Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μεγάλης κλίμακας ασκηση σεισμού 6,9 R: Ο «Ντάντανος» χτύπησε το νησί της Χίου

«Ντάντανος 2022». Μεγάλης κλίμακας άσκηση σεισμού 6,9 ρίχτερ, σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Χίου διεξήχθη το πρωί της Παρασκευής 14/10 στη νήσο Χίο με την συμμετοχή της Γ.Γ.Π.Π., του Ο.Α.Σ.Π., όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, του Εμπορικού  Συλλόγου και όλων των φορέων/υπηρεσιών Χίου, Οινουσσών και Ψαρών.

Απώτερος στόχος να συμμετέχουν όλοι σε ένα σεισμικό γεγονός, μέσα από τον τομέα του ο καθένας ξεχωριστά αλλά και συλλογικά, ανάλογα με τον σχεδιασμό που έχει προηγηθεί, τόσο πριν το σεισμικό συμβάν, στην ετοιμότητα και γνώση των ενεργειών που θα πρέπει να έχουν οργανώσει για τη μείωση των συνεπειών, όσο για τη συνέχιση του συνόλου των δραστηριοτήτων του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, των Σχολικών Μονάδων, και λοιπών τομέων μέχρι την εξομάλυνσή του.

Εκκενώσεις κτιρίων, εγκλωβισμοί, έναρξη πουρκαγιάς και στήσιμο καταυλισμού στο “Καλουτάς” εντός του σχεδίου της μεγάλης άσκησης σεισμού

Στα πλαίσια του σεναρίου, όπου στις 9:00 προβλεπόταν να «χτυπήσει» ο σεισμός τη Χίο, όλοι όσοι βρίσκονταν εκτός και εντός κτιρίων περιμετρικά του αστικού ιστού όφειλαν να συγκεντρωθούν στην Πλατεία «Βουνακίου» για τη δική τους ασφάλεια. Καθ’ όλη τη διάρκεια στην πλατεία ήταν παρόντες ο Στρατός, η Αστυνομία, η Πυροσβεστική, καθώς και ο Ερυθρός Σταυρός, όπου καθησύχαζαν τον κόσμο και τους παρείχαν τις πρώτες βοήθειες.

Η κάμερα του xiakoslaos.gr καλύψε και την άσκηση σεισμού που πραγματοποιήθηκε στο 3ο και 8ο Δημοτικό Σχολείο Χίου. Εκπαιδευτικοί και μαθητές είχαν συγκεντρωθεί στον προαύλιο χώρο, με τους δασκάλους να δίνουν συμβουλές στα παιδιά για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση πραγματικής σεισμικής δόνησης. Παράλληλα, στο σημείο κατέφθασε η Αστυνομία, η Πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ Χίου έπειτα από τηλεφώνημα του Διευθυντή του σχολείου για ένα επεισόδιο εγκλωβισμού ενός μαθητή μέσα στην τάξη.

«Δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για τα παιδιά κα τους εκπαιδευτικούς. Όλα τα σχολεία πραγματοποιούν ασκήσεις σεισμού τουλάχιστον 3-4 φορές καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Όμως, η συγκεκριμένη άσκηση έλαβε χώρα σε όλα τα σχολεία της Χίου. Η άσκηση έγινε υπό πραγματικές συνθήκες», ανέφερε η Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, κα Κατερίνα Στρατάκη, προσθέτοντας ότι έτσι να διαπιστωθούν τυχόν λάθη και να τα εξετάσουν ώστε την επόμενη φορά να μην ξανά συμβούν.

Με τη σειρά το Γιώργος, μαθητής 3ου Δημοτικού Σχολείου, το παιδί που παρίστανε ότι έχει εγκλωβιστεί μέσα στην τάξη τους δήλωσε πως ήταν μία πολύ ωραία εμπειρία, υπογραμμίζοντας ότι το πιο αξιοθαύμαστο για εκείνον ήταν ο τρόπος που έδρασε η Πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ Χίου, οι οποίοι  προσπαθούσαν να τον απεγκλωβίσουν: «Οι δάσκαλοι μας είχαν εξηγήσει από την προηγούμενη μέρα το σενάριο της άσκησης», συμπλήρωσε.

Επιπρόσθετα, υπήρχαν επί μέρους σενάρια που προέβλεπαν την έναρξη πυρκαγιάς, αλλά και το στήσιμο του καταυλισμού στο Εκθεσιακό «Γεώργιος Καλουτάς».  Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Χωρικού Σχεδιασμού και Απόδημου Ελληνισμού, κ. Παντελή Μπουρνιά, στόχος της παραπάνω άσκησης ήταν η αφύπνιση, γνώση, ετοιμότητα, δοκιμή  εξέταση και αξιολόγηση των Σχεδίων/Μνημονίων Ενεργειών, του ανθρώπινου δυναμικού, των μηχανικών μέσων και του εξοπλισμού, καθώς και της συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων/υπηρεσιών.

Όπως σημείωσε, έπειτα την άσκηση σεισμού όλες οι εμπλεκόμενες ομάδες συγκεντρώθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου, προκειμένου να εξετάσουν τον τρόπο επικοινωνίας μεταξύ τους σε τέτοιες καταστάσεις: «Η άσκηση βασίζεται πάνω στην πρόληψη αναπάντεχου σεισμού. Είναι πολύ ωφέλιμο για όλους τους πολίτες. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο», καταλήγοντας πώς πρόκειται για μία πολύ σημαντική άσκηση μιας που ο τόπος μας έχει δεχθεί κατά καιρούς σεισμικά «χτυπήματα».

 

ΒΙΝΤΕΟ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Σημείο των καιρών είναι ότι η δεύτερη αυτή γενιά του Kona σχεδιάστηκε εν λευκώ με βάση την ηλεκτρική του έκδοση: αυτή η προτεραιότητα ήταν...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ο Αναστάς Κύριος που είναι ο Άρχων και εξουσιαστής ειρήνης, όπως λέμε στα ιερά μας βιβλία, να φωτίσει τους ισχυρούς της γης να καταλήξουν...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Αυτό σημαίνει ότι οι επισκέπτες του φεστιβάλ θα μπορούν και πάλι να απολαύσουν μια αποκλειστική υπηρεσία μεταφοράς με πολυτελή οχήματα από την τρέχουσα γκάμα...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η μοτοσικλέτα του συγκεκριμένου αναβάτη τράβηξε την προσοχή των αστυνομικών που διενεργούσαν ελέγχους στην περιοχή της Βουλιαγμένη, διότι δεν έφερε πινακίδα κυκλοφορίας. Ο αναβάτης...

Advertisement