Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο Δήμος Χίου στρέφεται στις «πράσινες» μετακινήσεις με την προμήθεια 100 περίπου ηλεκτρικών  ποδηλάτων

Ρεπορτάζ: Ραφαέλα Βατάκη

Στην εποχή της ηλεκτροκίνησης «μπαίνει» ο Δήμος Χίου, με απώτερο σκοπό να βελτιώσει τόσο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της περιοχής, όσο και την καθημερινότητα δημοτών και επισκεπτών, μετατρέποντας το νησί μας σε έναν φιλικό προορισμό προς το ποδήλατο και τους ποδηλάτες.

Όπως δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Γιάννης Ξενάκης, εγκρίθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων η πρόταση του Δήμου Χίου για τη χρηματοδότηση προμήθειας 80-100 κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων. Μετά την πιστοποίηση του ως «Bike Friendly Destination» o Δήμος Χίου επιβεβαιώνει εμπράκτως ότι είναι πράγματι ένας προορισμός φιλικός στον ποδηλάτη και στο ποδήλατο, αναλαμβάνοντας δράσεις και προγραμματίζοντας έργα που στόχο έχουν την αύξηση της χρήσης ποδηλάτου για τις καθημερινές μετακινήσεις δημοτών και επισκεπτών και την ανάπτυξη του ποδηλατικού τουρισμού στο νησί.

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα θα μπορούν να χρησιμοποιούν καθημερινά, μέσω μία κάρτας code, όλοι οι πολίτες για τις μετακινήσεις τους, με πολλαπλά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για το κοινωνικό σύνολο. Παράλληλα, θα λειτουργήσουν σε υπαίθριους χώρους πάρκινγκ για τη φόρτιση και τη στάθμευση των συγκεκριμένων ποδηλάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Ξενάκη, ο κυριότερος σκοπός είναι να επιτευχθεί η ανάπτυξη και ενίσχυση ενός κοινόχρηστου δικτύου ηλεκτρικών και περιβαλλοντικά φιλικών ποδηλάτων στο Δήμο Χίου, με το συνολικό χρηματικό ποσό του έργου να ανέρχεται στο ύψος των 317.799,53 ευρώ.

Στη χρηματοδότηση περιλαμβάνεται η προμήθεια κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδήλατων πόλης, κατάλληλης σχεδίασης για κοινόχρηστα συστήματα χρήσης, η δημιουργία δικτύου κοινόχρηστων θέσεων κλειδώματος & φόρτισης ποδηλάτου, με δυνατότητα αυτόματης φόρτισης του ποδηλάτου όσο είναι κλειδωμένο, καθώς και μία ολοκληρωμένη πλατφόρμα απομακρυσμένης διαχείρισης συσκευών πεδίου (φορτιστών ηλεκτρικών ποδηλάτων και σταθμών μίσθωσης ποδηλάτων).

Κλείνοντας, τόνισε ότι θα πραγματοποιηθούν αντίστοιχα κατάλληλες ενέργειες στο ιστορικό κέντρο της πόλης, προκειμένου οι δρόμοι να βελτιωθούν και γίνουν πιο χρηστικοί και ως προς τους ποδηλάτες. Στο παραπάνω ζήτημα θα συμβάλλει σημαντικά και το έργο δημιουργίας του Open Mall, στο οποίο θα γίνουν πεζοδρομήσεις με απώτερο στόχο τη λειτουργικότητα των δρόμων ως προς τους πεζούς και τους ποδηλάτες.

«Τα συγκεκριμένα ποδήλατα θα είναι μόνο για διαδρομές εντός της πόλης. Σε διάστημα μίας 5ετίας θα είμαστε σε θέση πλέον να πούμε πως η πόλη μας είναι φιλική προς το ποδήλατο», κατέληξε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει το δημιουργικό εργαστήρι «Μάνα, μητέρα, μανούλα, μαμά!» για παιδιά, ηλικίας 6...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει η Ευγενία Γάλλου Πολλές φράσεις, προερχόμενες από τα δυνατά αφηγηματικά κείμενα των Ευαγγελίων και από την υψηλή ποίηση που χαρακτηρίζει την υμνολογία της Μ....

ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε περί τις 23:00 το βράδυ, στη λεωφόρο Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, ένα όχημα, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, παρέσυρε πέντε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με γνώμονα την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την ασφαλή διακίνηση των επιβατών, το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες προς τις ακτοπλοϊκές...

Advertisement