Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Κηδαλίων 2022»: Με θετικά αποτελέσματα και ελάχιστες αδυναμίες η μεγάλη άσκηση εκκένωσης πληθυσμού της Βολισσού

Σε γενικές γραμμές θετικά ήταν τα αποτελέσματα της οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών λόγω δασικής πυρκαγιάς στην κοινότητα της Βολισσού με την κωδική ονομασία «ΚΗΔΑΛΙΩΝ 2022», που πραγματοποιήθηκε τα πρωί της Τρίτης (11/10) στα πλαίσια του σχεδιασμού και της οργάνωσης της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, σε θέματα φυσικών, τεχνολογικών και λοιπών καταστροφών.

Έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Βολισσού με όλους τους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι βρίσκονταν σε εγρήγορση, λόγω της φωτιάς που είχε ξεκινήσει στην περιοχή της Πιραμάς, αποφασίστηκε ότι οι κάτοικοι της περιοχής είχαν 3 ώρες στη διάθεσή τους μέχρι να απομακρυνθούν, καθώς υπήρχε κίνδυνος η φωτιά να φτάσει μέχρι την Βολισσό.

Όπως δήλωσε ο κ. Παναγιώτης Μανδάλας, η παραπάνω άσκηση στο πεδίο στοχεύει στην αφύπνιση, γνώση, ετοιμότητα, δοκιμή και εξέταση των εμπλεκόμενων φορέων/υπηρεσιών, υπογραμμίζοντας ότι με αυτόν τον τόπο θα ελέγξουν τον μηχανισμό της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, σε περιπτώσεις εκτάκτων περιστατικών πυρκαγιάς.

«Μέσα από την άσκηση μετρήσαμε και αξιολογήσαμε τον χρόνο που θα απαιτηθεί για την αποτελεσματική υλοποίηση του μέτρου της οργανωμένης απομάκρυνσης, σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης», υπογραμμίζοντας ότι στο σύνολό της η άσκηση άφησε θετικές εντυπώσεις, ενώ συμπλήρωσε πως ότι αδυναμίες και δυσκολίες προέκυψαν κατά την οργάνωση και υλοποίηση της δράσης θα συζητηθούν προκειμένου να αντιμετωπιστούν με κατάλληλα μετρά.

Με τη σειρά του ο Διοικητής της Π.Υ. Χίου, κ. Ιωάννης Στεργιούλας, πρόσθεσε πως όλα εξελίχθηκαν βάση του σεναρίου, χαρακτηρίζοντας ως επιτυχημένη την προσπάθεια εκκένωσης του χωριού με τους κατοίκους της Βολισσού να ανταποκρίνονται άψογα: «Υπήρχε άψογη συνεργασία με όλους τους συναρμοδίους φορείς», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Ένωσης Αξιωματικών ΕΛΑΣ Βορείου Αιγαίου, κ. Γιάννη Αραμπατζή, υλοποιήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες με μεγάλη επιτυχία: «Οι κάτοικοι που συμμετείχαν στην άσκηση μεταφέρθηκαν με λεωφορεία του πυροσβεστικού σώματος στα Λημνιά. Ζήσαμε την άσκηση σαν πραγματικό περιστατικό. Αυξήσαμε ένταση, παλμούς. Υπήρξε άγχος να γίνουν όλα σωστά. Εκτός του αποτελέσματος μπορούμε να πούμε ότι είμαστε σε ετοιμότητα όλοι οι φορείς του νησιού», τόνισε.

Τη δική του άποψη εξέφρασε και ο Υποδιοικητής της Π.Υ. Χίου, κ. Σταύρος Καπελαρίδης, επισημαίνοντας ότι είναι η 1η άσκηση που πραγματοποιείται σε τέτοιο επίπεδο στη Χίο, ενώ είναι η 3η σε πανελλαδική εμβέλεια: «Οι ασκήσεις γίνονται έτσι ώστε στο τέλος να γίνει μία αποτίμηση και αν υπάρχουν τυχόν λάθη, να τα αξιολογήσουμε και να προβούμε σε άμεσες λύσεις», είπε.

Κλείνοντας, ο Διευθυντής του Σχολείου της Βολισσού, κ. Σωτήρης Παραδείσης, αναφέρθηκε στις αδυναμίες που εντόπισε κατά τη διάρκεια της άσκησης, αλλά και στην ετοιμότητα του σχολείου: «Είναι η πρώτη φορά που γίνεται άσκηση απομάκρυνσης του πληθυσμού. Είχαμε προετοιμάσει τα παιδιά, όμως παρατηρήσαμε μία καθυστέρηση στα λεωφορεία. Το θέμα είναι τι γίνεται σε πραγματικές συνθήκες, ειδικά το καλοκαίρι που ο κόσμος είναι περισσότερος», καταλήγοντας ότι σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μία χρήσιμη άσκηση.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι στην άσκησε συμμετείχαν η Ιερά Μητρόπολις Χίου, η Στρατιωτική Διοίκηση Χίου, η Περιφερειακή Ενότητα και ο Δήμος Χίου, η Κοινότητα Βολισσού, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, Διεύθυνση Αστυνομίας, το Κεντρικό Λιμεναρχείο, η Διεύθυνση Δασών Χίου, το Κέντρο Υγείας Χίου – Παράρτημα ΕΚΑΒ Χίου, η ΔΕΥΑΝΧ, η ΔΕΔΔΗΕ, το Σχολικό Κέντρο Βολισσού, το Λιμενικό Ταμείο, καθώς επίσης σημαντική ήταν και η συμμετοχή των εθελοντικών ομάδων Πολιτικής Προστασίας.

 

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μιλώντας για την Ανάσταση στον Βροντάδο της Χίου και το άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί της έθιμο του ρουκετοπόλεμου, σύντομα αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν πρόκειται απλώς...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι αρχές αυτές έχουν να κάνουν με τη λειτουργικότητα, τη γοητεία, τη χρηστικότητα και την περιβαλλοντική υπευθυνότητα του νέου SUV της Volvo. Η επιτροπή...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δήμος Χίου και Σύλλογος Ενοικιαζόμενων Δωματίων ενώνουν δυνάμεις και διοργανώνουν ένα διήμερο τουρνουά φιλικών γυναικείων αγώνων βόλεϊ μεταξύ της Karsiyaka, της Altay, του Νηρέα...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η DFSK ιδρύθηκε το 2003, ως μια κοινοπραξία της της Dongfeng Motor Corporation και του Sokon Group (σήμερα γνωστό ως Seres Group). Η εταιρεία...

Advertisement