Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η Χίος «πρωτοπόρος» στη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ της Βέσσας

Ρεπορτάζ: Ραφαέλα Βατάκη 

Ένα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία του μεγαλύτερου έργου στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων στη Χίο «μπαίνει» σε τροχιά  υλοποίησης.

«Έπεσαν» οι υπογραφές της σύμβασης που αφορούν την έναρξη των εργασιών κατασκευής  μονάδας μηχανικής διαλογής απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ της Βέσσας. Ειδικότερα, τη σύμβαση του έργου υπέγραψαν ο Δήμαρχος Χίου, κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, ο πρόεδρος της ΔΙΑΝΟΧ, κ. Φώτης Γιαννίρης, η ανάδοχος εταιρεία, ενώ παράλληλα παρίσταται και ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος, κ. Μανώλης Γραφάκος.

Στη σπουδαιότητα μίας τέτοιας μονάδας για την ακριτική Χίο αναφέρθηκε ο κ. Γραφάκος, υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων ξεκινάει από το σπίτι της κάθε οικογένειας. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα.

«Μία σημαντική ημέρα για τη Χίο, καθώς ένας μεγάλος αγώνας ετών αρχίζει να υλοποιείται. Με τη νέα μονάδα μηχανικής διαλογής αποβλήτων, η Χίος περνάει στο επόμενο στάδιο της διαχείρισης των απορριμμάτων, πρωτοπορώντας σε όλο το Βόρειο Αιγαίο», υπογραμμίζοντας ότι η μονάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2025, διότι ο σχεδιασμός της είναι αρκετά παλιός με αποτέλεσμα να χρειαστεί μία σειρά εργασιών αναβάθμισής της.

Σύμφωνα με τον ίδιο, απώτερος στόχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος είναι την επόμενη τριετία η δημιουργία ενός μεγάλου προγράμματος στο κομμάτι της διαχείρισης των αποβλήτων που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη 40 περίπου εργοστασίων απορριμμάτων σε όλη την χώρα. Παράλληλα, στους εθνικούς στόχους είναι, έως το 2030 να γίνεται ταφή μόνο του 10% των απορριμμάτων, καθώς και η εφαρμογή του σχεδίου για τις μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της ΔΙΑΝΟΧ, κ. Φώτης Γιαννίρης, εξήγησε ότι η ΔΙΑΝΟΧ είναι ένας φορέας διαχείρισης στερεών απορριμμάτων που ακολουθεί το νομικό πλαίσιο, εφαρμόζοντας τις ευρωπαϊκές και ελληνικές οδηγίες, καθώς και τον δεκατετή εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα δημιουργίας και εγκατάστασης μίας τέτοιας μονάδας, καθώς εάν απουσίαζε από τη Χίο θα υπήρχαν προβλήματα, όπως  ανεξέλεγκτες χωματερές, μεγάλα και βαριά πρόστιμα στους Δήμους.

«Είμαστε μέρος της λύσης κι όχι του προβλήματος. Γι’ αυτό και είναι σημαντική η συνεργασία του κόσμου στο κομμάτι της ανακύκλωσης. Προτρέπω τον κόσμο να συνεχίζει να ανακυκλώνει», κατέληξε.

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος Χίου, κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, χαρακτήρισε το νησί της Χίου ως ηγέτιδα δύναμη στη διαχείριση και ανακύκλωση απορριμμάτων, που συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του περιβαλλοντικού προβλήματος του πλανήτη: «Ταξιδεύουμε και τα αλλάζουμε όλα. Μία υπόσχεση που δώσαμε στους συνδημότες μας, τελικά υλοποιείται με επιτυχία. Και θέλουμε και μπορούμε και θα τα καταφέρουμε. Ταξιδεύουμε τη νέα Χίο στο μέλλον. Στόχος μας να παραδώσουμε στη νέα γενιά του νησιού, μία καλύτερη και αναπτυγμένη Χίο που θα σέβεται το περιβάλλον», επεσήμανε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Είκοσι τέσσερα (24) συνολικά περιστατικά, κατά τα οποία λέμβοι με περίπου χίλιους εκατόν τριάντα (1.130) αλλοδαπούς επιχείρησαν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, καταγράφηκαν...

ΧΙΟΣ

Από το Τμήμα Τροχαίας Χίου διενεργείται προανάκριση για τροχαίο ατύχημα, που έλαβε χώρα την 24-06-2022 σε οδικό δίκτυο στη Χίο. Ειδικότερα και σύμφωνα με...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πέντε χρόνια πέρασαν από την παρουσίαση του DS 7 Crossback, του SUV που ουσιαστικά σήμανε τη νέα εποχή της DS Automobiles ως μια αυτόνομη...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Με πανκ κόμμωση και τη γλώσσα του να κρέμεται μόνιμα από τη μουσούδα του, ο «Happy Face» αναδείχθηκε ο πιο άσχημος σκύλος του κόσμου...