Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Καμία μείωση, αλλά ούτε αύξηση στα ανταποδοτικά τέλη για το 2023

Σύμφωνα με απόφαση της Δημοτικής Αρχής δεν θα υπάρξει νέα μείωση στα ανταποδοτικά τέλη για το έτος του 2023, με τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, κ. Παναγιώτη Αναγνώστου, να αναφέρει ότι θα παραμείνουν ως έχουν, λόγω των ανατιμήσεων στα καύσιμα, στον ηλεκτροφωτισμό, αλλά και στις σημαντικές αυξήσεις που σημειώνονται στους μισθούς των υπαλλήλων της Υπηρεσίας.

Όπως δήλωσε, ο προϋπολογισμός της Υπηρεσίας Καθαριότητας ανέρχεται στο ποσό των 8.380.000 ευρώ με τα μεγαλύτερα ποσό να είναι εκείνα της μισθοδοσίας των εργαζομένων (3,2 εκ. ευρώ), της ΔΙΑΝΟΧ (1,1 εκ. ευρώ), του ηλεκτροφωτισμού (730.000 ευρώ) και των καυσίμων: “Είναι ένας μεγάλος προϋπολογισμός, περίπου στα ίδια επίπεδα όπως κάθε χρόνο. Δεν υπάρχει καμία μείωση, αλλά και καμία αύξηση στα ανταποδοτικά τέλη. Εάν δείτε το κόστος των καύσιμων και του ηλεκτροφωτισμού για τον Δήμο μας το τελικό κόστους είναι τεράστιο. Έχουμε δηλαδή πόσα να πληρώσουμε που κανονικά έπρεπε να βάλουμε αύξηση για να καλυφθούν, όμως όλα αυτά θα τα καλύψουμε μέσα από την καλή διαχείριση που κάνουμε μέσω του προϋπολογισμού”, τόνισε ο κ. Αναγνώστου.

Αναλυτικά η εισήγηση για τα Ανταποδοτικά τέλη έτους 2023

Με την αριθμ.721/2020 (ΑΔΑ 6ΞΞΜΩΗΝ-ΛΣΗ) αποφασίστηκε η αναπροσαρμογή των Ανταποδοτικών τελών για το έτος 2021 ως εξής:

Τέλη καθαριότητας και φωτισμού για κατοικία:

    1. συντελεστής 1,65 ευρώ ανά τ.μ ετησίως, για όλο το Δήμο Χίου εκτός από την ΔΕ Αμανής και τις Κοινότητες Αμάδων, Βικίου, Καμπιών, Σπαρτούντας και Πιτυούς

    2. συντελεστής 1,00 ευρώ ανά τ.μ. ετησίως για τη Δ.Ε. Αμανής και τις Κοινότητες Αμάδων, Βικίου, Καμπιών, Σπαρτούντας και Πιτυούς.

Τέλη καθαριότητας για επαγγελματική χρήση:

  1. συντελεστής 2,50 ευρώ ανά τ.μ. ετησίως για τη Δ.Ε. Χίου.

  2. συντελεστής 2,00 ευρώ ανά τ.μ. ετησίως για τις Δ.Ε. Αγ.Μηνά και τις Κοινότητες Βροντάδου, Καρδαμύλων, Λαγκάδας, Αυγωνύμων, Αναβάτου, Καρυών, Πυργίου, Λιθίου και Καταρράκτη.

  3. συντελεστής 1,70 ευρώ ανά τ.μ. ετησίως για τις Δ.Ε. Αμανής, Καμποχώρων, Μαστιχοχωρίων, Ιωνίας, (εκτός από την Κοινότητα Καταρράκτη) και τις Κοινότητες Συκιάδας, Σιδηρούντας, Αμάδων, Βικίου Καμπιών, Σπαρτούντας και Πιτυούς.

