Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Με μηνύματα πολιτισμού τα εγκαίνια του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στην ακριτική Χίο

Ρεπορτάζ: Ραφαέλα Βατάκη 

Σε μία νέα εποχή για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαχείριση των απορριμμάτων «μπαίνει» το νησί της Χίου, πρωτοπορώντας σε όλο το Βόρειο Αιγαίο, μέσα από τη δημιουργία του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, αλλά και της Νέας Μονάδας Διαχείρισης Απορριμμάτων και Βιοαποβλήτων με συνολικό προϋπολογισμό της τάξεως των 4.000.000€.

Τα επίσημα εγκαίνια του νέου Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) σε συνεργασία με τον Δήμο Χίου, πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης (17/4), όπου και παρίστανται Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και των εμπλεκομένων φορέων, εκφράζοντας την έντονη αισιοδοξία και ικανοποίησή τους.

Τον αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου κ.κ. Μάρκος, δίνοντας την ευλογία και την ευχή του σε ένα έργο που όπως είπε θα συμβάλλει σημαντικά στην επίλυση του περιβαλλοντικού προβλήματος που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΔΙΑΝΟΧ, κ. Φώτης Γιαννίρης, το εργοστάσιο χωρίζεται σε τέσσερα στάδια μηχανικής διαλογής και δύο στάδια οπτικού ελέγχου και διαλογής, ενώ ανακυκλώνει χαρτί, χαρτόνι, χαρτί εντύπων, ανάμεικτο χαρτί, χάρτινη συσκευασία υγρών, πλαστικές φιάλες ΡΕΤ, HDPE, πλαστικά PP/PS, πλαστικό φιλμ, γυάλινες φιάλες και δοχεία, συσκευασίες από λευκοσίδηρο και αλουμίνιο.

«Το ΚΔΑΥ πραγματοποίησε το όραμά μας για τη διακριτή συλλογή και επεξεργασία των ανακυκλώσιμων υλικών με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Είμαστε μέρος της λύσης κι όχι του προβλήματος. Προτρέπω τον κόσμο να συνεχίζει να ανακυκλώνει», τόνισε ο κ. Γιαννίρης συμπληρώνοντας ότι αντιπροσωπεύει μία αμφίδρομη σχέση με τους δημότες που συμμετέχουν ενεργά, ενώ παράλληλα μειώνει τα ποσοστά ταφής.

Με τη σειρά του, ο Γ.Γ. του υπουργείου Περιβάλλοντος, κ. Μανώλης Γραφάκος, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα ενός τέτοιου εργοστάσιου για την ακριτική Χίο: «Σήμερα στέλνουμε ένα μήνυμα πολιτισμού. Το πρόβλημα στην πατρίδα μας εντοπίζεται στην κακή διαχείριση των απορριμμάτων σε αντιδιαστολή με την ιστορία της. Στέλνουμε ένα μήνυμα στους πολίτες της Χίου να κάνουν ανακύκλωση μέσα στο σπίτι», προσθέτοντας ότι το ΚΔΑΥ πρόκειται για ένα σύγχρονο και αναβαθμισμένο κέντρο διαλογής που συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος.

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος Χίου, κ. Σταμάτης Κάρμαντζης εξέφρασε την έντονη χαρά του, υπογραμμίζοντας ότι το νησί μας αλλάζει με μία νέα κυκλική εγκατάσταση, καθώς διαθέτει στοιχεία της οικονομίας, τα οποία επιστρέφουν στην κοινωνία, αλλά και στοιχεία της προστασίας του πλανήτη.

«Σε λίγο καιρό θα καταλάβετε και θα δείτε τα απτά αποτελέσματα. Ταξιδεύουμε και τα αλλάζουμε όλα, μία υπόσχεση που δώσαμε στους συνδημότες μας. Ταξιδεύουμε τη νέα Χίο στο μέλλον», κατέληξε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δυναμώνει η κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για την υπόθεση της διαρροής emails Ελλήνων του εξωτερικού, που οδήγησε στην απόσυρση της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου και τις παραιτήσεις που...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κοινό μυστικό στους κατοίκους των Πετραλώνων Χαλκιδικής ήταν επί δεκαετίες το γεγονός ότι, κοντά στο χωριό τους, στους πρόποδες του βουνού Κατσίκα, υπήρχε μια...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η βραβευμένη με Όσκαρ Γαλλίδα ηθοποιός Ζιλιέτ Μπινός (Juliette Binoche) παίρνει την σκυτάλη από την Πολωνή σκηνοθέτιδα Αγκνιέσκα Χόλαντ (Agnieszka Holland) και αναλαμβάνει την...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Για να επιταχυνθούν περαιτέρω οι προσπάθειες για την ουδετερότητα των εκπομπών άνθρακα και τα μηδενικά θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, θα είναι απαραίτητο να ενισχυθούν οι...

Advertisement