Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Με μηνύματα τιμής και ειρήνης ο δρόμος μνήμης των Σφαγών της Χίου 1822-2022

Με αφορμή τα 200 χρόνια από τη Σφαγή της Χίου και ως φόρο τιμής προς τους προγόνους μας, ο Σύλλογος Αθλητών Υγείας Χίου, σε συνεργασία με τους Ποδηλάτες Χίου, Έλληνες Ολυμπιονίκες και Πρωταθλητές, θα μεταφέρουν με δάδες και θα ανάψουν βωμούς σε όλα τα χωριά της Χίου.

Το δρώμενο αυτό θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο από 23 έως και 25 Σεπτεμβρίου 2022, κατά το οποίο θα διατρέξουν περίπου 400 χλμ για να μεταφέρουν σε όλα τα χωριά της Χίου το μήνυμα της θυσίας των προγόνων μας.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Χίου, κ. Σταμάτη Κάρμαντζη, πρόκειται για μία εξαιρετική εκδήλωση μέσα από ένα δρόμο θυσίας εις μνήμην των 200 χρόνων από τις Σφαγές των ανθρώπων της Χίου: «Είναι μία εκδήλωση πόνου, θυσίας και μνήμες για όλους εκείνους που αδίκως σφαγιάστηκαν», σημείωσε.

Τη σημαδιακή αυτή δράση στηρίζει και ο πρόεδρος των Επετειακών Επιτροπών Δήμου Χίου, κ. Παύλος Καλογεράκης, με τον ίδιο να αναφέρει ότι στην εκδήλωση θα συμμετέχουν σημαντικές προσωπικότητες, πρωταθλητές, συμβολίζοντας τη σημασία του δρόμου μνήμης: «Η λαμπαδηδρομία θα είναι ένα μήνυμα μνήμης και ειρήνης ταυτόχρονα», πρόσθεσε.

Με τη σειρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, κ. Νίκος Νύκτας, υπογράμμισε ότι μέσα από μία τόσο σπουδαία δράση προβάλλεται το νησί, αλλά και η ιστορία της Χίου με έναν μοναδικό τρόπο: «Τιμάμε τους ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους για εμάς. Η θυσία τους δεν πρόκειται να ξεχαστεί», δήλωσε.

Ο πρόεδρος του Chiosrunning, κ. Χριστόφορος Μερούσης, αισθάνθηκε την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους τους συνεργάτες του, αποκαλώντας τους ως αφανείς ήρωες, καθώς επίσης και τους πρωταθλητές που θα συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη δράση: «Καλούμε το νησί να αγκαλιάσει αυτή τη δράση. Δεν είναι αγώνας δρόμου, είναι κάτι επετειακό».

Κλείνοντας, τον λόγο πήρε ο Σμήναρχος κ. Παντελής Βατάκης, συμπλήρωσε πως όλο αυτό το δρώμενο αποτελεί μνημόσυνο για τους προγόνους μας που χάθηκαν τόσο άδοξα: «Είναι ένα μνημόσυνο και μέσα από αυτή τη δράση θέλουμε να αφυπνίσουμε τη συλλογική, παγχιακή συνείδηση. Ελάτε να τιμήσουμε τους πρόγονους μας, τρέξτε μαζί μας», κατέληξε.

Στην λαμπαδηδρομία θα συμμετέχουν οι:

  • Γιάννης Κούρος, Παγκόσμιος Πρωταθλητής Υπερμαραθωνίου Δρόμου,
  • Θεόδωρος Ζαγοράκης, πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής, Πρωταθλητής Ευρώπης,
  • Γιώργος Καραγκούνης, πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής, Πρωταθλητής Ευρώπης,
  • Δημήτρης Θεοδωρακάκος, Πρωταθλητής Ορεινού & Μαραθωνίου Δρόμου,
  • Νίκος Πολιάς, Πολυνίκης Πρωταθλητής Μαραθωνίου Δρόμου,
  • Χριστόφορος Μερούσης, Πολυνίκης Πρωταθλητής Μαραθωνίου Δρόμου,
  • Ιωάννης Φουντούλης, Ολυμπιονίκης και Παγκόσμιος πρωταθλητής Υδατοσφαίρισης,
  • Μαρία Τσουρή, Ολυμπιονίκης και Παγκόσμια πρωταθλήτρια Υδατοσφαίρισης,
  • ΚέλλυΛουφάκη, Παραολυμπιονίκης και Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Ξιφασκίας
  • Παντελής Καλόγερος, Παραολυμπιονίκης, Παγκόσμιος Πρωταθλητής Δισκοβολίας
  • Σοφία Ρήγα, Πρωταθλήτρια Μαραθωνίου Δρόμου

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Καθώς ολοκληρώνεται η διαδικασία εξέλιξης πριν την έναρξη της μαζικής παραγωγής, η νέα BMW X3 υποβάλλεται στην τελική ρύθμιση όλων των συστημάτων ελέγχου πλαισίου...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για ένα μοντέλο συνώνυμο της διασκέδασης, της ελευθερίας και των επιδόσεων. Και σήμερα οι οπαδοί του σε όλο τον κόσμο έχουν κάθε λόγο...

ΧΙΟΣ

Ο Πρόεδρος και  τα  μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου  Χαλκειούς  σε εκδήλωση ευγνωμοσύνης των κατοίκων του Χωριού εκφράζουν τις ευχαριστίες τους προς την Αστυνομική Δνση...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το νέο CX-80 είναι το πιο ευρύχωρο SUV αυτοκίνητο στην Ευρωπαϊκή γκάμα της Mazda και θα γίνει η νέα ναυαρχίδα της εταιρείας. Σε αυτήν...

Advertisement