  4. Δημοτικό τέλος για τους μη στεγασμένους επαγγελματικούς χώρους συντελεστής 1,00 ευρώ ανά τ.μ. ετησίως, καθώς και για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις.

  5. Συντελεστής φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων μη στεγασμένου χώρου κατά τετραγωνικό μέτρο φωτιζόμενης επιφάνειας, στο μισό του συντελεστή που ορίζεται για τους στεγασμένους χώρους . ΔΦ = 0,035 (άρθρο 10 παρ1 του Ν.1080/80).

  6. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, (από τους οποίους εξαιρούνται τα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος) που διαθέτουν επαγγελματική στέγη, (έδρα), η οποία δεν αποτελεί κατοικία τους, εμβαδού έως 60τ.μ., που βρίσκονται στην πρώτη πενταετία από την έναρξη επαγγέλματος και δραστηριοποιούνται στις Δ.Ε. Χίου, Αγ. Μηνά και στην Κοινότητα Βροντάδου, ο συντελεστής ορίζεται ίσος προς τον συντελεστή κατοικίας. Στην κατηγορία αυτήν ανήκουν τα ως άνω φυσικά πρόσωπα ή τα νομικά πρόσωπα των οποίων η έδρα πληροί τα ως άνω κριτήρια και όλοι οι εταίροι τους βρίσκονται στην πρώτη πενταετία από την έναρξη επαγγέλματος.

  7. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, (από τους οποίους εξαιρούνται τα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος) που διαθέτουν επαγγελματική στέγη, (έδρα), η οποία δεν αποτελεί κατοικία τους, εμβαδού έως 60τ.μ., που βρίσκονται στην πρώτη πενταετία από την έναρξη επαγγέλματος και δραστηριοποιούνται στις λοιπές περιοχές του Δ. Χίου, ο συντελεστής ορίζεται στο 50% προς τον συντελεστή που υφίσταται για τις κατοικίες. Στην κατηγορία αυτήν ανήκουν τα ως άνω φυσικά πρόσωπα ή τα νομικά πρόσωπα των οποίων η έδρα πληροί τα ως άνω κριτήρια και όλοι οι εταίροι τους βρίσκονται στην πρώτη πενταετία από την έναρξη επαγγέλματος.

Τέλη καθαριότητας για κοινωφελείς, μη κερδοσκοπικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς:

  1. Συντελεστής 1,00 ευρώ ανά τ.μ. ετησίως για τα κτίρια του Γενικού Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου.

  2. Πλήρης απαλλαγή από δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Εθελοντική Μη Κυβερνητική Οργάνωση.

  3. Πλήρης απαλλαγή των Τελών καθαριότητας και φωτισμού για τις ευπαθείς ομάδες: ΑΜΕΑ, Πολύτεκνοι, Τρίτεκνοι, Άποροι, σύμφωνα με το άρθρο 202 του Ν. 3463/2006.

Η απαλλαγή από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού για τις τρίτεκνες οικογένειες γίνεται με την προϋπόθεση ότι πληρούν τα κριτήρια που ισχύουν για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

  1. Ένταξη των πολιτιστικών, πνευματικών αθλητικών κέντρων στην χαμηλή κατηγορία χρέωσης, (1,00 ευρώ/τ.μ.) εφόσον το ακίνητο είναι στην ιδιοκτησία τους και χρησιμοποιείται από τα ίδια τα κέντρα.

  2. Υπαγωγή των ακινήτων που χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς ή μη κερδοσκοπικούς σκοπούς στον συντελεστή του 1 ευρώ/τ.μ. ετησίως.

Τα Σωματεία θα πρέπει να καταθέσουν την αίτησή τους.

Επίσης,

  1. Φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων : 0,07 ευρώ/τμ για ολόκληρο το Δήμο Χίου.

