Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αλλάζει αισθητικά η όψη του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού ολόκληρης της Χίου – Τέλος του 2022 η ολοκλήρωσή του

Αλλάζει η όψη του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού του νησιού μας, ενισχυμένος με νέο και πιο σύγχρονο εξοπλισμό από ποτέ. Ένα έργο που θα είναι ορατό το βράδυ, τόσο στα παράλια της Τουρκίας για εθνικούς λόγους, όσο και από το δορυφόρο.  

Ρεπορτάζ: Ραφαέλα Βατάκη

Για την ολοκλήρωση των διαδικασιών της σύμβασης του έργου της αναβάθμισης του ηλεκτροφωτισμού στο νησί της Χίου με την ανάδοχο εταιρεία «Global Led», μίλησε στα τοπικά μέσα ο Δήμαρχος Χίου, κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, παρουσία των Αντιδημάρχων Ηλεκτροφωτισμού, Τεχνικών Υπηρεσιών, καθώς και Υπηρεσιακών του Δήμου Χίου.

Πρόκειται για μία μελέτη που αφορά την αντικατάσταση όλου του δημοτικού φωτισμού με νέους LED λαμπτήρες.  Ένα έργο, νέας γενιάς, που έπειτα από μεγάλη προσπάθεια και πολλούς κόπους, τελικά θα υλοποιηθεί με τον συνολικό προϋπολογισμό του να ανέρχεται στο ύψος 8.779.302 ευρώ (+ΦΠΑ).

«Σήμερα κλειδώνει η όλη μας προσπάθεια με το  έργο να ξεκινάει την υλοποίησή του άμεσα. Είναι μέρα χαράς, διότι ολοκληρώνονται πλέον οι διαδικασίες για το συγκεκριμένο έργο. Ένα έργο όραμα που ξεκινάει η υλοποίησή του. Συνολικά θα αναβαθμιστούν ενεργειακά 17.500 φωτιστικά σώματα με την εγκατάσταση ενός έξυπνου συστήματος τηλελέγχου, τηλεχειρισμού και ελέγχου ενέργειας κι έτσι ο εργολάβος και ο Δήμος θα γνωρίζει αμέσως αν κάποιο φωτιστικό έχει βλάβη και θα το αντικαθιστά άμεσα», υπογράμμισε ο κ. Κάρμαντζης.

Πάνω από 30 Δήμοι είναι ήδη συμβασιοποιημένοι και έχουν υλοποιήσει το συγκεκριμένο έργο, ενώ ακόμα 30 Δήμοι βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως και το νησί της Χίου κα της Λέσβου.  Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Χίου, κ. Σταμάτη Κάρμαντζη,  η μελέτη αυτή θα απαλλάξει τους δημότες από τη μελλοντική αύξηση της ΔΕΗ.

Τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος και ολόκληρου του πλανήτη. Στόχος είναι μέχρι το 2030 να καταγραφεί μείωση των ρύπων. Με ίδιο μοτίβο και τρόπο σκέψης θα λειτουργήσει και η δημιουργία του δημοτικού φωτισμού με λαμπτήρες τύπου Led.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Χίου, όλα τα φωτιστικά του νησιού θα αντικατασταθούν με νέα-σύγχρονα, ενώ θα τοποθετηθούν και 1.500 φαναράκια σε παραδοσιακούς οικισμούς, με τις συνολικές παροχές ρεύματος να είναι 598.000, συμπληρώνοντας ότι οι κάτοικοι της Χίου θα δουν σημαντική μείωση στα ανταποδοτικά τέλη, καθώς πρόκειται για ένα έργο που δε θα επιβαρυνθεί ούτε η τσέπη του δημότη, αλλά ούτε ο προϋπολογισμός του Δήμου.

«Θα υπάρχει κερδοφορία ύψους 400-500.000 ευρώ για τον Δήμο μας. Για τα επόμενα 12 χρόνια ο Δήμος θα εξακολουθεί κανονικά να πληρώνει το σημερινό κόστος του δημοτικού φωτισμού, ενώ η διαφορά θα εισπράττεται από τον ανάδοχο, προκειμένου να αποπληρωθεί», αναφέροντας ότι το παραπάνω έργο θα παραδοθεί ακριβώς όπως παραλείφθηκε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Χίου λόγω του ότι δεν διαθέτει, για το συγκεκριμένο έργο, τις απαραίτητες γνώσεις, αλλά ούτε και το κατάλληλο προσωπικό, ανέθεσε την αντικατάσταση και τη συντήρηση όλου του δημοτικού φωτισμού για 12 χρόνια σε ιδιωτική εταιρεία, μέσω διεθνούς διαγωνισμού για τη σύναψη Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ), για την “Ενεργειακή Αναβάθμιση – Αυτοματοποίηση Συστημάτων Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων, με εξοικονόμηση ενέργειας, στο Δήμο Χίου”.

