Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στη Χίο καθηγητές από 7 διαφορετικές χώρες για τις επιστημονικές εκδηλώσεις Ιατρικού Συλλόγου Χίου – Ακτινολογικής Εταιρείας Κρήτης

Ρεπορτάζ: Ραφαέλα Βατάκη

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Ιατρικός Σύλλογος Χίου και Ακτινολογική Εταιρεία Κρήτης ενώνουν τις δυνάμεις τους και γίνονται αρωγοί στη διοργάνωση δύο επιστημονικών εκδηλώσεων στη Χίο με προσκεκλημένους καθηγητές από Ιταλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Αγγλία, Αυστρία, Ουγγαρία και Ντουμπάι.

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του Ι.Σ Χίου, κ. Ιωάννης Μανάρας, στο νησί μας πραγματοποιήθηκαν το 1ο Διεθνές εκπαιδευτικό σεμινάριο που αφορά την έγκαιρη διάγνωση της Αναπτυξιακής Δυσπλασίας του Ισχίου – Υπερηχοτομογραφία ισχίων της ICODE (International Interdisciplinary Consensus Committee on DDH Evaluation) με τη μέθοδο του Graf, καθώς και το Διεθνές Μeeting της ICODE.

Με τη σειρά του ο Ακτινολόγος, κ. Κωνσταντίνος Χλαπουτάκης, ανέλυσε το ιατρικό ζήτημα της Αναπτυξιακής Δυσπλασίας του Ισχίου, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για τη συχνότερη διαταραχή του μυοσκελετικού συστήματος στα νεογνά και τα βρέφη, η οποία πλέον μπορεί να διαγνωστεί εύκολα, γρήγορα και υπερογραφικά αμέσως μετά τη γέννηση με αποτελεσματική αντιμετώπιση: «Το παιδί θεραπεύεται αποτελεσματικά, δεν εμφανίζει κανένα πρόβλημα στην υπόλοιπη ζωή του. Αυτή είναι και η μεγάλη σημασία τούτης της προσπάθειας που σιγά σιγά αποδίδει καρπούς», προσθέτοντας ότι γίνεται μεγάλη πρόοδος, καθώς σε όλο και περισσότερα νεογνά και βρέφη πραγματοποιείται ο έλεγχος.

«Η έγκαιρη διάγνωση συνδυάζεται με την έγκαιρη θεραπεία για την αντιμετώπιση. Όσο πιο νωρίς εντοπιστεί, τόσο πιο εύκολη θα είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος. Αν βρεθεί αργά, όταν το παιδί αρχίσει να περπατάει, τότε ακολουθούμε την χειρουργική αντιμετώπιση, με όχι τόσο καλά αποτελέσματα», συμπλήρωσε ο κ. Μανάρας.

Αναφορικά με το ICODE τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος Επιτροπής του ICODE, professor O’Beirne Joe, εξηγώντας πως πρόκειται για μία διεθνή οργάνωση, η οποία ασχολείται με το παραπάνω ιατρικό αντικείμενο. Ειδικότερα, επεσήμανε ότι η Αναπτυξιακή Δυσπλασία του Ισχίου είναι μία διαταραχή άρθρωσης του ισχίου που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα, κυρίως κινητικά, ωστόσο τόνισε ότι εάν διαγνωστεί νωρίς μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς.

«Η έγκαιρη διάγνωση με την τεχνική του Graf θα έχει ως αποτέλεσμα πλέον ο αριθμός των νεογνών και των βρεφών, που αντιμετωπίζουν ένα τέτοιο πρόβλημα, να περιοριστεί σημαντικά», τονίζοντας ότι ιδιαίτερα σημαντικό είναι να γίνεται σωστά η υπερηχοτομογραφία ισχίων από κατάλληλα εκπαιδευμένους ιατρούς.

Βασικός σκοπός του παραπάνω εγχειρήματος είναι να πείσουν πολιτείες ανά τον κόσμο για τη σπουδαιότητα του ελέγχου όλων των νεογνών και των βρεφών, δηλαδή να γίνει ένας πληθυσμιακός έλεγχος. Οι γιατροί που συμμετέχουν στο ICODE είναι ορθοπεδικοί, ακτινολόγοι, παιδίατροι, γενικοί ιατροί και μέλη από πέντε χώρες.

Κλείνοντας, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, κ. Νίκος Νύκτας, στάθηκε στο όραμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που αφορά την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού στη Χίο, χαρακτηρίζοντας τις δύο εκδηλώσεις ως «κορωνίδα» αυτού που έχει ανάγκη το νησί: «Ο στόχος μας υλοποιείται μέσω του θεματικού και συγκεκριμένα του επιστημονικού τουρισμού. Η Χίος μας προβάλλεται μέσα από ανθρώπους που προέρχονται από τα πέρατα του κόσμου. Για εμάς αυτό είναι το ζητούμενο, ο τουρισμός μας μέσα από τις δράσεις αυτές, έχει ελπίδα και μπορεί να αναδειχθεί», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει η Νικόλ Τσιάνη, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Η διατροφή των παιδιών είναι καθοριστική στις Πανελλήνιες εξετάσεις.  Πανελλήνιες εξετάσεις, εξεταστικές… Μαθητές και φοιτητές βρίσκονται σε μια...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Το μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Χίου, κ. Παντελή Βρουλή, για τη Μάχη της Κρήτης Η μάχη της Κρήτης αποτέλεσε την έναρξη των νικητήριων αγώνων και...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Η εκλογική νίκη αποτελεί μια σημαντική στιγμή καταξίωσης για κάθε πολιτικό κόμμα αλλά και υποψήφιο. Είναι αποτέλεσμα της διαρκούς προσπάθειας...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στον Κήπο των θαυμάτων, στον Καστρομηνά, είχαν την ευκαιρία να βρεθούν την Κυριακή 14 Μαΐου, 200 περίπου μικροί μας φίλοι από τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς...

Advertisement