  2. Τέλος ακίνητης περιουσίας: Ο συντελεστής ΤΑΠ έχει οριστεί σε 0,25 τοις χιλίοις σύμφωνα με την Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου 759/2017 (ΑΔΑ: Ω32ΙΩΗΝ-7Υ3). Η ΔΕΔΔΗΕ να ενσωματώσει στις χρεώσεις Τ.Α.Π. τις αντικειμενικές αξίες όπως αυτές αποτυπώνονται στο Φ.Ε.Κ. 2192/12-06-2018.

  3. Στις εργοταξιακές παροχές η χρέωση της καλυπτόμενης επιφάνειας, να γίνεται βάσει της άδειας που προσκομίζουν οι ενδιαφερόμενοι για τον πραγματικό χρόνο λειτουργίας του εργοταξίου, με συντελεστή ανάλογο της άδειας (οικιακό ή επαγγελματικό) και ανά τμ ανάλογα με την κατηγορία /ζώνη που ανήκει το ακίνητο σύμφωνα με το ΑΠ:30562/17-9-2001 έγγραφο Δ/νσης οικονομικών ΟΤΑ του ΥΠ.ΕΣ. και σύμφωνα με την παράγραφο Α.8.4. της εισήγησης της Υπηρεσίας.

Η πλήρης απαλλαγή θα εφαρμόζεται με την υποβολή αίτησης των ενδιαφερομένων στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Χίου, όπου θα προσκομίζουν αποκλειστικά και μόνο:

ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ-Πλήρης απαλλαγή/ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

  • Αίτηση

  • Πρόσφατη απόδειξη της Δ.Ε.Η. της κατοικίας στην οποία διαμένουν.

  • Ε9 ή συμβόλαιο μίσθωσης στις περιπτώσεις που ο ενδιαφερόμενος πολύτεκνος είναι μισθωτής στο οποίο αναγράφονται τα τ.μ.

  • Πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, η οποία απονέμει την πολυτεκνική ιδιότητα, στο σώμα του οποίου θα επισημαίνεται η τελευταία θεώρηση, η οποία γίνεται ανά τριετία ατελώς.

  • Βεβαίωση κατοικίας.

  • Δικαστική απόφαση από την οποία θα αποδεικνύεται ο γονέας που έχει την επιμέλεια των τέκνων σε περίπτωση διαζευγμένων γονέων.

ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ-Πλήρης απαλλαγή/ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

  • Αίτηση, (δίνεται από την υπηρεσία) του κατοίκου-δικαιούχου όπου θα αναφέρονται όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα πρέπει να έχει συνημμένα.

  • Υπεύθυνη δήλωση, (δίνεται από την υπηρεσία), του αιτούντος ότι όποια αλλαγή προκύψει θα πρέπει να γνωστοποιηθεί άμεσα στο Δήμο, (π.χ. απώλεια ιδιότητας, μετακόμιση, αλλαγή χρήσης ακινήτου κ.λ.π.) Εάν αυτό δεν γίνει ο Δήμος θα καταλογίσει τα δημοτικά τέλη με τα αναλογούντα πρόστιμα στον κατά περίπτωση ωφελούμενο, για όλο το χρονικό διάστημα που δεν δηλώθηκε.

  • Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας.

  • πρόσφατο λογαριασμό κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ ή εναλλακτικού παρόχου) του αιτούντος.

  • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης πρωτότυπο.

  • Εκκαθαριστικό σημείωμα Ε1 του τελευταίου έτους, συνοδευόμενο από το έντυπο εφορίας Ε9, (σε περίπτωση που δεν υποβάλλεται φορολογική δήλωση, βεβαίωση περί μη υποβολής σφραγισμένη από την αρμόδια ΔΟΥ.

