίος βρίσκεται σε στιβαρά χέρια διακυβέρνησης. Δύναμή μας, η αγάπη του κόσμου για ουσιαστική αλλαγή», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Χίου, κ. Σταμάτης Κάρμαντζης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλα τα έργα που έθεσαν ως Δημοτική Αρχή και υποσχέθηκαν στους πολίτες της Χίου, προχωράνε σταδιακά όπως αναγράφονται και στο συμβόλαιο τιμής: «Μπορεί να μην φαίνονται κάποια έργα ως πρωταγωνιστές, αυτό δεν σημαίνει ότι τα έχουμε αφήσει. Είμαστε περήφανοι γιατί καταφέραμε μέχρι σήμερα να αγγίξουμε όλα όσα είχαμε πει. Με όραμα στραμμένο στο μέλλον χτίζουμε τη νέα Χίο και οι δημότες μας το βλέπουν καθημερινά σε όλους τους τομείς. Κρατάμε την τύχη 55.000 ανθρώπων γι’ αυτό με αίσθημα ευθύνης θα συνεχίσουμε έμπρακτα το έργο μας», υπογραμμίζοντας ότι η Δημοτική Αρχή ανέλαβε έργα που ήταν «νεκρά» και που πλέον προχωράνε

Με έναν σύντομο λόγο απαρίθμησε τα έργα και τις δράσεις της Δημοτικής Αρχής μέσα σε αυτά τα 3 χρόνια: «Οι δημότες θα δουν στην πράξη όλες αυτές τις λειτουργίες, τα έργα  και τα αποτελέσματά μας σε αυτά τα 3 χρόνια», τονίζοντας πως μία δημοτική αρχή κρίνεται στις πραγματικές δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει καθημερινά.

Όπως δήλωσε, ο Στρατηγικός Σχεδιασμός που έχουν θέσει προχωράει αποφασιστικά και με αμείωτο ρυθμό, από τα απαραίτητα έργα της καθημερινότητας μέχρι τα μεγάλα και καθοριστικά. Ωστόσο, σημαντική ήταν και η αναφορά που έκανε στα έργα υποδομών που ήρθαν και πάλι στο φως, που παρά τα εμπόδια που υπήρχαν, λόγω της πανδημίας του Covid-19, τελικά μπήκαν σε τροχιά υλοποίησης.

Έργα και δράσεις όπως η οδοποιία και οι αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων, τα αντιπλημμυρικά και κτιριακά έργα, το Αεροδρόμιο, η Ανακύκλωση, ο Κεντρικός Λιμένας Χίου, οι Λιμενικές Υποδομές, το «Ιωνικό» Κολυμβητήριο, το Master Plan, το Open Mall, το ΡΕΞ, η Ανάπλαση του Δημοτικού Κήπου, ο Ηλεκτροφωτισμός με εξοικονόμηση ενέργειας κατά 70%, το Ειδικό Σχολείο Χίου, η διαχείριση του μεταναστευτικού, η βελτίωση των σχολικών υποδομών, των παιδικών χαρών, η ενίσχυση Πολιτιστικών και Αθλητικών Σωματίων, η στήριξη τοπικών καλλιτεχνών και ευπαθών ομάδων, τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας. Έργα που έχουν μεταμορφώσει την εικόνα του νησιού μας, τα οποία βαδίζουν προς τον δρόμο της υλοποίησης, έπειτα από πολύ κόπο, αγώνα, διεκδικήσεις και σημαντικές προσπάθειες.

«Πυλώνας για εμάς είναι οι άνθρωποι της Χίου. Σε εσάς απευθυνόμαστε ανοιχτά και ξεκάθαρα. Μέσα από σοβαρή διοίκηση δημιουργήσαμε έναν δήμο ισχυρό. Τα μεγάλα έργα προχωράνε. Όνειρα δεκαετιών υλοποιούνται ή οδεύουν προς το τέλος της ολοκλήρωσής τους. Η πόλη και τα χωριά αλλάζουν. Θελουμε σχεδιασμό με προοπτική ανάπτυξης, προόδου  και αισιοδοξίας. Μιλάμε με πράξεις αποδεδειγμένα. Η Χίος πιο φωτεινή από ποτέ με ανοιχτές πόρτες για τους δημότες. Ένας Δήμος που είναι το σπίτι του πολίτη. Με όραμα στραμμένο στο μέλλον, βασική μου προτεραιότητα είναι η Χίος να γίνει μία σύγχρονη και βιώσιμη πόλη. Αξίζουμε μία Χιο διαφορετική που να κρατάει τα παιδιά της στον τόπο μας», συμπληρώνοντας ότι η δημοτική αρχή από την εκκίνηση της θητείας της είχε να αναμετρηθεί με τον μηδενισμό και την άρνηση, κάτι το οποίο τους πείσμωσε θετικά και δημιουργικά με τον κ. Κάρμαντζη να τονίζει ότι «Κλείνουμε τα αυτιά μας στους λαϊκιστές γιατί ο μεγάλος εχθρός της προόδου είναι η διχόνοια».

