Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανοιχτή Επιστολή για παράταση των Δασικών χαρτών προς ΥΠΕΝ

Επιστολή Αντιπεριφερειάρχη, Παντελή Μπουρνιά για την παράταση Προθεσμιών για τους δασικούς Χάρτες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου όπως και την Ανάληψη κόστους κάθε συμπληρωματικής εργασίας μέχρι την ολοκλήρωση αυτών.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ΧωρικούΣχεδιασμού και Απόδημου Ελληνισμού απευθύνεται σε σας προκειμένου να προωθήσει το αίτημα της για χορήγηση εξάμηνης τουλάχιστον παράτασης τηςπροθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων που σχετίζεται με την διαδικασία ανάρτησης και οριστικοποίησης των δασικών χαρτών.

Οι καθυστερήσεις στην έκδοση των αναμενομένωναποφάσεων της Ολομέλειας του ΣΤΕ καθώς και στηνψήφιση των αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων, όπωςκαι η πρόσφατη ανάρτηση των αναμορφωμένωνΔασικών Χαρτών 2021, σε συνδυασμό με την δυσκολίατων πολίτων, εντός και εκτός Ελλάδος λόγω εποχής του κορονοϊού και της δραματικής κατάστασηςΥποθηκοφυλακείων του Βορείου Αιγαίου που υπολειτουργούν, πολλοί είναι οι πολίτες που δεν έχουντους απαραίτητους τίτλους ιδιοκτησίας γιατί δεν έδωσαντον αναγκαίο χρόνο στους πολίτες να υποβάλουνεμπρόθεσμα τις αντιρρήσεις τους.

Στο περιφερειακό συμβούλιο στις 19/7.2021 με έδρα την Ικάρια και με παρουσία του Δημάρχου Ικαρίας κ. Καραμπογιά Νίκου το έθεσα ως θέμα «εκτός ημερήσιας»που συζήτησα και ανέλυσα την σοβαρότητα τηςαναγκαιότητας να πάρουμε παράσταση ακόμα και κατάεξαίρεση από την υπόλοιπη Ελλάδα για τηναναγκαιότητα μιας γενναιόδωρης παράτασης έως ότουολοκληρωθεί το σωστό ιδιοκτησιακό καθεστώς στα υποθηκοφυλακεία και εν συνεχεία από κτηματογραφηση για το κτηματολόγιο και μετα από τους ΔασικούςΧάρτες, αν χρειαστεί. Το περιφερειακό συμβούλιοσυμφώνησε ομόφωνα.

Γνωρίζοντας πως δώσατε και την τέταρτη αλλά πολύμικρή παράταση των 45 ημέρων από τις 31 Μαΐου του 2022 ( μετά και από Επιστολή μου στις 20/5/2022 ) που προσωπικά θεωρώ ότι ήταν πολύ λίγος ο χρόνος για να ολοκληρωθούν η διαδικασίες Γνωρίζοντας ότι δώσατεκαι πέμπτη παράταση αλλά πολύ μικρή στις 15/7/22 για τις 31/7/22 και πάλι μετα από επιστολή μου.Γνωρίζοντας ότι υπάρχουν πολλαπλά λάθη στουςαναρτημένους δασικούς χάρτες που ολοκληρωθήκανμετά από σύμβαση από διάφορες ανάδοχες εταιρίες που υλοποίησαν το έργο και από κάποιους που τους έλεγξανπριν κατατεθούν και παραδοθούν. Αναγκάζονται οι ιδιοκτήτες να επωμιστούν όλο το οικονομικό βάρος όληςαυτής της μη συμβατής γραφειοκρατικής διαδικασίας.

Για τους πολίτες του Βορείου Αιγαίου θεωρώ ότι θα έπρεπε να γίνουν εκ νέου οι δασικοί χάρτες καθώς δεν ενημερωθήκαν ποτέ οι πολίτες από την αρχή από την ανάδοχο εταιρεία κάθε περιφερειακής ενότητας για να ενσωματώσουν περισσότερα «σωστά» στοιχεία και όχινα έχουν γίνει με τόση προχειρότητα. Περίεργο επίσηςφαίνεται πως σε κάποιές περιφερειακές ενότητες έχουνχαρακτηριστεί εντελώς τυχαία σε ΑΔ ενώ άλλες από την Περιφέρεια μας έχουν καταδικαστεί στο ΔΔ και Natura.Με τέτοια πρότυπα αναγκαίο είναι να γίνουν πιο ολοκληρωμένοι οι Δασικοί χάρτες στην ακριτική περιοχήτης Περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου που έχει υποστείόλο το βάρος της Ευρώπης στις μέρες μας. Πολλοί είναιαυτοί που αρχίζουν και χαριτολογούν για την αδιαφορίαπρος το Βόρειο Αιγαίο και από την ίδια την Ευρώπη.

Να δοθεί μια γενναιά παράταση που θα δώσει το χρόνονα γίνουν και ιδιοκτησιακά ενήμερα τα υποθηκοφυλακείααλλά και να γίνουν οι κατάλληλες διαδικασίεςολοκλήρωσης εγγράφων από τους πολίτες του ΒορείουΑιγαίου.