  • Συμβόλαιο ιδιοκτησίας του ακινήτου και σε περίπτωση μίσθωσης και το συμφωνητικό μίσθωσης, (όπου θα φαίνεται το εμβαδόν της κατοικίας). Σε περίπτωση μίσθωσης υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη, ότι σε περίπτωση λύσης της μίσθωσης δεσμεύεται να προσέλθει στην υπηρεσία για να δηλώσει αυτήν, προκειμένου να γίνει επαναφορά στην αρχική χρέωση του ακινήτου. Εάν αυτό δεν γνωστοποιηθεί στο Δήμο θα καταλογιστεί η οφειλή με τα ανάλογα πρόστιμα στον ιδιοκτήτη για το χρονικό διάστημα που κάνει χρήση του ακινήτου.

Η απαλλαγή από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού για τις τρίτεκνες οικογένειες γίνεται με την προϋπόθεση ότι πληρούν τα κριτήρια που ισχύουν για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου

Κριτήρια που ισχύουν για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου:

Όπως αυτά ορίζονται στην 334/2020 ΑΔΣ (η οποία επισυνάπτεται με την παρούσα εισήγηση) η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:

Ετήσιο καθαρό εισόδημα έως 5.500 ευρώ για ένα άτομο, το ποσό αυτό θα προσαυξάνεται κατά 1.500,00 ευρώ για τον/την σύζυγο και κατά 1.200,00 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο ή προστατευόμενο μέλος. Οι τόκοι καταθέσεων, (και το ποσό των τόκων και το ποσό των καταθέσεων που τους δημιούργησε), θα συνυπολογίζονται και θα προσαυξάνουν το ετήσιο δηλούμενο εισόδημα. Δεν θα λαμβάνονται υπόψη τα τεκμαρτά εισοδήματα, (ιδιοκατοίκηση, αυτοκίνητα, σκάφη κ.λ.π.), για την αναγνώριση κάποιου ως δικαιούχου.

Οι αιτούντες δύνανται να ενταχθούν στους δικαιούχους, ύστερα από αιτιολογημένη έκθεση της κοινωνικής λειτουργού.

Δικαιούχοι δεν δύνανται να είναι οι κάτοχοι δύο (2) και πλέον ακινήτων, (κύριας κατοικίας χωρίς όριο στα τ.μ. και ακόμη ενός), εκτός και εάν συντρέχουν σοβαροί κοινωνικοί λόγοι, που θα τεκμηριώνονται με την έκθεση κοινωνικής λειτουργού. Οικοπεδικές εκτάσεις και αγροτεμάχια, που στο σύνολό τους υπερβαίνουν σε έκταση τα 20 στρέμματα, (20.000 τ.μ.), αποτελούν αιτία μη ένταξης στο πρόγραμμα.

Δικαιούχοι δεν δύνανται να είναι οι κάτοχοι πλέον του ενός (1) αυτοκινήτου σε κυκλοφορία.

Τα ενήλικα μέλη ηλικίας 18+ που διαβιούν με την πατρική τους οικογένεια, στην ίδια οικία με τους γονείς τους και είναι άνεργα, θα υπολογίζονται ως προστατευόμενα μέλη. Θα λογίζεται όμως ξεχωριστή οικογένεια συγκατοικούντος τέκνου, εφόσον αυτό είναι έγγαμο, ή γονέας μονογονεϊκής οικογένειας, (διαζευγμένοι – ες με ανήλικα τέκνα).

Δικαιολογητικά για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες:

1. Έναρξη επαγγέλματος.

2. Μισθωτήριο ή Ε9 και συμβόλαιο.

3. Πρόσφατος λογαριασμός ΔΕΗ.

4. Υπεύθυνη δήλωση ότι η έδρα δεν αποτελεί κατοικία και ότι ο δικαιούχος στο τέλος της πρώτης πενταετίας θα προσέλθει να δηλώσει αυτό στην αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου.

5. Δύναται να ζητηθούν και άλλα δικαιολογητικά κατά την κρίση της αρμόδιας Υπηρεσίας του Δήμου.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

  • Αίτηση

  • Πιστοποιητικό οικονομικής αδυναμίας από τη Δ/νση Πρόνοιας του Δήμου Χίου.