Στην ομιλία του, ο Δήμαρχος Χίου, μίλησε επίσης και για το κομμάτι της καθαριότητας, με τη συμβολή της αρμόδιας υπηρεσίας να είναι καθοριστική για την συνολική εικόνα του νησιού μας: «Το νησί μας πιο καθαρό απο πότε. Η Υπηρεσία Καθαριότητας αγωνίζεται καθημερινά. Εντάσσεται μέσα στους καθαρότερους δήμους της Ελλάδας. Η βιώσιμη αστική κινητικότητα και η επένδυση στην παιδεία είναι αδιαπραγμάτευτα», προσθέτοντας ότι η Χίος είναι ηγέτιδα δύναμη του Βορείου Αιγαίου στη διαχείρηση των απορριμμάτων μέσω της ανακύκλωσης.

Σημαντική ήταν παράλληλα και η αναφορά του Δημάρχου Χίου στο κομμάτι του μεταναστευτικού, με τον ίδιο να υπενθυμίζει ότι το νησί μας βρίσκεται μακριά από τα σκοτάδια της Σούδας, της ΒΙΑΛ και γενικότερα της κρίσης που επικρατούσε: «Ήρθε η ώρα να πούμε αλήθειες. Θυμάστε τι γινόταν στην κεντρική πλατεία. Βλέπουμε στα γειτονικά νησιά ότι με τη δημιουργία κλειστής ελεγχόμενης δομής έχει έλθει η κανονικότητα σε ένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, καθώς πρόκειται για ένα εθνικό ζήτημα. Έχουμε χρέος να κάνουμε ότι πρέπει για την ασφάλεια του τόπου και των ανθρώπων μας. Ο ρόλος μας είναι να συνεργαστούμε. Το να λες πουθενά και τίποτα είναι εύκολο. Το μεταναστευτικό δεν θα σταματήσει, είναι κάτι που θα το έχουμε μπροστά μας και τα επόμενα χρόνια. Το Θόλος το έφερε το όχι για το όχι των μειοψηφιών κι όχι ο Κάρμαντζης. Και τώρα προσπαθούμε να αποφευχθεί αυτό που εκείνοι έφεραν», εξηγώντας ότι χρέος του Δήμου Χίου είναι να βρουν μία λύση, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια του τόπου μας κι όχι η απώλεια της καρέκλας, ερωτώμενος εάν αυτή τη συνέχεια μπορούν να την διασφαλίσουν οι μειοψηφίες.

Κλείνοντας, θερμές ευχαριστίες απηύθυνε σε όλους τους συνεργάτες του, αφανείς και μη, καθώς και στον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη, ο οποίος, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αφουγκράζεται πάντα και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αιτήματα της κοινωνίας, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ταχεία διευθέτησή τους.

«Χτίζουμε τη νέα Χίο και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Από τη στιγμή της γέννησής του, λόγω της μυθικής οδικής συμπεριφοράς του που ανέτρεπε όλα όσα ξέραμε στο κλείσιμο του περασμένου αιώνα, το Ford...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο Γιόσεφ Καμπάν θα έχει συγκεκριμένη ευθύνη για την ανάπτυξη της παγκόσμιας σχεδιαστικής γλώσσας των μοντέλων της MG και έρχεται να ενταχθεί στην εταιρεία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Ford Puma με τη κορυφαία άνεση και πρακτικότητα, σε συνδυασμό με τους μεγάλους χώρους για πέντε επιβάτες και τις αποσκευές τους, έχει δικαίως...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με ένα αμιγώς ηλεκτρικό Avenger, ένα 48V υβριδικό Renegade και ένα Plug-in Hybrid Compass, η Jeep υποστήριξε την μοναδική διοργάνωση off-road τριάθλου που γίνεται...

Advertisement