Όπως δήλωσε, ο ανάδοχος του έργου, κ. Αλκιζάουι Τάρεκ, έχει πραγματοποιηθεί λεπτομερή καταγραφή στύλων, φωτιστικών και γενικότερα παροχών με μεγάλη ακρίβεια στις καταναλώσεις, μέσω ενός συστήματος που δείχνει τυχόν βλάβες και το οποίο ειδοποιεί κατευθείαν την εταιρεία που έχει επιλεχθεί από τον διαγωνισμό, με τη πλήρη ευθύνη του έργου: «Σημαντικό έργο υποδομής που πέρα από τη σημαντική εξοικονόμηση κόστους ενέργειας, κοντά στο 71%, θα συμβάλλει και στην αισθητική αναβάθμιση του νησιού. Ο φωτισμός είναι και μέρος της ομορφιάς μίας πόλης», προσθέτοντας ότι ο σωστά φωτισμένος δρόμος δημιουργεί το αίσθημα της ασφάλειας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κάθε διετία θα διεξάγονται μετρήσεις λαμπρότητας – φωτεινότητας, ώστε να υπάρχει διατήρηση των αρχικών παραδοχών με τον Δήμο στο τέλος της 12ετίας να παραλαμβάνει ένα πλήρες σύστημα και καινούργιο εξοπλισμό: «Η σημαντική εμπειρία της εταιρείας μας έρχεται να καλύψει τις προσδοκίες του Δήμου Χίου και να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης σας. Είμαστε εδώ μέχρι τέλος του χρόνου να φωτίσουμε το νησί», κατέληξε.

Τον Δεκέμβριο του 2022 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το έργο αναβάθμισης του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι σημαντική θα είναι και η αναβάθμιση του φωτισμού στα χωριά, με την κλασική λάμπα να καταργείται και στη θέση της να τοποθετείται φωτιστικό δέσμης. Αυτό σημαίνει ότι ο φωτισμός πλέον αποκτά εμβέλεια οδικού φωτιστικού, με αποτέλεσμα να μειωθούν και οι βλάβες.

Κλείνοντας, ο κ. Κάρμαντζης ανακοίνωσε ότι το έργο υπολογίζεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2022: «Η εικόνα των δρόμων της Χίου θα δώσει ένα άλλο αποτέλεσμα. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να απευθύνω θερμές ευχαριστίες σε όλους όσοι συνέδραμαν για το σημαντικό αυτό έργο. Ειδικότερα, στους Αντιδημάρχους αλλά και τους Υπηρεσιακούς μας παράγοντες που καθένας από τη θέση ευθύνης του, αλλά και όλοι μαζί έδωσαν ακόμη μία φορά τον καλύτερό τους εαυτό για να προχωρήσει το έργο αυτό. Είναι η μηχανή της μάχης γι’ αυτό το σύγχρονο ευρωπαϊκό έργο. Καθημερινά αυτό που κάνει είναι να εξαγγέλλει έργα μετρήσιμα και υλοποιήσιμαΠάμε να τα αλλάξουμε όλα, προχωράμε στη νέα εποχή, προβαίνοντας σε σημαντικές βελτιώσεις, καίριες και αποφασιστικές αλλαγές. Χτίζουμε τη Νέα Χίο για τον τόπο μας και τους ανθρώπους μας», σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μιλώντας για την Ανάσταση στον Βροντάδο της Χίου και το άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί της έθιμο του ρουκετοπόλεμου, σύντομα αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν πρόκειται απλώς...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι αρχές αυτές έχουν να κάνουν με τη λειτουργικότητα, τη γοητεία, τη χρηστικότητα και την περιβαλλοντική υπευθυνότητα του νέου SUV της Volvo. Η επιτροπή...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με 85-83 από την Μακάμπι Τελ Αβίβ στη Χάλα Πιονίρ, όμως έχει μεγάλα παράπονα για τις αποφάσεις των διαιτητών στο φινάλε...

ΧΙΟΣ

Ο Παγχιακος Εκπολιτιστικός Συλλογος Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού, θα ήθελε να ευχηθεί θερμές ευχες για το Πάσχα και Καλή Ανάσταση σε όλους!! Το Άγιο Πνεύμα...

Advertisement