Συγκεκριμένα, μέχρι και σήμερα οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων στα χωριά έχουν επωμιστεί μεγάλες δαπάνες για την εναρμόνιση με την εκάστοτε ισχύουσα επιταγή του νόμου. Αρχικά με την αναγκαιότητα κτηματογράφησης των ιδιοκτησιών επωμιστήκαμε μεγάλο κόστος για την σύνταξη τοπογραφικών διαγραμμάτων ή θέασης των αγροτεμαχίων μας, την διόρθωση των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, την λήψη αντιγράφων συμβολαίων και την διενέργεια ενόρκων βεβαιώσεων και φυσικά την πληρωμή των αναλογούντων τελών και φόρων μετά την υποβολή των αιτήσεων κτηματογράφησης. Πλέον με την ανάρτηση των δασικών χαρτών αναγκαζόμαστε να πληρώσουμε εκ νέου για τις δικές μας ιδιοκτησίες. Κι αυτό δε διότι σχεδόν το σύνολο των εκτάσεων μας έχουν χαρακτηριστεί ως «δασικές». Μάλιστα σε συνδυασμόκαι με την έλλειψη εξειδικευμένων Δασολόγων ιδιωτώνγραφεία, οι ιδιώτες Δασολόγοι , που είναι ελάχιστοι, δεν μπορούν να επωμισθούν όλο το βάρος των ενστάσεωνανά τις περιφερειακές ενότητες. Αυτό έχει ως αποτέλεσατην υψηλή οικονομική αμοιβή και ενδεχομένως την όχικαλή παροχή υπηρεσιών στους συμπολίτες του ΒορείουΑιγαίου μας.  

Επίσης υπάρχουν μεγάλα ποσοστά ΑποδήμουΕλληνισμού που δεν έρχονται τακτικά στα νησιά του Βορείου Αιγαίου ακόμα περισσότερο που δεν μπορούσαν να ταξιδεύσουν λόγο των υγειονομικώνπεριορισμών του κορονοϊού. Οι απόδημοι έρχονται ωςσυνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες πάνω δηλαδή στην καταλυτική ημερομηνία στις 15 Ιουλίου χωρίς καμίαενημέρωση για το τι πρέπει να καταθέσουν και ναολοκληρώσουν. Πάντως στο Κτηματολόγιο, για την κτηματογράφηση που έχει άμεση σχέση και με τουςΔασικούς Χάρτες, έχουν δοθεί παρατάσεις.

Ο χρόνος δεν ήταν αρκετός στους πολίτες του ΒορείουΑιγαίου για να κάνουν τις απαιτούμενες ενέργειες, που στις περισσότερες περιπτώσεις θα χρειαστούν και την βοήθεια ιδιωτών για να οργανώσουν τα απαραίτητάδικαιολογητικά για την υποβολή αντιρρήσεων.Συγχρόνως επιβαρύνονται οικονομικά σε επιπρόσθετακόστη για ακίνητα που τα περισσότερα δεν έχουν ούτεμεγάλη εμπορική αξία.

Ελπίζουμε ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημα τηςΠεριφέρειας Βορείου Αιγαίου ώστε να βρεθεί λύση στην αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού θέματος. Ο Φορέας «Γενική Διεύθυνση Δασών» θα πρέπει να αναλάβει το κόστος κάθε συμπληρωματικής εργασίας που θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση του έργου της για το Βόρειο Αιγαίο, λαμβανομένων υπόψη και των απαιτούμενων συμπληρωματικών εργασιών, συγχρόνως να δοθεί η αναγκαία γενναιά παράταση της προθεσμίας για τη διόρθωση των ΔασικώνΧαρτών και εγγραφών, πριν την οριστικοποίησή τους.

Με Εκτίμηση,  

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ,

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΑΔ. ΜΠΟΥΡΝΙΑΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ,

ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ &

ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Λίστα Κοινοποίησης :

2. κκ. Γιώργο Αμυρά, Υφυπουργός Περιβ. και Ενέργειας
3. Βουλευτές Περιφέρειας Β. Αιγαίου.
4. Πλακιωτακη Υπουργό Νησιωτικής Πολιτικής
5. Υπουργό Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
6. Γενικό Γραμματέα Νησιωτικής Πολιτικής
7. Γραφείο Περιφερειάρχη Β. Α.
8. Περιφερειακή Ένωση Δήμων Β.Α.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, ιεροπρέπεια και σύμφωνα με την μακραίωνη εκκλησιαστική παράδοση και τάξη εορτάσθηκε στο Κέντρο της Ορθοδοξίας η Λαμπροφόρος Ανάσταση του Κυρίου. Η...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν με την Άννα Παναγιωτοπούλου ή θεωρούν ότι συναντήθηκαν κάπου στο ανάμεσα σκηνής-οθόνης και πανιού, ένοιωσαν την ανάγκη να μοιραστούν κάποιες...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

«Η Εκκλησία μάς μαθαίνει πώς να νικούμε τον θάνατο», υπογραμμίζει ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, στο εγκύκλιο μήνυμά του για το Άγιο Πάσχα...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Άννα Παναγιωτοπούλου, γράφοντας κείμενα με τον Σταμάτη Φασουλή και τον Λάκη Λαζόπουλο, χάρισε στην ΕΡΤ και το «θέατρο της Δευτέρας», ίσως τη μοναδική...

Advertisement