  • Ε9 ή μισθωτήριο συμβόλαιο του ακινήτου θεωρημένο από την Εφορία, σε περίπτωση μίσθωσης του ακινήτου στο οποίο θα αναγράφονται τα τ.μ.

  • Πρόσφατη απόδειξη της ΔΕΗ της κατοικίας στην οποία διαμένουν.

  • Βεβαίωση κατοικίας.

ΤΑ ΑΜΕΑ-Πλήρης απαλλαγή/ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

  • Αίτηση ενδιαφερομένου ή εξουσιοδοτούμενου (με εξουσιοδότηση).

  • Εκκαθαριστικό σημείωμα του φόρου εισοδήματος.

  • Γνωμάτευση αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής, όπου θα αναφέρεται το ποσοστό αναπηρίας και η χρονική διάρκεια επανελέγχου του.

  • Πρόσφατη απόδειξη της ΔΕΗ της κατοικίας όπου διαμένουν με την οικογένεια τους, (έγγαμοι) ή με τους γονείς τους, (άγαμοι).

  • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης σε περίπτωση τέκνου ή/και δικαστική απόφαση από την οποία θα αποδεικνύεται ότι ο γονέας έχει την επιμέλεια των τέκνων, σε περίπτωση διαζευγμένων γονέων.

  • Ε9 ή συμβόλαιο μίσθωσης στο όνομα του ενδιαφερόμενου ή των συγγενών με τους οποίους διαμένει, (γονείς, τέκνα, σύζυγος κ.λ.π.).

  • Βεβαίωση κατοικίας.

Επισημαίνεται ότι οι μειώσεις για τα ΑΜΕΑ αφορούν όσους έχουν εισόδημα μέχρι το διπλάσιο εκείνου που απαιτείται για την έκδοση πιστοποιητικού απορίας, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση, (έγγαμος, άγαμος κ.λ.π.).

Σημειώνεται ότι η μη αναπροσαρμογή των τελών τεκμηριώνεται από την ως άνω εισήγηση της Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών που περιλαμβάνεται στο εισηγητικό μέρος.

Με την 203/2021 Α.Δ.Σ κλήθηκαν η Δημοτική Αρχή και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Χίου, να προβούν σε κάθε απαραίτητη ενέργεια προκειμένου να συμψηφίσουν με μελλοντικές οφειλές την υπερβάλλουσα αχρεωστήτως καταβληθείσα διαφορά όπως αυτή προέκυψε από την μη έγκαιρη εφαρμογή των νέων συντελεστών του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού από την αρχή του έτους 2022.

Με το 76592/21-9-2021 έγγραφο του ιδιαιτέρου γραφείου Δημάρχου η Υπηρεσία κλήθηκε να αναπροσαρμόσει τα τέλη προκειμένου η μείωση που δεν εφαρμόστηκε έγκαιρα το 2021 να επιστραφεί στους οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι πρωτοπόροι στους τομείς της οδηγικής απόλαυσης χωρίς εκπομπές ρύπων και της προοδευτικής αισθητικής στην πολυτελή μεσαία κατηγορία αποκτούν τώρα ακόμα ευρύτερη απήχηση. Πρεμιέρα...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο δεύτερος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross, στα Τρίκαλα, με 195 συμμετοχές και πλήθος κόσμου – παρότι η βροχή που προηγήθηκε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Ford Pro αποκάλυψε μια νέα επιλογή για το E-Transit με μπαταρία Extended Range, ενισχύοντας τις δυνατότητες του δημοφιλέστερου μεγάλου ηλεκτρικού van της Ευρώπης,...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον Κωνσταντίνο Π. Καβάφη (Αλεξάνδρεια, 1863-1933) θα είναι αφιερωμένη η 14η ποιητική συνάντηση La Forza della Poesia που θα πραγματοποιηθεί 4-12 Μαΐου 2024, στην...

Advertisement