Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσίαση της αξίας των επισκέψιμων σπηλαίων της Χίου – Προγραμματισμός για την τρέχουσα περίοδο

Ο Δήμος Χίου και η Προμηθευτική Ομηρούπολης ΑΕ ΟΤΑ, σε συνεργασία με την Εταιρεία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και με αφορμή της έναρξης της νέας περιόδου λειτουργίας των επισκέψιμων Σπηλαίων της Χίου, η οποία ξεκίνησε στις 3 Μαΐου 2022, πραγματοποιεί εκδήλωση – παρουσίαση στην αίθουσα συνεδρίων του Ομηρείου ΠΚΔΧ, το Σάββατο 4 Ιουνίου και ώρα 7:00 μ.μ με τίτλο: “ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΑ ΣΠΗΛΑΙΑ ΧΙΟΥ: Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ, ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΗΜΑΣΙΑ – ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥΣ”.

Στην παρουσίαση θα μιλήσουν για τη φυσική, ιστορική και πολιτιστική αξία των σπηλαίων, καθώς και για το γεωλογικό ενδιαφέρον και τα πλεονέκτημα που συγκεντρώνει το νησί μας, από την πλευρά της Εταιρείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας, οι Αρχαιολόγοι Κα Χριστίνα Μιχελάκη και Κος Μιχάλης Κοντός, καθώς και ο Γεωλόγος Κος Ιωάννης Βλασταρίδης, ενώ από πλευράς της Προμηθευτικής Ομηρούπολης ΑΕ ΟΤΑ θα μιλήσει ο Γεωλόγος Κος Μιχάλης Πιππίδης.

Στη συνέχεια, θα γίνει παρουσίαση του προγραμματισμού και των ενεργειών που θα υλοποιήσει η Προμηθευτική Ομηρούπολης ΑΕ ΟΤΑ την τρέχουσα περίοδο, προκειμένου να ενισχυθεί η επισκεψιμότητα των Σπηλαίων της Χίου.

Το Σπήλαιο του Αγίου Γάλακτος: Το σπήλαιο του Αγίου Γάλακτος είναι ένα από τα αρχαιότερα στην Ελλάδα με πολύ ενδιαφέρουσα μορφολογία. Είναι σύμπλεγμα τριών τουλάχιστον σπηλαίων (το μεγαλύτερο από τα οποία προχωρά σε βάθος 220μ) που εκτείνεται στη βάση ενός λόφου πάνω στον οποίο έχει κτιστεί ο ομώνυμος οικισμός στη βορειοδυτική Χίο. Στο συγκεκριμένο σπήλαιο εντοπίστηκαν προϊστορικά ευρήματα ήδη από το 1887, καθιστώντας έτσι το Άγιο Γάλας μία από τις πρώτες προϊστορικές θέσεις που καταγράφηκαν στον ελλαδικό χώρο. Στο σπήλαιο εγκαταστάθηκαν άνθρωποι από την πρώιμη Νεολιθική εποχή (6000-5000 π.Χ.) και έζησαν εκεί περίπου μέχρι το 2700 π. Χ. Κομμάτια από πήλινα αντικείμενα καθώς και κόκκαλα ζώων δείχνουν ότι ο χώρος χρησιμοποιήθηκε ως ιερό από την Αρχαϊκή ως τη Ρωμαϊκή εποχή.

Σπήλαιο “Συκιάς” Ολύμπων: Το Σπήλαιο των Ολύμπων βρίσκεται 8χλμ. νότια του μεσαιωνικού οικισμού Ολύμποι της Χίου. Είναι διανοιγμένο σε πετρώματα ηλικίας 195-140 εκατομμυρίων ετών..

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό σπηλαιοβάραθρο που έχει μέγιστο βάθος 52m. Αποτελείται από μία μεγάλη, ευρύχωρη αίθουσα με εξαιρετικά πλούσιο και εντυπωσιακό διάκοσμο και ένα στενό, επιμήκη διάδρομο. Από τη φυσική του είσοδο που βρίσκεται στην οροφή της μεγάλης αίθουσας μπαίνει ακτίνα φωτός και σε συνδυασμό με τα φυσικά χρώματα των σχηματισμών δημιουργεί εικόνες μαγικές που σπάνια απαντώνται σε σπήλαια. Η θερμοκρασία (17οC) και η υγρασία (95%) στο εσωτερικό του παραμένουν σχεδόν σταθερές όλο το χρόνο ενώ η σταγονορροή μεταβάλλεται εποχιακά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μετάφραση κειμένων στην Αγγλική Γλώσσα με την  δημιουργία QR, στις ενημερωτικές πινακίδες που βρίσκονται περιμετρικά του Δημοτικού Κήπου. ​Όπως είναι γνωστό, περιμετρικά του Δημοτικού...

ΧΙΟΣ

Μέσω ανακοίνωσης ο Παγχιακός Σύλλογος ΑμεΑ καταγγέλει τα τεχνικά προβλήματα που αφορούν το seatrac στην περιοχή της Δασκολόπετρας. Αναλυτικά η ανακοίνωση του Παγχιακού Συλλόγου...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Ένας άνδρας κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία του Αλμπίνου αδελφού του για να πουλήσει τα μέλη του σώματός του ως γούρια. Ο 22χρονος Macdonald...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος θα υποδεχθεί τους δύο εν ζωή προκατόχους του διατελέσαντες Αρχιεπισκόπους Αμερικής Σεβαμιωτάτους κυρίους Σπυρίδωνα και Δημήτριο, οι οποίοι...